450. narozeniny slaví Svijany novým prémiovým ležákem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


450. narozeniny slaví Svijany novým prémiovým ležákem

31. 3. 2014

Letos uplyne 450 let od první zmínky o pivovaru ve Svijanech. Celý rok 2014 se proto nese v duchu oslav a hlavním dárkem, který pivovar připravil pro své příznivce, je prémiový světlý ležák s názvem „450“. „Chtěli jsme českým pivařům nabídnout pivo, které chutná a voní po tradičních surovinách,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Tradiční výroba podle osvědčených postupů našich předků

Světlý prémiový ležák „450“ je uvařený tradičním varním postupem, stejně jako všechna ostatní svijanská piva. Pro jeho výrobu se používá výhradně humnový slad z malých nezávislých českých a moravských sladoven, voda z vlastních studní a vlastní chmel z chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat. Významný podíl na chmelení tohoto ležáku má tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku, který je dnes bohužel téměř vytlačený přešlechtěnými „meristémy“, a jenž dodává pivu chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo z poloviny minulého století. „450“ kvasí stejně jako ostatní piva ze Svijan v otevřených kvasných kádích na spilkách za pomoci vlastního kmene kvasnic a pozvolna dokváší v klasických ležáckých tancích při teplotě blížící se nule.

Vynikající chuť

Finální úprava spočívá pouze ve dvojnásobné filtraci, pivo je nepasterizované a není nijak chemicky ošetřené. Při jeho výrobě nejsou použity žádné enzymy, barviva ani jiné přídatné látky. Výsledkem je plné chlebnaté pitelné pivo s intenzivní, ale příjemnou a velmi jemnou hořkostí. Vyvážená chuť dlouho doznívá v nezaměnitelně jemné, ale intenzivní hořkosti a čerstvá vůně v sobě mísí zemitou vůni sladu, dráždivé aroma čerstvého chmele a svěží závan přirozeně vzniklého oxidu uhličitého.

  • Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany vysvětluje: „Pivo, které bude v prodeji pod názvem „450“ jsme poprvé uvařili na loňské Slavnosti svijanského piva. Chtěli jsme ho přednostně nabídnout našim fandům a zároveň si otestovat, jak jim bude chutnat. Prostřednictvím anketních lístků měl každý návštěvník možnost podělit se s námi o svůj názor a dát nám podněty k chuti, stupňovitosti i jménu. Osobně jsem všechny anketní lístky procházel a samotného mě překvapilo, jaké nadšení tehdy pivo vyvolalo.“ V těchto dnech je „450“ v nabídce pečlivě vybíraných hospod a restaurací, které pivo čepují z plnoprůtokového kohoutu maximálně na dvakrát do půllitru nebo třetinky tzv. na hladinku. V maloobchodním prodeji v lahvích se Čtyřistapadesátka objeví na jaře za doporučenou cenu kolem 15 Kč.

Zajímavosti o svijanském pivovaru

• Letos slaví 450. výročí svého založení.

• Jeho výstav od osamostatnění v roce 1998 vzrostl více než 14×.

• Výstav roku 2013 činil 609 000 hl.

• Pivovar neinvestuje do reklamy, ani si finančně nezavazuje restaurace a hospody.

• V Pivovaru Svijany je 8 spilek s 86 otevřenými kvasnými káděmi a 10 ležáckých sklepů se 172 ležáckými tan­ky.

• Aktuální výrobní kapacita pivovaru je přibližně 750 000 hl piva, pivovar ji průběžně navyšuje tak, aby rostoucí výstav nijak neovlivnil tradiční výrobní postupy.

• Jeden z mála zastánců poctivého piva a tradičních výrobních postupů v ČR.

• Jako jediný pivovar v ČR vlastní chmelnice. Ve vyhlášené oblasti Polepských blat se mimo jiné věnuje i obnově tradičních chmelařských odrůd.

• Jako jediný pivovar u nás vaří pivo s dominantním podílem tradičního Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku.

• Používá slad z malých nezávislých českých a moravských sladoven. Většinu používaného sladu tvoří slad vyrobený tradičním postupem na humnech.

• Svijany jsou největším výrobcem speciálních piv v ČR.

• V roce 2013 koupil pivovar svijanský zámek, který plánuje zrekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti.

www.pivovarsvi­jany.cz


publikováno: 31. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: muž, nápoje, pivo

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+