Jak přírodně vyčistit cévy? | Přírodní léčba | Trendy zdraví


Jak přírodně vyčistit cévy?

7. 2. 2020

Ptáte se, k čemu slouží vůbec cévy a jak se často zanáší? Cévy jsou důležité pro správnou funkci celého kardiovaskulárního systému. Proto je velmi důležité o ně pečovat. Vyčistit jdou podle výživových poradců Naturhouse dokonce přírodní cestou.

Co škodí?

Velké riziko pro cévy jsou kromě nevhodných tuků bohatých na špatný cholesterol a transmastné kyseliny i bílý cukr a sůl. Zanesené cévy pak mohou způsobit infarkt, a dokonce i mrtvici.

Čím nahradit tuky?

Určitě je vhodné střídat živočišné tuky, kterých je bohužel v naší stravě hodně, s rostlinnými. „Například avokádo je výborné jako alternativa másla na přípravu různých pomazánek,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Zdravé tuky, které chrání tělo před cholesterolem, obsahují i tučné ryby, ořechy, olivový olej…

Na druhou stranu, určitě je lepší použít máslo nebo například přepuštěné máslo ghí, než různé náhražky ve formě ztužených tuků.

Pozor na rychlé občerstvení

Nejhorší pro cévy jsou ale tuky, které se objevují v jídlech rychlého občerstvení, různých polevách či náhražkách čokolád.

Jsou v nich obsaženy takzvané transmastné kyseliny, ty se používají při ztužování umělých tuků a podílejí se na zvýšení špatného cholesterolu a snižují ten „hodný“. Přírodní tipy na potraviny, které pomáhají vyčistit cévy Pro zdravé cévy je ideální podle Věry Burešové z NATURHOUSE například chřest, kromě velkého množství vlákniny obsahuje i velké množství různých vitamínů a minerálů a zabraňuje vzniku krevních sraženin. Další takovou potravinou jsou například chia semínka, česnek, lněná semínka, zelená zelenina, kaki, granátové jablko, které fungují jako silný antioxidant a čistí cévy.

Pomáhají i potraviny, které obsahují lutein, jako je listová zelenina, zelí a špenát, nebo třeba mrkev.

Věděli jste, že…

Céva je trubicovitý útvar, který rozvádí tělní tekutiny jako krev a mízu. Existují dokonce i u rostlin, tam tvoří takzvané vodivé pletivo.

Tepny, neboli artérie jsou pak cévy, které vedou krev od srdce, z nich největší je srdečnice neboli aorta.

Podle některých odhadů je v těle až zhruba až 100 000 kilometrů cév, což je jako dvaapůlkrát kolem rovníku naší Země.

Oběhová soustava či kardiovaskulární nebo cévní soustava slouží k transportu živin, plynů a dokonce i odpadních látek z tkání či do nich. Přenáší se krví či hemolymfou, česky krvomíza (obdoba krve u bezobratlých živočichů).

Máte-li diagnózu zvápenatěných cév, doporučuje se pít denně zhruba 0,2 centilitrů, tedy malý panák, výtažku z asi 30 oloupaných stroužků česneku a asi 5 menších, nakrájených a neloupaných přírodních citrónů, nejlépe v bio kvalitě.

Postarat byste se měli o dostatek lecitinu v těle či vitamínů jako je C, B6 a vitamín B12.

Neprůchodnost cév je zapříčiněna tím, že se v nich ukládá tuk, a to hlavně cholesterol. Vzniká pak ateroskleróza neboli kornatění tepen. Cévy se pak zúží a krev jimi proudí jen s obtížemi. Cévy jsou pak i křehčí a málo pružné.

Nedostatek krve také znamená nedostatek kyslíku a následně se zvyšuje riziko mozkových mrtvic, embolie a také infarktu. Hrozí i trombóza, hypertenze či nedokrvenost dolních končetin.

Pro zdravé cévy je ideální například chřest, kromě velkého množství vlákniny obsahuje i velké množství různých vitamínů a minerálů a zabraňuje vzniku krevních sraženin. Další takovou potravinou jsou například chia semínka, česnek, lněná semínka, zelená zelenina, kaki, granátové jablko, které fungují jako silný antioxidant a čistí cévy.

Připravila Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse

www.naturhouse-cz.cz


publikováno: 7. 2. 2020, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: cévy a žíly, prevence

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+