Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Skvělé recepty s kečupem

16. 1. 2017

Přestože kečup u většiny receptů nebývá hlavní surovinou, nepodceňujte jeho výběr. Pro usnadnění orientace v nepřeberném množství výrobků vám poslouží značky kvality potravin, jako jsou např. Klasa, Regionální potravina, „biozebra“, Evropské logo pro ekologickou produkci nebo třeba Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP). Pokud chcete opravdovou kvalitu, preferujte kečupy s označením „extra“, „speciál“ nebo „prima“. Obsahují totiž min. 200 g rajčat na 100 g kečupu. Zkuste originální recepty!

více »

Další články

Poznejte tajemství kečupů anebo desatero pro jejich výběr

16. 1. 2017

Kuchyně bez kečupu? To si mnoho z nás nedokáže ani představit. Víte ovšem, jak poznat kvalitní kečup a co sledovat na jeho etiketě? Kolik procent rajčat by měl obsahovat? Co dalšího se nachází v této pochutině? Jaký je rozdíl mezi balením ve skle a v plastu? Tušili jste dokonce, že obsahuje antioxidanty? Staňte se odborníkem přes kečupy.


NAKUPOVÁNÍ V SUPERMARKETECH A REKLAMNÍ AKCE

12. 1. 2017

Ať už se stravujeme správně či nesprávně, většina z nás musí pro potraviny do obchodu. Ovšem dřívější malé obchůdky dnes vystřídali velké, reklamami nabité supermarkety. Takže naše stravování začíná v supermarketu, který obsahuje tolik reklamy na různé potraviny, že na nakupujícího člověka číhá příliš mnoho rozhodnutí. V průměru uděláme za den 200 potravinových rozhodnutí. Není tedy divu, že nakupování pro nás může být zdrojem zmatku a nerozhodnosti.


V Česku se naobědváte za méně než sto korun jen ve 3 městech

5. 1. 2017

Naobědvat se v Česku za méně než sto korun, to koncem loňského roku dokázali již jen lidé ve třech velkých městech – v Ostravě (98,70 Kč), Olomouci (98,20 Kč) a Jihlavě (98,30 Kč). Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu loni v prosinci atakovala hranici 120 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sto korun obědvali lidé ve většině z třinácti krajských měst.


Šest superpotravin, co vás nabijí energií a podpoří srdce

4. 1. 2017

Svět kolem nás se neustále zrychluje a my jsme vystaveni čím dál většímu stresu a tlaku. To vše může vést k vyčerpávání organismu, ale i onemocněním srdce a cév, tedy civilizačním chorobám, jež nás mohou ohrožovat na životě. Jak s touto situací naložit? Chce to vzepřít se jí. A to tak, že se i navzdory zběsilému tempu všedního života budeme držet zdravého životního stylu.


Jak je to s tuky v sýrech?

28. 12. 2016

Tuk se stal v moderní společnosti nepřítelem číslo jedna. Je tomu však skutečně tak? Jak je to u sýrů? Máme se těm tučným vyhýbat jak čert kříži, nebo si je vychutnat jako opravdoví gurmáni? Jak spolu souvisí tuk a množství vitamínů? Dají se tučné sýry poznat na první pohled? Je možné je při vaření nahradit? Na všechny tyto otázky jsme se snažili najít odpovědi společně s odborníky z Jaroměřické mlékárny.


Sladidla pro sladký život bez cukru. Jak vybírat

27. 12. 2016

Diety jsou v současnosti velmi oblíbené. V průměru ji drží jeden z pěti Evropanů, nejméně jednou za dva roky (studie společnosti GfK pro Wall Street JournalEurope). Avšak vzhledem k tomu, že výskyt nadváhy a obezity celosvětově roste, je zřejmé, že většina z těchto pokusů o snížení tělesné hmotnosti není úspěšná.


Chytrý boj s nedostatkem vitaminů

23. 12. 2016

Je všeobecně známo, že experti doporučují každodenní konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny. Splnit tento požadavek v letních měsících, kdy stánky překypují čerstvým ovocem a zeleninou, není problém. Nicméně s podzimem a přicházející zimou je stále těžší dodávat našemu tělu vše potřebné a dodržovat správné stravovací návyky. Z toho pak bohužel pramení únava, lenost a těžkopádnost. Ukážeme vám, jak se jim vyhnout, nebo je lehce překonat!


Jak vybírat vánočního kapra?

19. 12. 2016

„V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně 18 000 tun. Letos se očekává stejná výše, + – 3 % podle druhů a podle toho jak chovatelé nasadili rybníky,“ sděluje Ing. Ladislav Vacek, víceprezident Rybářského sdružení ČR.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+