Chystáte se zavařovat? Jakou používáte sklenici? | Domácnost | Trendy zdraví

Hlavní strana » Domácnost » Článek

Chystáte se zavařovat? Jakou používáte sklenici?

20. 9. 2013

Když roku 1795 francouzský kuchař a cukrář Nicollas Apert vynalezl postup sterilace, zcela změnil trend v uchovávání potravin. Hospodyňky začaly vlastnoručně vypěstované nebo nakoupené suroviny zavařovat a zrodil se tak nový fenomén. Původním obalem byla klasická konzerva, která postupem času dostala mnohem všestrannějšího společníka – skleněný obal. A právě sklenice umožnily proniknutí sterilace do všech domácností. Čistota, jednoduchost, barevnost a nápaditost zpracování podtržená vlastní ruční prací, povyšují doma vyrobenou pochoutku na nevšední chuťový i emoční zážitek. Vzpomínky na dětství, povinné trhání rybízu, vůně babiččiny kuchyně v nás vzbuzuje touhu vrátit se o pár let zpět. Nedílnou součástí těchto vzpomínek jsou i skleničky s klasickými „omnia“ víčky, šroubovými nebo patentovými uzávěry. Jaká je jejich historie?

Jednoduchá manipulace s víčky

Určitě si pamatujete na klasické „omnia“ sklenice. OMNIA patřila mezi nejpoužívanější sklenice při domácím konzervování ovoce, zeleniny a masa. Pro svoji spolehlivost a jednoduchou manipulaci při uzavírání bez šroubování si získaly oblibu u širokého okruhu spotřebitelů. Jejich speciální „otevírání loktem“ se zajisté vepsalo do pamětí nás všech. Pouze nepraktičnost a nemožnost tuto sklenici znovu uzavřít vytlačila tyto sklenice spíše na okraj zájmu u současných hospodyněk.

Šroubovací uzávěr

Revoluce nastala s příchodem sklenic s takzvaným „twist off“, neboli se šroubovacím uzávěrem. Tyto uzávěry představují osvědčený a mezinárodně uznávaný systém pro konzervaci potravin a nápojů. V kombinaci se sklenicemi odolávají vysokým teplotám a tlakům při sterilaci i pasterizaci. Šroubovací víčka se vyznačují spolehlivostí, dlouhou životností a snadnou manipulací.

Patentový uzávěr

Trendem poslední doby je návrat k unikátním a krásným sklenicím s patentovým uzávěrem. Tyto sklenice působí velmi luxusně, obecně mají vyšší váhu, ale díky víčku, které je ze skla a těsnění z gumy jsou tím absolutně nejsterilnějším a opravdu nejvhodnějším obalem pro dokonalé zavařování.

Zavařování a výroba domácích džemů a marmelád se nyní opět vrací do českých kuchyní. Hospodyňky se opět pyšní svými výrobky, které jsou mnohdy uměleckými díly. Krásně zabalené s dokonalou ručně vyrobenou etiketou. Sklenice jsou natolik unikátní, že je lze opakovaně používat, a to nejen na konzervování, ale i na uchovávání potravin. Jejich dokonalý design zkrášlí kuchyň každé hospodyňky.

Autorka článku, Adriana Ryjáčková, působí ve společnosti O-I Sales and Distribution Czech Republic, s.r.o., která se zabývá výrobou obalového skla.


publikováno: 20. 9. 2013, v rubrice Domácnost
Štítky: dovolená, inovace, ovoce, zelenina

Další články v rubrice Domácnost:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+