Jídlo může být lékem | Přírodní léčba | Trendy zdraví

Jídlo může být lékem

1. 12. 2014

Inga Bylinkina je absolventem Academy of Healing Nutrition v New Yorku a neustále zkouší nové možnosti použití těch nejlepších a nejúčinnějších potravin a bylin, které kdy lidé k léčení používali. Hodně času tráví ve své kuchyni – laboratoři, kde vymýšlí vlastní léčivá jídla, tonizující elixíry, bylinné receptury a přírodní kosmetiku. Inga je také lektorkou Akademie léčivé výživy v Praze, kde bude 21. – 22. února 2015 přednášet o světových bylinách a Superfoods.

Proč bychom se měli zajímat o Superfoods?

Žijeme v úžasné době, kdy máme přístup k exotickým rostlinám z celého světa. V posledních letech vtrhly „super potraviny“ jako vichřice na trh se zdravými potravinami. Snad každý dnes zná kustovnici, kokosový olej, semínka chia a na scénu vstupují stále nové a nové produkty. Je úžasné zkoušet stále nové věci, experimentovat s novými potravinami a opravdu mě to baví. Ale na druhé straně si myslím, že je nesmírně důležité něco se o těchto potravinách naučit – odkud k nám přicházejí, kde rostou ve svém přirozeném prostředí a jakou mají energetickou povahu. Nejde jen o jejich výživový obsah. S těmito vědomostmi pak můžeme dělat chytrá rozhodnutí a vybírat si super potraviny podle toho, co naše tělo potřebuje, podle ročního období a dlouhodobých zdravotních cílů. Ráda bych ovšem také zdůraznila, že někdy je lepší prozkoumat, jaké unikátní potraviny nám poskytuje oblast nebo země, ve které žijeme. Jistě pro nás budou dostupnější a také jejich biochemické složení nám pomůže zharmonizovat se s místním prostředím.

A samozřejmě bychom neměli zapomenout na nejléčivější „super potraviny“, jež můžeme užívat zcela zdarma… Ano, mám tím na mysli věci, jako je sluneční svit se svou nekonečnou zásobou vitaminu D, uklidňující a vyživující energii přírody, lásku a požehnání, které vkládáme do jídla a našich léčivých elixírů, jež připravujeme a dělíme se o ně s ostatními. Často zapomínáme, jak zásadně důležité jsou pro to, abychom se cítili dobře.

Prozradíte nám typy na pokrmy, kterými ideálně začínat každý den?

Zima je obdobím roku, kdy je potřeba udržovat se v teple a posilovat odolnost organismu vůči různým nachlazením a chřipkám. Zima je také obdobím, které je v tradiční čínské medicíně spojeno s ledvinami a močovým měchýřem, a tak je skvělá k obnově a doplnění energie těchto orgánů. Já si teplo udržuji díky silným kaším, které si vařím z celých zrn, dýní a sušeného ovoce nebo čínských bylin. V léčivé výživě používáme tradiční pokrm, kterému se říká jook (džuk) nebo congee (kondží). Většinou se dělá z rýže, někdy také z jiných obilovin, a určitých bylin s výraznými výživnými, energetickými a adaptogenními vlastnostmi.

Já často používám kozinec blanitý (astragalus), pazvonek dangšen (codonopsis), cicimek datlový (jujube), semínka lotosu, longan, kustovnici, náprstník (rehmannia), vlašské ořechy a jedlé kaštany, které pomáhají zahřívat tělo, vytvářejí energii, krev a posilují imunitní systém.

Den ráda začínám šálkem teplého čaje z gynostemmy (ženšen pětilistý), který prolije zažívací ústrojí a otevře žaludek, připraví ho na příjem potravy. Často si dělám elixír z teplého čaje z gynostemmy, s přidáním některých medicinálních hub, bylinných prášků a super potravin, jako jsou mucuna, maca, semínka chia, lucuma nebo mesquite. A také mám na snídani moc ráda misku dobré miso polévky s mořskými řasami, houbičkami shitaké, pohankovými nudlemi a různou zeleninou. Nasytí mě, uspokojí a uzemní pro den naplněný prací.

Jaká je vaše osobní životní filozofie?

Obvykle říkám, že „život je proces“. Jedná se o proces, během něhož se rozvíjíme, rozkvétáme v květ svého překrásného pravého já. Je to proces organický a nelze jej uspěchat. Miluji svůj život, protože mi dává příležitost k růstu, možnost seberealizace a rozkvétání v každém mém projevu. Máme úžasné fyzické tělo, které je dokonalým a nesmírně složitým nástrojem, jehož prostřednictvím na sebe naše duše vzájemně působí se světem kolem nás. Naše tělo zná odpověď na všechny naše otázky. Každý den se snažím soustředit na to, jak se cítím uvnitř, jak se cítí moje duše a jak se cítí moje srdce. Ráda naslouchám jazyku svého těla. Věnuji pozornost tomu, co mé tělo potřebuje a co si žádá, aby mohlo být zdravé. Kořen veškerého zdraví je v mozku, kmen v emocích, listy a větve v těle. Květ naší duše kvete, když spolu všechny části spolupracují. O svůj život ráda pečuji jako o květinu, která potřebuje lásku, pozornost, dobrou vodu, výživu a slunce, protože pak se můžu s druhými, s nimiž se v životě setkávám, dělit o jedinečnost projevu své krásy, vůně a barev.

  • Kromě dvouletého studia pořádá Akademie léčivé výživy pravidelné kurzy a semináře na aktuální témata, které vedou přední čeští i zahraniční odborníci v daných oblastech. Více informací o studiu i kurzech, stejně jako přihlášky, najdete na webu Akademie léčivé výživy.

www.akademiele­civevyzivy.cz

www.facebook.com/…le­civevyzivy


publikováno: 1. 12. 2014, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: byliny, ekologické, nemoci, zdravá strava

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+