Braňte se s předstihem před chřipkou a nachlazením | Přírodní léčba | Trendy zdraví

Braňte se s předstihem před chřipkou a nachlazením

19. 11. 2015

Období chřipek a viróz, jednoho z nejzáludnějších virových onemocnění, které na nás každoročně útočí, se již nezadržitelně blíží. Chřipka se šíří tzv. kapénkami, k jejichž uvolnění dochází při kašlání, kýchání, ale i běžném mluvení. Kapénkové nákaze jsou lidé náchylnější zejména při oslabení organismu. Víte, jak se v zimním období chránit, abyste se onemocnění ubránili?

Chřipku je rozhodně nutné vyležet

Jedinec může onemocnět několikrát do roka, v zimním období je však výskyt chřipky a nachlazení daleko větší. Chřipku je rozhodně nutné vyležet. Nezabírají na ni žádná antibiotika, výjimečně se používají antivirotika. Jelikož je vysoce nakažlivá, léčí se především klidem na lůžku a léky tlumícími příznaky (přípravky na snižování horečky, proti suchému kašli, homeopatiky a dalšími). Chřipka nás obvykle přepadne náhle. Začnou pobolívat klouby a svaly, může přijít zimnice, která se střídá s návaly horka, rýma, bolest v krku nebo kašel. A samozřejmě také teplota.

Jak onemocnění předcházet?

Prevence před nachlazením spočívá především v posilování obranyschopnosti organismu a dodržování zásad zdravého životního stylu. Základem je pestrá strava, dostatek ovoce a zeleniny, pohyb a vhodné oblékání. Právě podzim a zima jsou období, kdy jíme ovoce a zeleniny nejméně, protože nejsou tak snadno dostupné. V dnešní době však můžeme našemu organismu poskytnout potřebné látky pomocí kvalitních doplňků stravy, díky kterým je možné chřipkovému onemocnění předejít. Těchto přípravků je v současnosti nepřeberné množství a můžeme si vybrat z velmi široké nabídky.

„V období chřipek a nachlazení je dobré podpořit náš imunitní systém vhodnými doplňky stravy, které jsou schopny ve velké části zastoupit látky, jež jsou obsaženy ve zdravých potravinách. Ne všechny produkty jsou však stejně kvalitní, proto bychom měli výběru doplňků stravy věnovat pozornost a jejich volbu případně konzultovat s lékařem či lékárníkem,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Vitaminy i betaglukany

Účinný je zejména vitamin A, B komplex, vitamin C, antioxidanty, jód, zinek nebo měď. Vhodné jsou také doplňky stravy na bázi betaglukanů. To jsou čistě přírodní látky podporující imunitu a obnovující obranný systém těla. Zdrojem betaglukanů jsou houby (např. přípravky z hlívy ústřičné), ječmen, oves a kvasinky. Při výběru upřednostňujte výrobky zavedených firem a dávejte si pozor na neznámé doplňky stravy na internetu, mohou totiž pocházet z asijských zemí. V takovém případě buďte vždy obezřetní, tyto výrobky často nesplňují evropské normy a mohou být pro lidské zdraví obzvlášť nebezpečné.

  • V období zvýšeného výskytu chřipkového onemocnění je dobré se také vyhnout místům s velkou koncentrací lidí, omezit navštěvování supermarketů, kin, divadel, a pokud to půjde, vyhnout se i hromadné dopravě.

publikováno: 19. 11. 2015, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: chřipka, prevence

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+