Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Jablečné recepty

22. 9. 2017

Znenadání se vám nahlásí hosté a vy ještě narychlo pečete tolik oblíbený jablečný štrúdl? Jenže s jablky se toho dá v kuchyni vykouzlit mnohem víc. Aby byly pokrmy co nejchutnější a nejzdravější, vyplatí se je připravovat z kvalitních surovin. Ty poznáte mj. podle toho, že jejich obaly zdobí značky kvality, např. Klasa, „biozebra“, Regionální potravina apod. Pokud toužíte vyzkoušet originální recepty provoněné jablky, není nic jednoduššího.

více »

Další články

Mléko jako superpotravina

31. 1. 2017

Poslední dobou je velmi moderní používat výraz „superpotravina“. Označuje se tak všechno, co má pro náš organismus blahodárný účinek, a to díky koncentrovanému množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a řady dalších prospěšných látek. Odborníci se předhánějí, kdo objeví exotičtější „superpotravinu“, kterou ale bývá obtížné sehnat, nebo je velmi drahá. Přitom jednu z nich známe a užíváme už tisíce let – kravské mléko.


Pečte bezlepkově a hravě

30. 1. 2017

Máte doma celiaka nebo jen vyznáváte zdravější životní styl? Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě vyměnit v receptu jeden druh mouky za jiný (v tomto případě nejčastěji hladkou pšeničnou za jakoukoliv bezlepkovou) nemůže být takový problém? A výsledek vás nemile překvapil? Přizvěte si na pomoc odborníky na „bezlepek“- italskou společnost Nutrifree a nejen pečení, nýbrž celý život s nesnášenlivostí lepku, bude snazší.


Splňte si své předsevzetí a změňte doopravdy svůj životní styl

23. 1. 2017

Nejnovější statistiky ukazují, že 38 % všech novoročních předsevzetí souvisí s nadváhou. U svých slibů však na konci roku zůstane jen 8 % obyvatel, celá polovina z nich to totiž vzdá již po prvním měsíci. Také jste si letos řekli, že změníte svůj životní styl a bojíte se, že vás po určité době nadšení opustí? Přečtěte si, jak u cvičení a zdravé stravy vytrvat.


Poznejte tajemství kečupů anebo desatero pro jejich výběr

16. 1. 2017

Kuchyně bez kečupu? To si mnoho z nás nedokáže ani představit. Víte ovšem, jak poznat kvalitní kečup a co sledovat na jeho etiketě? Kolik procent rajčat by měl obsahovat? Co dalšího se nachází v této pochutině? Jaký je rozdíl mezi balením ve skle a v plastu? Tušili jste dokonce, že obsahuje antioxidanty? Staňte se odborníkem přes kečupy.


NAKUPOVÁNÍ V SUPERMARKETECH A REKLAMNÍ AKCE

12. 1. 2017

Ať už se stravujeme správně či nesprávně, většina z nás musí pro potraviny do obchodu. Ovšem dřívější malé obchůdky dnes vystřídali velké, reklamami nabité supermarkety. Takže naše stravování začíná v supermarketu, který obsahuje tolik reklamy na různé potraviny, že na nakupujícího člověka číhá příliš mnoho rozhodnutí. V průměru uděláme za den 200 potravinových rozhodnutí. Není tedy divu, že nakupování pro nás může být zdrojem zmatku a nerozhodnosti.


V Česku se naobědváte za méně než sto korun jen ve 3 městech

5. 1. 2017

Naobědvat se v Česku za méně než sto korun, to koncem loňského roku dokázali již jen lidé ve třech velkých městech – v Ostravě (98,70 Kč), Olomouci (98,20 Kč) a Jihlavě (98,30 Kč). Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu loni v prosinci atakovala hranici 120 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sto korun obědvali lidé ve většině z třinácti krajských měst.


Šest superpotravin, co vás nabijí energií a podpoří srdce

4. 1. 2017

Svět kolem nás se neustále zrychluje a my jsme vystaveni čím dál většímu stresu a tlaku. To vše může vést k vyčerpávání organismu, ale i onemocněním srdce a cév, tedy civilizačním chorobám, jež nás mohou ohrožovat na životě. Jak s touto situací naložit? Chce to vzepřít se jí. A to tak, že se i navzdory zběsilému tempu všedního života budeme držet zdravého životního stylu.


Jak je to s tuky v sýrech?

28. 12. 2016

Tuk se stal v moderní společnosti nepřítelem číslo jedna. Je tomu však skutečně tak? Jak je to u sýrů? Máme se těm tučným vyhýbat jak čert kříži, nebo si je vychutnat jako opravdoví gurmáni? Jak spolu souvisí tuk a množství vitamínů? Dají se tučné sýry poznat na první pohled? Je možné je při vaření nahradit? Na všechny tyto otázky jsme se snažili najít odpovědi společně s odborníky z Jaroměřické mlékárny.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+