Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

S melouny Bouquet hravě sestavíte celé menu od předkrmu po dezert

27. 5. 2016

Melouny jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak dospělými. Obsahují spoustu vitaminů, vody, žádné tuky ani cholesterol. Pokud vás omrzelo jíst je stále samotné, vyzkoušejte některý z chutných a snadných receptů. Meloun je v nich vždy podáván syrový, takže nepřichází o žádné vitaminy. Svou sladkostí a šťavnatostí vhodně doplňuje např. steaky nebo saláty. S melouny Bouquet je navíc všechno ještě jednodušší, protože se můžete spolehnout, že je vždy koupíte správně zralé a navíc bez pecek. S takovou surovinou je pak práce v kuchyni radost. Pro navnadění chuťových buněk můžete začít přípravou něčeho menšího.

více »

Další články

Palmový olej v potravinách z pohledu odborníků

31. 5. 2016

Palmový olej – v posledních měsících strašák číslo jedna. Ve světě roste jeho spotřeba, na obalech potravin je více vidět. Má své odpůrce i zastánce. Ekologové bijí na poplach, technologové vyzdvihují jeho vlastnosti, v oblasti výživy je to půl na půl. Komplexní pohled z úhlu technologického, zdravotního a zároveň výživového shrnuli odborníci Fóra zdravé výživy. Výsledkem je doporučení: vysoká konzumace palmového oleje může škodit, na druhou stranu palmový olej v potravinách/jí­delníčku nemusí znamenat nutně problém. Záleží na tom, jaký tuk nahrazuje, jaký je celkový obsah nasycených mastných kyselin ve stravě a v neposlední řadě, jak vypadá celkové složení jídelníčku. Jako velmi problematické bychom měli začít vnímat ostatní exotické tuky, např. kokosový.


5 nejméně vhodných stravovacích návyků a jak se jich zbavit

30. 5. 2016

Zvyšující se životní tempo bohužel nepomáhá při vytváření správných stravovacích návyků. Češi konzumují příliš málo výrobků doporučovaných v rámci vyvážené stravy, a co víc, spěch, stres a únava nevhodné a škodlivé návyky ještě více umocňují. Odstranění nejčastějších stravovacích chyb ale není tak složité, jak si myslíme.


Retro potraviny tak, jak je pamatujete, najdete ve Sklizeno

26. 5. 2016

tává se vám to taky? Jdete do supermarketu a zahlédnete něco, co jste milovali jako děti a z nostalgie si to koupíte. Ale pak zjistíte, že už to vůbec nechutná tak, jak jste si pamatovali z dětství. Příště, až budete mít „nostalgické“ choutky třeba na nešizený vlašák z opravdové majonézy, luncheon meat (tehdejší terminologií lančmít:-) nebo na játrovku z jater (a ne ze separátu), zajděte si do Sklizeno připomenout ty opravdové chutě. Některé z nich Sklizeno dokonce vyrábí podle norem ze 70. let, které byly plné masa a přírodního koření.


Mléko má svátek

25. 5. 2016

Ačkoliv se v poslední době můžeme dočíst o mléce řadu negativních informací, např. že zahleňuje, jeho role v našem životě, tedy minimálně v našich zeměpisných šířkách, je nezastupitelná. Potvrdili to v roce 1957 významní světoví lékaři na konferenci ve švýcarském Interlakenu, kteří se shodli na tom, že by mělo mít mléko za své přínosy pro náš organismus svůj vlastní svátek, a to každé 4. úterý v květnu. Letos se tedy jedná již o 59. rok, kdy se slaví Světový den mléka.


Salát je zdravý, ale i nezdravý

24. 5. 2016

S blížícím se létem sílí ve většině z nás rozhodnutí dostat se zpět do „plavkové“ formy, shodit nějaké to přebytečné kilo a celkově mít ze sebe lepší pocit. Do svého jídelníčku tak častěji zařazujeme více zeleniny, nejčastěji v podobě salátů. Jenže není salát jako salát. Stačí jen několik přísad a z výživné zdravé večeře se rázem stane kalorická bomba. Máme pro vás návod, jak tomu předejít a zdravou vitamínovou dobrotu si vychutnat naplno a bez výčitek.


Netradiční ovocné kytice jako skvělé překvapení

23. 5. 2016

Nechte se strhnout chutí čerstvého ovoce v podobě ovocných kytic Frutiko. Krásně vypadají, jsou originálním dárkem k jakékoliv příležitosti a ideálním zdrojem vitaminů. Dopřejte rodině po společném obědě čerstvé ovoce! Kytičky plné vitaminů jsou aranžované těsně před doručením a jsou vyráběné ručně, takže každá z nich je 100% originál.


Jak povznést sýr na zážitek?

20. 5. 2016

Povzneste sýr na zážitek s neobvyklými kombinacemi Krále Sýrů. Vladislav Stuparič, kapitán Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, zabrousil až do molekulární kuchyně a vytvořil perfektní chuťové zážitky, které můžete ochutnat v květnu a červnu na Prague Food Festivalu nebo na Bosch Fresh Festivalu. Pokud se na festivaly nedostanete, vyzkoušejte si zjednodušenou verzi doma. S následujícími recepty úspěch zaručen!


Pozor na ranní kávu s bělidlem a éčky v balíčcích 2 v 1 a 3 v 1

19. 5. 2016

Ačkoliv se může zdát, že Češi propadají v současnosti pití čerstvě pražené arabiky, instantní káva má stále solidní základnu fanoušků. Pokud navíc využíváte variantu rozpustných směsí v balíčku 2 v 1 nebo 3 v 1, mohl by vás zajímat výsledek průzkumu spotřebitelského časopisu dTest. Ten se zaměřil na kávové směsi v balíčcích a odhalil přísady jako bělidla a tzv. éčka, které byste v jejich složení jen stěží hledali.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+