Superpotraviny, fenomén 21. století | Přírodní léčba | Trendy zdraví


Superpotraviny, fenomén 21. století

20. 5. 2016

Stále více lidí přemýšlí o svém zdraví a o tom, co může pro své tělo udělat. Tento trend se odráží ve zdravém životním stylu – v aktivním pohybu, vhodné a výživné životosprávě a pozitivnímu přístupu k životu. Stále častěji se proto setkáváme s označením superpotraviny nebo tzv. superfood. Na trhu je nyní velké množství produktů i značek, které superfood nabízejí. Co si pod pojmem superfood představit, jak se orientovat v množství informací a na co si dát pozor při nákupu?

Co superpotraviny jsou?

Jedná se o potraviny s vysokou koncentrací nutričně prospěšných látek pro lidský organismus. Mezi tyto látky patří vitamíny, stopové a minerální prvky, antioxidanty, enzymy, aminokyseliny a další. Všechny uvedené látky se podílejí na řadě důležitých reakcí v našem těle a dopomáhají ke zdravému životnímu stylu.

„Superpotraviny do lidského organismu dodávají řadu nutričně výhodných látek a přispívají tak k racionální výživě člověka. Podporují imunitu, zvyšují celkovou energii a vitalitu, fyzickou a psychickou kondici. Mají blahodárné účinky na přirozené procesy v lidském těle“, říká výživová poradkyně, Mgr. Táňa Wasserbauerová.

Které superpotraviny vyzkoušet?

Goji neboli kustovnice čínská (BIO) Plody kustovnice čínské vzdáleně připomínají malé šípky. Mají výraznou chuť a jemnou, vláčnou konzistenci. Mnohdy se stává, že někteří výrobci dodávají plody kustovnice příliš suché a tvrdé. Vybírejte proto ty, na kterých si opravdu pochutnáte. Sledujte původ, čistotu surovin a to, zda nebyla přidána barviva, aroma, konzervanty či další chemické látky, které potravinu mohou nutričně znehodnotit

  • Plody goji jsou známy pro své výrazné anti-oxidační vlastnosti. Obsahují vysoké množství důležitých aminokyselin a karotenoidů. Jsou významným zdrojem vitaminů B2 a B3, jež přispívají k eliminaci únavy organismu a ke správné činnosti nervové soustavy. Dále je hojně obsažen vitamin C, jehož vlastností je ochrana buněk před oxidačním poškozením a zajištění správné funkce imunitního systému. Z minerálních látek je v této superpotravině zastoupen fosfor, který ve vhodné kombinaci s vápníkem zajišťuje výživu kostí a zubů. Dalším obsaženým mikroprvkem je i železo, jež v organismu napomáhá k tvorbě červených krvinek a hemoglobinu.

Moruše bílá (BIO) Sušené plody moruše bílé jsou velmi chutnou a zdraví prospěšnou potravinou. Díky vysokému obsahu přírodních cukrů jsou příjemně sladké a chuťově mohou připomínat med.

  • Přispívají ke správnému metabolismu (látkové výměně) cukrů a jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálů – především vitaminu C, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, ke správné funkci imunitního systému a nervové soustavy. Dále také k ochraně buněk před oxidačním poškozením.

Goldenberries (BIO) Goldenberries jsou sušené plody mochyně peruánské, pěstované převážně v andských oblastech Jižní Ameriky. Typická je jejich výrazná, sladkokyselá chuť.

  • Jsou bohatým zdrojem vlákniny, která se podílí na správné funkci střev a trávení organismu. Stejně jako u většiny superpotravin je zde hodnotně obsažen i vitamin C. Sušené plody mochyně peruánské lze přidávat do cereálních kaší, jogurtů, salátů, smoothies, dezertů, mixů s oříšky a sušeným ovocem atd. nebo využít samostatně jako zdravou pochoutku.

Jaké množství a jak často superpotraviny užívat?

Doporučuje se užívat malou hrst (cca 20 g) sušených plodů denně.

Stejně tak, jako je tomu u řady ostatních potravin i zde je třeba držet se pravidla „všeho s mírou“. Jak již bylo řečeno, superpotraviny jsou doslova „nabity“ řadou nejrůznějších látek, kterými je ale možné se i předávkovat. Denní doporučená dávka není zcela přesně stanovena. Jako vhodná a zdraví prospěšná se jeví hrstka „zázračných superpotravin“ denně. Stejně, jako je tomu u naturálních ořechů či semen.

Využití v jídelníčku může být velmi rozmanité. Potraviny lze konzumovat jen tak samotné na chuť. Zařadit je lze rovněž do řady nejrůznějších pokrmů, jako jsou snídaňové kaše, smoothie, saláty apod. Využit se dají i při přípravě hlavních pokrmů anebo třeba při domácím pečení (např. chia). Ideální způsob, jak smíchat více superpotravin dohromady a vytvořit si tak opravdu „posilující bombu“.

