Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Recepty z Rybářství Kolář na dravé ryby

22. 12. 2014

Zkuste letos na štědrovečerní stůl servírovat několik druhů sladkovodních ryb, například candáta, pstruha či sivena. „Oproti kaprovi nemají pstruh ani siven tolik tmavší svaloviny, takže nejsou cítit rybinou,“ upozorňuje Josef Kolář z Rybářství Kolář, který své ryby chová ve více než 150 rybnících a sádkách na Vysočině. Další výhodou pstruha či sivena oproti kaprovi je menší množství kostí. Máme pro vás několik receptů na vynikající úpravu dravých ryb od pana Koláře.

více »

Další články

Vánoční hodování pro celiaky a vegetariány. Vyzkoušejte recepty z restaurace Podolka

22. 12. 2014

Tradiční štědrovečerní jídla, jako je kuba nebo pokrmy z hub, připravuje už asi jen šest procent českých domácností. Obliba těchto jídel ale stoupá u vegetariánů. Těch jsou v Česku asi dvě procenta. Na rozdíl od většiny lidí, kteří si bramborový salát s řízkem či kaprem dopřávají zpravidla jen na Vánoce, vegetariáni žádné vyloženě sváteční pokrmy nemají. „To, co si vegetarián připraví na vánoční tabuli, jí během celého roku. K obecně rozšířeným mýtům patří spojování vegetariánů s výhradní konzumací tofu. Ti přitom daleko častěji jedí jeho chutnější variantu – tempeh. Ten je možné připravit v kombinaci s dalšími surovinami stejně jako řízek – usmažený v trojobalu,“ popsal Tomáš Vobořil, majitel nejen vegetariánské restaurace Podolka.


Jak nakoupit a připravit rybu na Štědrý večer radí majitel rybářství Josef Kolář

19. 12. 2014

Podle výsledků z ankety Rybářství Kolář mezi 287 respondenty má rybu na štědrovečerním stole téměř 90 % Čechů. Většinou se jedná o kapra, ale téměř čtvrtina dotázaných by ráda vyzkoušela na Vánoce něco nového. Komu nevyhovuje kapr, nahrazuje jej často mořskými rybami, které bývají ale zmražené. Lidé se tak ochuzují o kvalitní čerstvé ryby, které jsou odchované v Česku. A k českým Vánocům patří jistě česká ryba. Na štědrovečerní stůl můžete místo kapra servírovat hned několik jiných druhů sladkovodních ryb.


Jak zvládnout Vánoce se zdravým zažíváním

18. 12. 2014

O Vánocích se většina z nás v jídle neomezuje. To ohrožuje nejen naši štíhlou linii, ale také zažívání. Abychom si sváteční čas užili se zdravým žaludkem, je důležité dodržovat pár pravidel. Na období ochutnávání cukroví, bramborových salátů nebo pití vánočních punčů je dobré připravit i náš žaludek. Vhodný je například vitamin B. Důležitý je také pravidelný pohyb, ideální je běh nebo plavání. Alespoň 30 minut 2 až 3× týdně.


Zdravé a chutné jídlo připravíte rychle se zmrazenou českou zeleninou Dione

17. 12. 2014

Zmrazené směsi české značky Dione pocházejí z tradičních pěstitelských oblastí jako je Polabí a Litoměřicko. Zelenina je sklízena ve fázi nejvyšší zralosti, kdy má nejlepší chuť, vůni, barvu, ale také obsah nutričních hodnot, hlavně vitaminů a minerálních látek. Máme pro vás dva rychlé recepty na lehké pokrmy, kterými můžete ve sváteční dny odlehčit rodinný jídelníček.


Exotické ovoce si našlo cestu na vánoční stůl. Vyznáte se v něm?

16. 12. 2014

Vánoce jsou spojené s hodováním a dobrým jídlem. Obchody zaplaví nabídka delikates, vybraných dobrot i exotických druhů ovoce. Už nás nepřekvapí mango nebo papája, ale stále se seznamujeme s novými druhy, jako jsou pitahaya, mangostan nebo kukmkvat. Neznalost exotického ovoce a především jeho chuti je nejčastější překážkou v jeho nákupu, a to pro 44 % dotázaných zákazníků v průzkumu Tesco. Nejvíc objevují nové ovoce lidé do 26 let, nejméně ho zkoušejí osoby starší 59 let. Bariérou v nákupu je i vyšší cena, neznalost úpravy či zralosti daného druhu ovoce. Pojďte se seznámit s některými exotickými druhy ovoce.


Šefkuchaři a výrobce uzenin SCHNEIDER společně radí, jak navařit dobroty

15. 12. 2014

Úspěšní a oblíbení šéfkuchaři ze všech koutů České republiky a značka kvalitních uzenin SCHNEIDER se spojili a vznikly tak webové stránky s trefným názvem JakNaVelkéVěci.cz. Staly se jedinečným inspiračním zdrojem pro každého, kdo rád pro sebe a své blízké čas od času v kuchyni přichystá “velkou věc”. Ať už je tou velkou věcí s láskou připravený sendvič, pěkně nazdobený talíř pro naše nejmenší nebo dobře uvařené tradiční jídlo.


Nevíte, co jíte, kniha pro vaši orientaci v potravinách

10. 12. 2014

Víte, KDO nebo CO rozhoduje o tom, co budete jíst? Nakladatelství BizBooks vydalo kontroverzní knihu Nevíte, co jíte od uznávaných českých odborníků na výživu RNDr. Petra Fořta, CSc. a Ing. Ivana Macha, CSc., ve které mimo jiné odhalují spolupráci producentů potravin a prodejců s cílem prodat i méně kvalitní produkty.


Tesco nabízí několik druhů těst na cukroví, letos i bezlepkové

10. 12. 2014

V nabídce obchodů Tesco je nyní pestrá paleta hotových těst, které usnadní pečení řady oblíbených druhů vánočního cukroví. „Kupování hotových těst je v posledních letech velký trend. V předvánočním období prodáme desítky tun již připravených těst na vánoční cukroví. Ve většině českých domácností se Vánoce neobejdou bez lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků, protože právě tato dvě těsta patří mezi nejvíce prodávaná,“ říká Lukáš Mutl, nákupčí lahůdkového sortimentu společnosti Tesco. V letošním roce Tesco zařadilo do sortimentu novinku, listové bezlepkové těsto.


« předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 další »
Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+