Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

V hlavní roli vajíčko!

3. 4. 2020

Blíží se Velikonoce a s nimi i obligátní otázka – kam s nimi? Ano, řeč je o vejcích., kterých bývá o jarních svátcích a po nich požehnaně. Možností, jak je nápaditě zpracovat, je ale spoustu. Pokud je navíc připravíte na přepuštěném másle (ghí), získáte hodnotné jídlo s jedinečnou chutí a vůni.

více »

Recepty

Velikonoční menu může být pestré!

7. 4. 2020

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

více »

Další články

Odlehčete svůj jídelníček s recepty podle programu Cambridge Weight Plan

1. 4. 2020

Přicházející jaro s prvními slunečními paprsky přímo vybízí ke změně životního stylu. Kromě přírody se po zimě probouzí i tělo, které si žádá změnu v režimu – více aktivity i pohybu. Nejinak je tomu u jídelníčku. Těžká a hutná jídla, která zahřejí, jsou ta tam, a střídají je odlehčenější varianty, které jsou vařené ze sezónních surovin a odpovídají trendu jarního stravování. Vyzkoušejte osvědčené recepty podle Ing. Lukáše Vrány, výživového specialisty programu Cambridge Weight Plan, které jsou lehké, svěží a hodí se i do hubnoucího jídelníčku.


Dopřejte si kvalitní snídani

31. 3. 2020

Ráno je skoro všechno povoleno. Tedy aspoň, co se týká jídla. Snídaně by totiž měla být výživná. Nešiďte se. Máte chuť na míchaná vejce s vypečenou slaninou? Křupavé pečivo s máslem a marmeládou? Nebo si potrpíte na jogurtové snídaně? Akademie kvality společně s odborníky vám poradí, jak uspokojit nejenom chuťové buňky, ale i pocit, že děláte něco pro svou kondici.


Čerstvá, nebo hluboce zmrazená? Poradíme vám, kterou zeleninu koupit!

30. 3. 2020

Dilema v obchodech u ovoce a zeleniny známe asi všichni. Stojíme u přepravek a přebíráme. Zvláště na konci zimy a na počátku jara nevypadá čerstvá zelenina nejlépe. Saláty jsou ovadlé, mrkev gumová a květák zřejmě rovněž leccos pamatuje. Také je vám líto za ně zaplatit tu horentní sumu? Zkuste příště sáhnout po hluboce zmrazené zelenině.


Na co se zaměřit ve výživě starších lidí

16. 3. 2020

Nutriční potřeby seniorů se liší od potřeb lidí v produktivním věku, kteří o své starší blízké často pečují a kteří by proto měli vědět, na co se v jejich výživě zaměřit. Důležité je všímat si, že organizmus seniorů prochází fyziologickými změnami – ty mohou vést k nedostatečnému příjmu stravy jak z hlediska kvality, tak i kvantity. Více PhDr. Tamara Starnovská, odborná konzultantka systémů nutriční péče v oblasti sociální a komunitní péče.


Kofein pomáhá s hubnutím a nejen to

13. 3. 2020

Efektivnější spalování tuků, zvýšení sportovního výkonu i lepší činnost srdce. Kofein je pro tyto schopnosti oceňovaný nejen u sportovců, ale také u široké veřejnosti. Nejnovější výzkumy dokazují, že se nemusíme bát ani dlouhodobé konzumace kofeinu. Tělo se však po určité době stává odolným vůči jeho účinkům, proto je dobré si od něj občas dát pauzu.


Recept na salát z červené řepy, rajčat a semínkového pesta.

12. 3. 2020

Vyzkoušejte recept od Pavla Berkyho, který se účastní soutěže MasterChef Česko, přesto že jeho prací je módní návrhářství. Salát z červené řepy. Ale i do své kuchyně přidal Pavel něco módního, navrhl totiž útěrky a nádhernou zástěru ze lnu.


Jak si udržíte váhu

10. 3. 2020

Zhubnout pár kil není tak těžké, mnohem obtížnější je si novou váhu udržet. Pokud ovšem znáte některé zásady, máte pevnou vůli i přiměřenou disciplínu, úspěch vás nemine. Jisté však je, že bez pohybu to nepůjde.


Tajemství nové Coly od Birellu je v kolovém oříšku

9. 3. 2020

Birell uvedl na trh svou verzi colového nápoje, v jehož receptuře vsadil na kolový oříšek, který celou kategorii nápojů pojmenoval, a byl součástí původních receptur. Cola od Birellu je jen z přírodních surovin, bez chemie, a navíc až s polovičním obsahem cukru.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+