„Další výhodou může být pro mnohé nízká energetická hodnota nabízených superpotravin. Díky tomu je lze s nadšením zařazovat do nejrůznějších redukčních jídelníčků. Mohou sloužit jako náhrada častého, nepříliš vhodného mlsání nutričně nevýhodných potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a jednoduchých sacharidů (které jsou největším problémem v jídelníčcích řady lidí). Namísto vysoké energetické hodnoty superpotraviny dodávají tělu ve správném poměru vše prospěšné.

Jedna malá hrstka, tj. cca 20 g představuje průměrnou energetickou hodnotu většiny superpotravin 200 – 300 kJ. To je ve srovnání s řadou nejrůznějších pochutin zhruba poloviční dávka. Rozhodující však není samotná energetická hodnota, nýbrž složení jednotlivých makroživin (sacharidy/tu­ky/bílkoviny) a mikroživin (vitaminy, min. látky), které je zde daleko výhodnější,“ uvádí výživová poradkyně, Mgr. Táňa Wasserbauerová.

Zdravé mlsání nejen k vodě či na cesty

Blíží se období výletů a dovolených. Pokud přemýšlíte, co přibalit na cestu, abyste měli po ruce něco na dodání energie nebo jenom tak chcete zobat něco zdravého při čtení knížky, vyzkoušejte místo sladkých tyčinek a bonbonů superpotraviny. Sušené plody se zásobou prospěšných látek vám vydrží i v parném létě a budou se snadno převážet – ideální pro ten správný doping nejen ve vašem volném čase.

Děti a superpotraviny

Přestože jsou superpotraviny brány jako běžné potraviny, je třeba je konzumovat střídmě. I pro dětský organismus představují zdroj kvalitních a výživných látek. Do dětského jídelníčku je lze tudíž v širokém spektru zařadit a to nejlépe od třetího roku života v dávce cca 1 malé hrstky denně. Hlavním důvodem zařazení od 3 let je vyšší riziko předávkování tzv. superlátek a nebezpečí vdechnutí.

Bio kvalita?

„Hlavní předností superpotravin v bio kvalitě je to, že jsou pěstovány bez použití chemických látek, jako jsou umělá hnojiva, pesticidy či fungicidy. Toto se paradoxně může stát i jejich hlavním problémem, neboť jsou kladeny vysoké nároky na rychlé a kvalitní zpracování a následné testování bio-zemědělských surovin. Právě díky nepoužívání fungicidů (látek na ochranu plodin proti plísním) totiž hrozí, že pokud nebudou po sklizni rychle zpracovány, může u nich dojít k rozvoji plísní, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Proto je nezbytné důsledné testování používaných surovin v odborné laboratoři. To je velmi nákladné a uživatelé by si proto měli dát pozor na podezřele levné produkty. Naše společnost při testování kvality například spolupracuje s velmi erudovaným českým pracovištěm, Ústavem analýzy a bezpečnosti potravin VŠCHT Praha,“ vysvětluje Ing. Petr Kaštánek, PhD., vědecký pracovník a ředitel společnosti vyrábějící produkty značky Neobotanics®.

Kolik stojí superpotraviny a podle čeho vybírat?

Co se cen týče, záleží samozřejmě na druhu superpotraviny. Některé plody seženete i pod 100 Kč za 150g, ale zde doporučujeme obezřetnost, co se původu a kvality týče, aby tělo získalo potřebné vitamíny, minerály a další důležité látky, které očekáváme, že konzumací zdravých potravin získáme.

„Když jsem zakládal značku Neobotanics® jako vědec jsem věděl, že pokud máme přinášet opravdu nutričně hodnotné a kvalitní potraviny, musíme mít na prvním místě kvalitu. Aby byly superpotraviny pro lidský organismus nutričně co nejvýhodnější, měly by být konzumovány v co nejpřirozenější podobě. Jakoukoli chemickou technologií přijdou o mnohé prospěšné látky (enzymy, vitaminy, minerální látky, aj.). Při jejich zpracovaní je tedy potřeba postupovat s nejvyšší opatrností. Díky speciálnímu a velmi šetrnému zpracování plodin při nízkých teplotách a ověřenému místu původu, které zaručuje ryzost a čistotu potravin (např. z panenské oblasti Nového Zélandu, aj.) můžeme nyní nabízet superpotraviny prémiové kvality. Běžný uživatel tak má nejen záruku původu, ale díky nadstandardnímu způsobu zpracování i výbornou chuť a optimální obsahy účinných látek, což bylo cílem mého výzkumu,“ doplňuje Ing. Petr Kaštánek, PhD.

Výše uvedené potraviny Neobotanics® Superfood zakoupíte v e-shopu na www.neobotanic­s.cz nebo ve vybraných prodejnách zdravé výživy a bio obchodech.

Zdroj: www.neobotanic­s.cz


publikováno: 20. 5. 2016, v rubrice Přírodní léčba
Štítky: nákupy, zdravá strava

Další články v rubrice Přírodní léčba:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+