Trendy cvičení na rok 2016 | Sport a wellness | Trendy zdraví

Trendy cvičení na rok 2016

26. 11. 2015

Crossfit, HIIT, EMS, SpideRap, Macumba, Welldance, Country Fitness…, s těmito názvy se budete příští tok setkávat čím dál více. Podle odborníků by právě ony měly ovládnout česká fitcentra. „Zapomeňte na Zumbu. Ta je na ústupu. Čím dál populárnější je intervalový trénink nebo eklektická stimulace svalů, kdy máte za půl hodiny hotovo. Více příznivců si získávají i zdravotní typy cvičení Body & mind,“ říká Karel Jarušek z České komory fitness, který s kolegy sestavil žebříček trendů v cvičení pro příští rok.

Crossfit a HIIT: Intervalový trénink se těší větší oblibě

Dlouhodobým trendem je namísto zvedání železa v posilovně, intenzivní práce s vlastním tělem. „Tréninky typu Crossfit zvyšují odolnost organismu a lepší připravenost na „boj“ ve skutečném životě,“ vysvětluje Karel Jarušek. Zejména v posledních dvou letech vyrostla řada ryze crossfitových center ve velkých i malých městech. Stávající fitcentra reagují intenzivním zařazováním skupinových lekcí ve stylu Crossfitu, HIIT a dalších metod intervalového tréninku o vysoké intenzitě do své nabídky ve skupinových sálech. „Lze očekávat, že v příštím roce téměř nenajdeme město, kde by nabídka těchto aktivit nebyla k dispozici,“ dodává Karel Jarušek.

Elektrická stimulace svalů za minimum času

Dalším trendem je zkracující se doba tréninku. „Výjimkou tak dnes není ani dvacetiminutový trénink. Pracují s ním zejména specializovaná centra, která využívají nejmodernější technologie jako je elektrická stimulace svalů (EMS), nebo kruhový trénink na elektricky ovládaných strojích. Díky vysoké intenzitě takto stačí cvičit dvacet až třicet minut a maximálně jednou až dvakrát za týden,“ vysvětluje Karel Jarušek s tím, že jen za poslední dva roky vyrostlo přes třicet nových studií s EMS tréninkem.

Body & mind: Zejména ženy chtějí cvičit „zdravě“

Jóga, pilates nebo nejrůznější formy cvičení body & mind, které se zaměřují na zdravotní aspekty, jsou čím dál oblíbenější. Lidé i ve fitkách vyhledávají komplexní péči – od fyziodiagnostiky po cílený cvičební program, často včetně správně zaměřené relaxace. „Nástup Health tréninku bude snazší ve větších městech, jelikož ta generují větší počet osob s civilizačními onemocněními kvůli rychlejšímu, ale pohodlnějšímu životnímu stylu. Komplexní péče, zejména ve spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty a dalšími odborníky je tak pro většinu fitek nevyhnutelná,“ domnívá se Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Chytré kardio stroje

Dříve byla fitness centra, nebo chcete-li posilovny, vybavena zejména silovými stroji, ovšem to se mění a vybavují se ve velkém kardio stroji a zejména stále oblíbenějšími běžeckými pásy. „Posilovací stroje jsou zastoupeny dle našeho průzkumu u více než 60 % center, zatímco kardio stroje jen u 55 %, ale to se rychle mění,“ upozorňuje Jana Havrdová s tím, že vzestup oblíbenosti kardio strojů je navíc ovlivněn velkým množstvím mobilních aplikací, s nimiž je cvičení pro mnohé lidi zábavnější.

Zumba na ústupu, hledá se nástupce

Stále ještě plní sály, ale již výrazně méně než dříve. Zumba výrazněji ustupuje z žebříčku hlavních trendů nejen u nás, ale i ve světě. Taneční formy cvičení však budou podle odborníků i nadále velkým tahákem, který bude plnit sály fitek. African Dance, SpideRap, Macumba, Welldance nebo ve světě stále populárnější Country Fitness už dobývají i česká sportovní centra. „Horkým hitem by se pak mohl stát takzvaný Stirfit, který kombinuje prvky Ginga, základního kroku z Caopiery, protože pozitivně upravuje držení těla a zároveň zvyšuje svalovou sílu. Cvičí se bez pomůcek pouze s vlastním tělem, zpravidla padesát minut,“ říká Karel Jarušek.

Hřiště nejen pro děti

Street workout neboli kalestenika je trénink převážně venku, na hřištích (často vytvářenými právě pro tento druh cvičení) s hrazdami, kruhy, bradly a dalšími nástroji a už i nás mu holduje čím dál více lidí. Bohužel se dá provozovat je v některá roční období…

Zdroj: www.ceskakomo­rafitness.cz a www.fisaf.cz


publikováno: 26. 11. 2015, v rubrice Sport a wellness
Štítky: cvičení, mládež, muž

Další články v rubrice Sport a wellness:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+