Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Jablečné recepty

22. 9. 2017

Znenadání se vám nahlásí hosté a vy ještě narychlo pečete tolik oblíbený jablečný štrúdl? Jenže s jablky se toho dá v kuchyni vykouzlit mnohem víc. Aby byly pokrmy co nejchutnější a nejzdravější, vyplatí se je připravovat z kvalitních surovin. Ty poznáte mj. podle toho, že jejich obaly zdobí značky kvality, např. Klasa, „biozebra“, Regionální potravina apod. Pokud toužíte vyzkoušet originální recepty provoněné jablky, není nic jednoduššího.

více »

Další články

Klobása na vaření Schneider Selection nejen do zelňačky

21. 9. 2017

Podzimní dny nedočkavě klepou na dveře. Se stále kratšími dny přijdou také chladné večery, a vrátí se chuť na vydatnou polévku. Stačí roztopit kamna a užít si třeba tradiční zelňačku s poctivou klobásou! Vyzkoušejte náš recept.


Nevěřte mýtům o černém pivu

19. 9. 2017

Přestože tento černý poklad každý z nás zná, je stále opředen celou řadou mýtů. Tím nejznámějším je určitě otázka, zda po něm rostou nebo nerostou prsa. „Kozel je svým černým pivem znám už mnoho desítek let a tak nás zajímalo, jak to s těmito mýty je, zda jim lidé stále věří,“ komentuje vznik průzkumu sládek Velkopopovického Kozla Vojta Homolka a s nadsázkou dodává: „I když jeho výsledky náš život asi nezmění, je dobré si některé skutečnosti uvést na pravou míru.“


Nejlepší zdroje vápníku

15. 9. 2017

Kalcium je minerální prvek, který má pro organismus zásadní význam. Je především klíčovým prvkem pro stavbu páteře a pro udržení dobrého stavu kostí po celý život. Odkud ho ale dokáže naše tělo nejvíce zužitkovat? Co jíst, abychom měli optimální hladinu vápníku?


Káva nebo čaj? Královské nápoje pro každý den

14. 9. 2017

Káva a čaj patří již řadu desetiletí k těm nejoblí­benějším nápojům vůbec. Na jejich popularitě se podílí také fakt, že kromě jedinečného gurmánského zážitku přinášejí celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Někteří lidé si libují v obou nápojích, jiní jsou zase zapřisáhlými zastánci pouze čaje, nebo kávy. Ať už patříte k první či druhé skupině, měli byste vědět, čím vším svému tělu díky kávě a čaji prospíváte a čím mu nadměrnou konzumací svého milovaného moku naopak ubližujete. A co je vlastně zdravější – káva, nebo čaj?


Naučte své děti správně pít

14. 9. 2017

Voda je základní složkou našich tkání, významným prostředníkem metabolických reakcí, součástí oběhového, detoxikačního a dalších systémů našeho organizmu. Bez vody není život, přijímáme ji a opět se jí zbavujeme. Nedostatečný příjem vody způsobuje dehydrataci. Už mírná dehydratace je provázena horší výkonností. Více MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ústavní nutriční lékař FN Motol, předseda Společnosti pro výživu, člen AquaLife Institutu


Promlsejte se s Bílkounem ke krásné postavě!

13. 9. 2017

Že sladkosti a ploché bříško nejdou dohromady? Ale kdeže. Jen musíte mlsat chytře. S těžkými máslovými krémy a horami cukru to ale nepůjde. Zato lehké sladké, které je plné ovoce a bílkovin, si můžete dokonce dát jako proteinový snack po cvičení. Nevěříte? Nechte se o tom námi inspirovat a potěšte „zdravou“ dobrotou sebe i své blízké!


Jak vybrat kroužky pro školáky?

8. 9. 2017

Přemýšlíte, na jaké zájmové kroužky své dítě zapíšete? Děti by se měly hýbat alespoň 3 hodiny denně, proto by mezi nimi určitě měl být nějaký pohybový. Dotazníkové šetření iniciativy Vím, co jím a piju, na které v rámci projektu Fandíme zdraví odpovědělo 4 710 žáků, přitom ukázalo, že namísto pohybu téměř polovina dětí tráví 2 a více hodin denně u počítače. Aktivní pohyb formou kroužku má mimo školu 62 % dotázaných školáků, ve škole pak 40 % z nich. To však nestačí!


Přírodní rýže basmati

31. 8. 2017

Rýže basmati nazývána jako „Královna vůní“, patří mezi nejušlechtilejší odrůdu. Zrno je delší, pevné, rýže je sypká a nelepí se. Pěstuje se v podhůří Himalájí, na polích v Indii a Pákistánu zavlažována vodou z ledovců s vysokým přídavkem minerálů.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+