Fitness trendy v roce 2019 | Sport a wellness | Trendy zdraví

Fitness trendy v roce 2019

26. 4. 2019

Tréninky s vysokou intenzitou, komplexní cvičení zahrnující co největší škálu stylů, skupinové cvičení formou koučinku – to jsou některé z fitness trendů pro tento rok. A co přivede letos do fitness center nejvíce klientů? Podle odborníků z České komory fitness, kteří získali unikátní informace od svých kolegů z celého světa, to bude funkční trénink!

Tréninky s vysokou intenzitou se budou dále vyvíjet

„Trénink s vysokou intenzitou (HIIT) se bude i nadále těšit velkému množství příznivců, a to hlavně proto, že spolehlivě přináší výsledky. Ale vzhledem k tomu, že je v oblibě již delší dobu, objeví se letos řada jeho variací – například ve využití HIIT pro skupinové a individuální lekce,“ upozorňuje na jeden z trendů, na kterém se odborníci letos shodují, Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

Přibližuje i jeden z posledních výzkumů, který ukazuje, že pokud jde o HIIT, výsledky přináší právě intenzita cvičení, a ne jeho trvání: „Když lidé vyzkouší kratší, například třicetiminutové, formáty HIIT, mnozí z nich zjistí, že jim vyhovují daleko víc než ty delší. Proto je instruktoři začínají zapojovat i do lekcí jiných cvičebních stylů. Obliba kratších, zato intenzivnějších cvičení podle odborníků roste, protože cvičící mají dobrý pocit, že toho za krátkou chvíli hodně zvládli.“

Skupinové cvičení

Velký zájem budou nadále zaznamenávat i lekce skupinového cvičení. „Velký boom pozorujeme i nadále u autorizovaných cvičebních stylů, kam patří například populární Les Mills. Pokračujícím trendem jsou také různé formy kruhových funkčních tréninků. A spoustu příznivců si získávají také autorizované cvičební styly, které mají jasně daný svůj průběh a nekladou tedy takové nároky na kreativitu instruktorů, co se týká tvorby choreografií. Na druhou stranu se u nás stále těší obrovské přízni také klasické styly skupinových cvičení, jako je bodystyling nebo aerobik, v němž jsme i na závodním poli světovou velmocí,” říká Kateřina Bímanová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Skupinové lekce se podle ní v současné době rozdělují do čtyř skupin: autorizovaná cvičení, funkční tréninky, klasicky vedené skupinové lekce a styly Body and mind, u nichž odborníci předpokládají, že jejich popularita bude i nadále vzrůstat.

Cvičení i relaxační metody

Meditace, dechová cvičení a další relaxační metody pro zlepšení vnitřní rovnováhy jsou v poslední době na velkém vzestupu a instruktoři je budou více a více zařazovat i do svých lekcí, ať už skupinových, nebo individuálních.

Pestrost je klíčem k úspěchu

„Velké popularitě se začínají těšit také komplexní cvičení, která kombinují řadu různých cvičebních stylů, jako je box a cyklistika, nebo jóga a silový trénink. Mnozí lidé začínají mít pocit, že příliš mnoho jednotvárného tréninku není pro tělo dobré, a tak raději kombinují různé sportovní aktivity,“ upozorňuje na další trend světového fitness Jana Havrdová.

Funkční trénink je nejoblíbenější formou cvičení

Podle odborníků přivede do fitness center v roce 2019 nejvíce klientů funkční trénink. Základním parametrem tohoto typu tréninku je cvičení ve všech rovinách pohybu, prováděných primárně s hmotností cvičence nebo za využití pestré palety nářadí a fitness vybavení určených právě pro funkční trénink. „Všichni v reálném životě musíme občas něco zvednout, něco odtlačit či přemístit. Cílem je, aby na to naše tělo bylo připravené, a nedocházelo ke zbytečným úrazům či nečekaným přetížením. Správně připravený trénink dokáže výrazně zlepšit fyzickou kondici, připravit tělo na nečekanou zátěž a velmi efektivně působí jako preventivní příprava proti zranění. Je skvělé vědět, že každý trénink nám pomáhá k tomu, abychom žili kvalitnější a delší život,“ upozorňuje Miroslav Jirčík ze společnosti 3D FITNESS.

Koncept jednostranného zatížení

Velké množství standardních historických cviků zapojuje do pohybu obě končetiny v jeden okamžik. Tento jev můžeme sledovat při tréninku horních i dolních končetin, a to zejména na izolovaných posilovacích strojích starší výroby. V reálném životě však mnohem častěji používáme pouze jednu končetinu. Jednou rukou něco zvedneme. Jednou nohou něco odtlačíme nebo se musíme odrazit z jedné nohy a něco přeskočit.

„Cvičení, které zapojuje nezávisle pravou a levou končetinu, může klientům pomoci lépe koordinovat pohyby a běžné činnosti v každodenním životě. Podle výzkumů totiž použití jedné končetiny umožňuje vědomě zapojit více svalových vláken a nervových zakončení, která se na konkrétním pohybu podílejí. Použití pouze jedné ruky nebo nohy vyžaduje vyšší koncentraci, zvyšuje stabilitu a napomáhá k lepší rovnováze celého těla, takže i po této stránce je tato forma tréninku velmi přínosná a efektivní,“ vysvětluje Miroslav Jirčík.

Rok ve znamení kettlebellů

I v roce 2019 uvidíme dva důležité posuny v typech fitness vybavení, a to jak pro individuální, tak i pro skupinové tréninky. Díky popularitě tréninku s vysokou intenzitou budou podle odborníků i nadále často využívány čím dál oblíbenější kettlebelly.

„Samostatnou kapitolou jsou pak menší vybavení, jako jsou mini-bandy, posilovací slidery a glidery, super bandy nebo pěnové válce. Ty se používají buď k uvolňování svalů – jsou stále populárnějšími cvičebními pomůckami – nebo ke cvičení využívajícímu tělesnou hmotnost, u kterého musíte věnovat větší pozornost tomu, jak cvičíte. To totiž zlepšuje koordinaci pohybů, a navíc umožňuje provádět cvičení s nízkou intenzitou, což je vynikající způsob, jak se zotavit z náročného tréninku,“ přidává další tip Jana Havrdová z České komory fitness.

Podle prognóz odborníků v oboru fitness to vypadá, že rok 2019 bude plný náročných, ale zábavných a efektivních tréninků, které budou cvičící lidi bavit a zároveň je přiblíží zase o něco blíž k trvale zdravému životnímu stylu.

Zdroj: www.fisaf.cz a www.komorafit­ness.cz


publikováno: 26. 4. 2019, v rubrice Sport a wellness
Štítky: cvičení

Další články v rubrice Sport a wellness:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+