Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Konec přejídání? Češi obědvají zdravěji

24. 11. 2017

Hlavně se pořádně najíst. Tak ještě před devíti lety přistupovala plná třetina Čechů k obědům. Nikde jinde v Evropě nebylo tolik lidí, kteří si oběd vybírali podle velikosti porcí. Dnes již je tato praxe minulostí a Čechů, kteří se u oběda přejídají, je jen čtvrtina. S tímto výsledkem jsme již v evropském průměru – velikost porcí je nyní dokonce důležitější i pro obyvatele některých západoevropských zemí, jako jsou Španělsko či Portugalsko. Žebříčku „přejídačů“ nyní vládnou Slováci.

více »

Recepty

Zauzená kachní prsa, kaštanové rizoto s kroupami a kaštanový krém

24. 11. 2017

Nenechte se ovlivnit deštivým počasím a krátkými dny. Podzim znamená i krásně zbarvené listí, po kterém voní vzduch, příjemné procházky a ještě lepší návraty domů, kde si uvaříte něco sezonního, co vás zahřeje. Zkuste 5 surovin, které jsou chutné, barevné a nabité vitaminy. Využijte podzimní surovinovou inspiraci společně s receptem šéfkuchaře Národního týmu AKC ČR Honzy Horkého.

více »

Další články

Češi nerozumí potravinovým etiketám

23. 11. 2017

Hlavním kritériem pro nákup potravin je kvalita, ta je zásadní pro 44 procent zákazníků. Přitom složení potravin sleduje jen 18 procent Čechů. Češi se při nákupu potravin stále zajímají o cenu, ta je důležitá pro třetinu z nich.


Sladová vína jako aperitiv a digestiv

20. 11. 2017

Medicinální sladová vína Condurango a Maltoferrochin poslouží jako výborný digestiv nebo aperitiv, zároveň však napomáhají žaludku k dobrému zažívání i při chudokrevnosti a nedostatku železa. Sladová vína Herbadent, která pamatují i naše babičky, slaví letos 120 let. Díky originální receptuře mají na svém kontě mnoho významných ocenění na světových výstavách v evropských metropolích.


Pozor na některé mýty o výživě

14. 11. 2017

Dodržování stravovacích návyků je základem pro úspěšné dosažení zdravější a pevnější postavy. „Když diskutuji s lidmi o jídle a stravování, nestačím se divit, jakým informacím věří. Kvůli neznalosti a studu se zeptat zkušenější kamarádky nebo odborníka často týrají své tělo v přesvědčení, že pro něj dělají to nejlepší. Ve výsledku mu spíše škodí,“ říká Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife. Možná také věříte těmto mýtům.


Já číšník, nová aplikace nejen k objednávání v restauracích

13. 11. 2017

V momentě, kdy usedáte ke stolu, a hlady vám kručí v břiše, přichází již číšník s pitím a jídlem pro Vás. Myslíte, že je to začátek nějakého filmu z budoucnosti? Mýlíte se, takové novinky jsou možné i dnes, s novou aplikací Já číšník. O co tedy jde?


Na Náplavku dorazí svatý Martin

10. 11. 2017

Celkem 52 stánků, 24 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Ten proběhne 11. listopadu od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou.


Výživové trendy ruku v ruce s bio potravinami. Pozor také na čerstvost

7. 11. 2017

V dnešní době je alternativní strava hodně diskutovaným tématem. Zahrnuje různé přístupy, jako například vegetariánství, veganství, vitariánství a další. Ti, co volí tuto cestu, si často produkty vybírají a následují další trendy jako je upřednostňování bio potravin a menších prodejců. Podle odborníků je zejména důležité dbát nejen na označení bio jako známku určité kvality, ale také na čerstvost potravin.


Nejmodernější kávový trend Nitro Cold Brew nově v Tchibo

3. 11. 2017

Tchibo jako první kavárenský řetězec v České a Slovenské republice zahajuje prodej netradičně připravované kávy Nitro Cold Brew. Tato delikátní káva je extrahovaná za studena až 20 hodin a nyní nově podávaná přes speciální kávovou „pípu“, která ji jemně obohatí dusíkem.


Světový den veganství je dnes

1. 11. 2017

Světový den veganství připadá každoročně na 1. listopadu. Zvolený termín souvisí s Dušičkami, které přichází hned následující den, a můžeme v něm najít jakousi symboliku pietního aktu. Světový den veganství byl vyhlášen v roce 1994, a to u příležitosti 50. výročí založení britské „Veganské společnosti“. O co vlastně veganům jde? Jedná se o lidi, kteří vychází z etického přesvědčení, že by člověk neměl způsobovat zbytečné utrpení jiným živým bytostem.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+