S hořčíkem umí tělo lépe relaxovat | Přírodní léčba | Trendy zdraví

S hořčíkem umí tělo lépe relaxovat

25. 8. 2014

Minimálně třetina Čechů trpí podle odhadů nedostatkem hořčíku. Dnešní běžná strava je na tento minerál totiž poměrně chudá, navíc vstřebává tělo magnesium z mnoha potravinových doplňků jen obtížně. Přitom patří hořčík do skupiny tzv. esenciálních minerálů, tedy látek pro naše tělo naprosto nezbytných. Je například zásadní pro normální činnost svalů i nervů, bez jeho pomoci se totiž tělo nedokáže uvolnit. Proto se nedostatek magnesia mj. projevuje křečemi ve svalech, tiky, mravenčením, nadměrnou podrážděností, nespavostí, stresem.

Komu nejvíc chybí?

S nedostatkem Magnesia se potýkají nejvíce lidé fyzicky aktivní, obzvlášť sportovci. „Fyzická zátěž a stres zvyšují spotřebu hořčíku. Tento minerál reguluje srdeční rytmus, umožňuje svalům se správně napínat a uvolňovat, snižuje krevní tlak a také je potřeba k výrobě ATP, což je hlavní zdroj energie v našich buňkách, který je navázán na ionty hořčíku,“ vysvětluje Josef Šverma, dlouholetý instruktor běhání. Dostatečný přísun hořčíku je také zásadní pro těhotné ženy s ohledem na to, že jde o klíčový minerál odpovědný za správný růst plodu, jeho kostry a později zubů dítěte. Další rizikovou skupinou jsou lidé ve středním a starším věku. Hořčík často chybí pacientům trpícím cukrovkou, ale i cévními příhodami, rakovinou, obezitou a dalšími civilizačními chorobami.

Ve stravě hořčíku ubývá

Magnesium je přirozeně obsaženo mj. v zelené listové zelenině, v banánech, celozrnných výrobcích, luštěninách, ořeších, mořských rybách či v minerálních vodách. Nicméně množí se informace vědců, že i v těchto potravinách se během let snižuje podíl hořčíku, což je dáno především jejich nešetrným pěstováním či přípravou. Strava bohatá na tuky a cukry negativně ovlivňuje schopnost vstřebávání magnesia ze střev.

Nápoj s hořčíkem

Optimální denní přísun hořčíku je cca 300 mg, což je poměrně velké množství. Proto je často nezbytné jej doplňovat prostřednictvím doplňků stravy. Z hlediska snadného vstřebávání je ideální dodávat tento minerál prostřednictvím nápoje, jako je například Calm Magnesium. Jde o hořčíkový nápoj v prášku, který byl vyvinutý předním odborníkem na výživu Peterem Gillhamem a stal se nejprodávanějším doplňkem magnesia v mnoha zemích. Patentovaný postup výroby přináší vysoce vstřebatelný a rychle účinkující přísun hořčíku do těla.

„Calm Magnesium je ve formě citronanu hořečnatého v iontové podobě s vyváženým pH, naše tělo jej velice snadno vstřebává na rozdíl od jiných „levnějších“ forem hořčíku. Proto je ulevující účinek téměř okamžitý,“ popisuje své zkušenosti s Calm Magnesiem instruktor běhání Josef Šverma.

Jak hořčík v těle funguje?

„Představte si, že při každé aktivitě se naše buňky mění. Když se buňka svalu stáhne a sval se napne, tak do buňky vchází vápník a ona se tak dostává do aktivního stavu. Aby se buňka mohla uvolnit a dostat do klidového stavu, je potřeba hořčík, který vytlačí vápník z buňky ven,“ vysvětluje Josef Šverma. Pokud máme v těle nedostatek hořčíku, tak vlastně dochází k neustálé stimulaci buněk vápníkem, tedy nedojde k jejich žádoucímu uvolnění. Na tomto mechanismu si lze snadno představit právě projevy křečí, mravenčení, tiků, nespavosti, podrážděnosti či napětí.

Jednoduchý test, zda máte v těle dostatek hořčíku, si můžete udělat zde: http://www.dar­zprirody.cz/…ven-horciku/.

  • Doplněk stravy Calm Magnesium si můžete objednat v e-shopu na www.darzpriro­dy.cz, či jej zakoupíte ve vybraných obchodech zdravé výživy, bylinkářstvích, wellness & fitness centrech, kosmetických studiích a v některých lékárnách

publikováno: 25. 8. 2014, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: bolest, cvičení, mládež, muž, svaly, školák, úraz

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+