Fitness trendy roku 2018 | Sport a wellness | Trendy zdraví

Fitness trendy roku 2018

23. 1. 2018

Jaké cvičení bude podle odborníků letos nejvíc trendy? Více příznivců a další rozšíření čeká na intenzivní tréninky ve stylu HIIT, jógy a dalších body & mind stylů, ale ke svému slovu se také hlásí technologické novinky v podobě virtuálních lekcí, cvičení EMS nebo nejrůznějších fitness aplikací, které si získávají čím dál větší popularitu.

Posílení pozic intenzivního tréninku

“Trendy v Česku z velké míry se zpožděním kopírují trendy v zahraničí. Tím prvním je posílení pozic intenzivního tréninku, kdy hlavním trendem i tento rok zřejmě zůstane cvičení ve stylu HIIT, a hned druhou příčku pak nejspíš obsadí skupinové lekce,” říká Karel Jarušek, výkonný ředitel České komory fitness.

Skupinové lekce podle něj obecně zažívají trvalý růst. “Už to dávno není jen o poskakování do rytmu hudby, a na své si přijdou také pánové, ať už ve formě HIIT či TRX, funkčních tréninků, Deep Worku, Nike Trainingu či dalších. Do této skupiny více intenzivních lekcí se pak dají počítat i všechny typy crossfitových tréninků, ať už se jedná o oficiální, či modifikovaná Cross training cvičení,” doplňuje Karel Jarušek.

Češi cvičí, protože chtějí být zdraví

Dalším fitness trendem je změna přístupu v oblasti prospěšnosti zdraví, kdy jsou stále oblíbenější různé druhy jógy a jiných body & mind stylů. Čím dál více lidí také vyhledává lekce či individuální trénink s fitness profesionály, zaměřené na zdraví, úlevu od bolesti zad, hlavy, či boje s civilizačními onemocněními. Zde se dá do budoucna očekávat ještě větší nárůst. Ostatně podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR jsou nejčastějšími příčinami nemocnosti zaměstnanců onemocnění dýchacích cest a nemoci svalové a kosterní soustavy. A tento stav se meziročně nezlepšuje, právě naopak.

“Pro fitness sektor to skýtá zcela jasné místo ve zdravotních preventivních programech. Pro řadu zdravých lidí je mnohem efektivnější pravidelně se hýbat a rozumně jíst, než konzumovat řadu doplňků stravy. Pro ty, kteří už nějaké zdravotní potíže mají, to platí také, ale z hlediska jejich životního stylu je pohyb dlouhodobým řešením, nikoliv jednorázovou léčbou,” vysvětluje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Moderní fitness ve znamení špičkových technologií

Třetí oblastí fitness trendů, které kopírují jiné obory, jsou rozhodně technologie. Trvalý je generovaný nárůst tzv. wearables, což jsou nositelná elektronická zařízení, která v kombinaci s chytrým telefonem umožňují jak jeho uživatelům tak trenérům sledovat výsledky cvičení, a proto se stala velmi rychle populární.

“Technologie se nezastavuje ani u samotného cvičení, a tak stále vzrůstá obliba cvičení EMS (elektrostimulace svalů), či někteří výrobci nabízejí kompletní sledování pokroku ve cvičení přímo na displeji posilovacích a cardio strojů se samozřejmou možností ukládání dat do profilu v Cloudu a přístupu z chytrého telefonu odkudkoliv. Mluvíme-li o technologiích, nesmíme zapomenout ani na virtuální skupinové lekce, které konečně se zpožděním v řádu let pronikly i do ČR, v Praze je také první možnost si je vyzkoušet a je o ně velký zájem,” upozorňuje Karel Jarušek.

Zdroj: www.fisaf.cz a www.ceskakomo­rafitness.cz


publikováno: 23. 1. 2018, v rubrice Sport a wellness
Štítky: cvičení

Další články v rubrice Sport a wellness:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+