Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Chřestové hodování

15. 4. 2015

Chřest u nás vždy patřil k oblíbené zelenině, jen se na něj začalo jednu dobu zapomínat. Toto období je snad už za námi, takže se tato chutná a zdravá zelenina opět dostává obzvlášť v jarních měsících na výsluní. Vyzkoušejte několik zajímavých receptů, kde hraje hlavní roli.

více »

Další články

Proti jarní únavě bojujte mléčnými výrobky

17. 4. 2015

Náš život ovlivňují nejen geny, ale i životní podmínky, které se řídí i změnami ročních období. Zima je pro náš organizmus poměrně vyčerpávající a často po ní přichází jarní únava. Jak se jí bránit?


Vhodnou stravou snížíte riziko infarktu a mrtvice až o třetinu

16. 4. 2015

Nová studie prověřila výživová doporučení pro Velkou Británii a potvrdila, že pestrá vyvážená strava může snížit riziko infarktu a mozkové mrtvice až o třetinu. Studii londýnské King’s College publikoval nedávno časopis American Journal of Clinical Nutrition. Vzhledem ke složení klasické stravy u nás ji lze aplikovat i pro naše podmínky.


Nové etikety o původu masa na pultech obchodů i balíčcích

15. 4. 2015

Chtěli jste být lépe informovaní o původu vepřového, skopového, kozího a drůbežího masa? Dosud byly informace uváděny jen u hovězího, ale od 1. dubna 2015 jsou nové etikety o původu masa na prodejních pultech i samotných balíčcích i u dalších druhů. „Účelem nového nařízení je, aby měli zákazníci lepší přehled o tom, ve které zemi se zvíře narodilo, bylo chováno a kde poraženo, což jim může usnadňovat nákupní rozhodování. Zvláště pak v souvislostech s proběhlými potravinovými aférami z předchozích let,“ říká Kateřina Lacinová z Bureau Veritas, vedoucí auditorka pro oblast potravinářství.


Pochutnejte si na muffinách s jablky, skořicí a ovesnými vločkami

14. 4. 2015

Také jste si oblíbili muffiny k snídani, svačině či jako sladkou tečku po obědě? Směsi na přípravu muffinů Dr.Oetker jsou vám k dispozici už několik let a jejich výhodou je vyvážená receptura a kvalitní suroviny. Vyzkoušejte novou směs na přípravu muffinů s jablky, skořicí a ovesnými vločkami, která potěší i milovníky moderního životního stylu.


Koktejl k obědu a kila jdou lépe dolů

13. 4. 2015

Snažíte se zhubnout, nebo si udržet svou skvělou postavu? Bez pravidelného sportování a nutričně vyvážené stravy to nejde. Pokud vám dochází fantazie s obměnou zdravého jídelníčku, nebo nemáte přes den čas na přípravu oběda podle svých představ, zkuste Zdravé jídlo Formula 1. Tento koktejl je praktickou alternativou jednoho hlavního jídla. Obsahuje pouze 220 kalorií, takže je vhodný zejména pro ty, kteří si hlídají hmotnost (nahraďte jím 1 denní jídlo), nebo ji chtějí snížit (pak koktejlem nahraďte 2 denní jídla).


Máte rádi chřest?

10. 4. 2015

„Poslední roky pozorujeme, že prodeje chřestu se rok od roku zvyšují. Jakmile se objeví první jarní paprsky, chřestová sezona pomalu začíná a s ní i příprava oblíbených receptů. V obchodech Tesco trvá sezona českého chřestu zpravidla od dubna do poloviny května,“ říká Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco. Poradí vám, jak chřest vybírat v obchodě.


Některé mýty o vejcích

3. 4. 2015

V souvislosti s vejci se setkáváme s řadou mýtů a polopravd. Mezi ty nejčastější patří následující, které ale objasňuje Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. a Bc. Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy


Jak vybírta vajíčka? Jaký je rozdíl mezi bílými a hnědými vejci?

1. 4. 2015

Symbolem Velikonoc jsou vajíčka, která v těchto dnech nakupujeme ve velkém. Vyznáte se v nich? Vejce se liší především typem chovu slepic, tzv. nosnic. Jedná se o chov klecový, v halách (známý spíše jako chov na podestýlce), ve volném výběhu, případně o Bio vejce. Právě způsob chovu ovlivňuje kvalitu, ale i cenu vajec. Dále vejce rozlišujeme podle velikosti, resp. hmotnosti. Velikost vajec je převážně ovlivněna stářím nosnice. Více objasní Petr Dvořák, nákupčí mléčného sortimentu společnosti Tesco.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+