Vydejte se po Baťově kanálu na zámek Napajedla
Můžeme vám to jen doporučit, protože jsme si cestu na kole už vyzkoušeli. Nepřálo nám sice úplně počasí, trochu poprchávalo, ale přesto jsme si to užili. Trasa kolem řeky Moravy a Baťova kanálu je opravdu nenáročná a v pohodě ji zvládnou i malé děti nebo in-line bruslaři. Obzvlášť, když se mohou zastavovat v příjemných osvěžovnách, kde si všichni pochutnají i na dobrém obědě. Malí caparti budou šlapat o sto šest, když jim slíbíte, že se zpátky vrátíte lodí, jejíž jízdní řád najdete na www.batacanal.cz
Pod stanem nebo v bungalovu
Pokud si chcete na kole trochu vyšlápnout, můžete z pohodlné kolové dálnice uhnout na cykloturistické trasy do Chřibů, Hostýnských vrchů nebo Bílých Karpat. My jsme zamířili podél vody do města Napajedla. Hned na břehu jsme zajeli do rekreačního areálu Pahrbek, který je zcela zrekonstruovaný a nabízí vedle moderně vybavené restaurace i bungalovy s vlastní koupelnou (dokonce i masážní vanou). Místní cyklobufet počítá s projíždějícími cyklisty a samozřejmě tu najdou vše potřebné vybavení i dovolenkáři ubytovaní ve stanech a karavanech.
Zajděte na exkurzi do hřebčína
Stojí to za to. Takto velký hřebčín jen tak neuvidíte. Byl založen v roce 1886, kdy se do rodiny majitele napajedelského panství Friedricha Stockaua přiženil Aristide Baltazzi, příslušník vlivné vídeňské rodiny s řeckými kořeny a velký dostihový nadšenec. Převzal rodinné panství a po velkorysých přestavbách zdejších stájí skotu na moderní boxové založil plnokrevný hřebčín. Sídlem rodiny Baltazziovy byl napajedelský zámek s anglickým parkem. Teprve o sto let později byly postaveny jižně od zámku stáje, dnešní plnokrevný hřebčín. Také v letech 1948 – 1989 měla Napajedla v plnokrevném chovu výsadní postavení. V roce 2005 se stal Hřebčín Napajedla opět soukromým zařízením a začalo se s postupným zkvalitňování a omlazování stáda klisen. V roce 2008 byl zakoupen plemenný hřebec Egerton, který patří k nejlepším plemeníkům v ČR. Když sem zavítáte, nejspíš uvidíte několik klisen s hříbaty. http://www.napajedlastud.com
Na zámku si užijete
Hlavní dominantou města je zámek postavený v letech 1764 – 1769 jako pozdně barokní šlechtické sídlo ve stylu francouzského baroka. Jedním z významných majitelů zámku byla i firma Baťa za Jana Antonína Bati. Stavba vás zaujme svou elegancí, kterou můžete obdivovat nejen zvenku, ale i v jeho komnatách, kde jsme se ubytovali. Netradiční pokoje bez televize a minibarů navozují klid a pohodu svou čistou linií. Navrhla je současná majitelka sídla Eva Gajdošík v shabby chic stylu. Že nevíte, co to je? Jde o to, že rustikální nábytek kombinuje s moderním a uplatňuje jemné romantické ladění. Proto se nemůžete divit, když máte třeba koupelnu s moderním sprchovým koutem a zároveň kousek od postele v pokoji obrovskou vanu. Vše dokreslují zajímavé závěsy. Každý pokoj, jak jsme se přesvědčili, je opravdový originál. Cítíte se tu jako v pohádce.
Zámecké sály a zajímavé výstavy
Na zámku můžete bydlet, ale také si ho jen prohlédnout s průvodcem. Jeho dominantou je nádherný kruhový zrcadlový sál, který sloužil především pro přijímání návštěv či k tanci při slavnostních příležitostech. Dále je zde salonek holandských mistrů, barokní salonek, rozlehlá zámecká jídelna a celá řada dalších zajímavých prostor. Navíc tu můžete navštívit opravdu skvělé výstavy Afrika nebo Kočárky či Galerii obrazů, kde jsou vám k dispozici i vynikající vína. Sportovně založení návštěvníci zase využívají zdejší Driving range golf a Indoor golf.
Naučte se vařit speciality
Paní Gajdošík připravuje pro své návštěvníky i kurzy vaření, při nichž se střídá s profesionálními kuchaři. Odehrávají se v nádherné zámecké kuchyni a jsou jistě pro všechny zúčastněné, jako to bylo i v našem případě, i příjemným společenským setkáním. Na paštice s chutney, kuřeti na víně a tiramisu, které jsme se zámeckou paní uvařili, jsme si opravdu pochutnali. Ale pokud se raději necháte obsloužit, nabízí se vám romantická zámecká kavárna, kde si můžete dát kávu, čaje, domácí džusy a rozličné druhy moštů. Ke kávě doporučujeme zdejší zámecký štrúdl nebo jiné delikatesy. Nezapomeňte si udělat na zámek dostatek času, abyste si ho mohli dosyta užít.
Více na www.zameknapajedla.cz