Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Letní levandulová limonáda a propečené brambory

17. 8. 2016

Osvěžte se vynikající limonádou a zažeňte hlad rychlou pochoutkou z brambor podle kuchařky Karolíny Kamberské. Ocení je i nečekaná návštěva.

více »

Další články

Svačinky s Pribináčkem

23. 8. 2016

Základem správného vývoje dětí je vyvážený a zdravý jídelníček. Pravidelná strava přispěje nejen dobrému trávení, ale zajistí dostatek energie po celý den. Právě u dětí je nutné dbát na dodržování svačinek, které jim pomůžou zvládat školní povinnosti i spoustu koníčků. Pribináček je vhodná svačinka plná energie, kterou ocení děti kdykoliv během dne. Pochutnávají si na ní jak malí, tak dospělí, a to již po několik generací.


Dovolená na talíři

22. 8. 2016

V konzumaci ryb v České republice zaostáváme za evropským průměrem o více než 5 kg na osobu a rok. Luštěnin sníme v porovnání s Jihoevropany méně než polovinu, množství zkonzumovaného ovoce a zeleniny je větší dokonce i na Slovensku, kam Češi cestují v případě zahraniční dovolené vůbec nejčastěji. Odborníci z Fóra zdravé výživy proto Čechům doporučují, aby se inspirovali kuchyněmi dovolenkových destinací a chuťově i nutričně obohatili svůj jídelníček. A to nejen o „nedostatkové“ n-3 (omega 3 mastné kyseliny) a vlákninu.


Zastavte se v první degustační prodejně tradičních medovin

5. 8. 2016

Máte rádi medovinu, nebo jste jí zatím nepřišli na chuť? Pak zavítejte do specializované degustační prodejny medoviny a včelích produktů nedaleko Karlova náměstí v Praze 2. Nabízí tu pouze ty nejkvalitnější tradičně vyráběné medoviny, které nejsou doslazovány cukrem, nedolihované a neobsahují umělá aromata. V nabídce je přes 70 druhů medoviny od 30 výrobců. Většinu sortimentu můžete navíc na místě přímo ochutnat. Určitě se pak stane vaším oblíbeným nápojem. Pozor, zjistíte, že neplatí mýtus, že je medovina sladký nápoj.


Buďte aktivnější s alpskou vodou ACTIVE O2 obohacenou kyslíkem

4. 8. 2016

Už jste ochutnali ACTIVE O2, nejčistší minerální vodu z bavorských Alp, obohacenou přírodním kyslíkem? Můžete ji mít při ruce na procházkách nebo nakupování, při běhání nebo na kole. Sportovci stejně jako ti, kdo preferují zdravý životní styl, vědí, že tělo potřebuje tu nejlepší vodu. ACTIVE O2 s minerální vodou Adelholzener z bavorských Alp má mnohonásobný obsah přírodního kyslíku ve srovnání s normální minerální vodou. Novinkou na trhu je osvěžující příchuť grepu, která rozšiřuje stávající sortiment mnoha ovocných příchutí.


Tuky a jejich vliv na zdraví: jíte ty správné?

3. 8. 2016

Tuky tvoří společně se sacharidy a bílkovinami jednu ze tří základních složek našeho jídelníčku. Se svými přibližně 9 kcal v jednom gramu (oproti bílkovinám dvojnásobkem) představují velmi důležitý zdroj energie. Zodpovídají třeba za vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, tvorbu a kvalitu kůže a vlasů, produkci hormonů či regulaci tělesné teploty. Tuky dělíme na živočišné a rostlinné. Z nutričního hlediska nás zajímá hlavně rozdílný obsah mastných kyselin.


Jak se vyhnout v létě cukrům?

1. 8. 2016

Chcete si s létem udržet figuru, kterou jste usilovně budovali do plavek? Rozhodně ani v zahraničí u moře či při letním stravování na chalupě či doma by Češi neměli zapomínat na přemíru příjmu cukrů. Kromě těch jasně patrných se skrývají v oblíbeném pečivu, lupínkách, marmeládách, ale i zelenině. Podle údajů výživových poraden NATURHOUSE je roční spotřeba cukru na jednoho člověka v Česku až 40 kilogramů. Z tohoto množství pouhých 15 procent cukru použijeme ve vlastní domácnosti, zbytek přijímáme někdy i nevědomě v potravinách, kde bychom jej ani nečekali.


Jak si vybrat kvalitní mléčný výrobek?

29. 7. 2016

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Přes prázdniny se navíc můžete zapojit do velké letní soutěže s mléčnými výrobky na webu akademiekvality.cz, kde jsou hlavní výhrou 3 ledničky plné kvalitních produktů z mléka! Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?


Češi začali u grilování experimentovat s masem

28. 7. 2016

Grilovací sezona je v plném proudu, Češi experimentují s netradičními druhy masa a stali se i přeborníky ve spotřebě tatarské omáčky. Ročně jí zkonzumují přes devět tun, což je třikrát více než na Slovensku. Mezi oblíbené pokrmy patří rovněž zelenina a grilované sýry, zájem je také o bezlepkové uzeniny.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+