Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Originální menu podle Michala Nikodema

14. 6. 2016

Téměř každý dobrý kuchař vám poví, že je sice možné vařit bez mléka a mléčných výrobků, ale není to zkrátka ono. Do této skupiny odborníků přes mlsné jazýčky patří i Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala.

více »

Další články

Kabátova máslová vánočka chutná celé rodině

21. 12. 2015

Chcete si pochutnat na kvalitní vánočce? Tradiční receptura, poctivá mouka z Polabí, české máslo a ruční pekařina. To je Kabátova máslová vánočka, kterou každá hospodyně může dát pyšně na stůl.


Psychika hraje důležitou roli při hubnutí

21. 12. 2015

MUDr. Kunová, lékařka, specialistka na problematiku zdravé výživy. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1995 se věnuje publikační činnosti, kromě řady článků a informačních materiálů. Pracovala na mezinárodní výživové studii Diogenes, která zkoumala vliv výživy a genetických faktorů na rozvoj obezity a možnost její léčby.Nabízíme vám s ní rozhovor.


Předvánoční víkend provoní Festival polévky

18. 12. 2015

Rybí vývar, čočkový krém nebo poctivý boršč? Poslední sobotu před Vánoci provoní holešovickou tržnici Festival polévky. A vařit se bude přímo před zraky diváků – na otevřeném ohni ve čtyřicetilitrových kotlích dovezených až z Maďarska. První pražský ročník Festivalu polévky se bude konat v sobotu 19. 12. v Holešovické tržnici spolu s Boutique Market. Vstup na festival je zdarma.


Chystáte se na nákup vánočního kapra?

17. 12. 2015

S nadcházejícími Vánocemi se blíží doba, kdy se v ulicích začnou objevovat stánky prodejců kaprů. Při nákupu kapra na vánoční stůl bychom se měli držet několika základních doporučení.


Zdravé mlsání z biopekárny Zemanka

16. 12. 2015

Nenechejte se zmást obecným uvedením rostlinných tuků na obalech, ne všechny z nich jsou zdravé jako olivový nebo slunečnicový olej. Palmový tuk je přesný opak. Ubližuje našemu tělu a škodí zdraví. Řada výrobců přidává palmový tuk do svých výrobků ve snaze více vydělat. Naleznete jej nejen v hotových výrobcích, ale také v surovinách jako jsou margaríny, které běžně používáme v naší kuchyni. Zdravá alternativa existuje, zákazníci ale musí vybírat. Pokud letos nechcete na Vánoce péct vlastní cukroví a přitom zdravě mlsat, ochutnejte sušenky od Biopekárny Zemanka. Vybrat si můžete také bezlepkové sladkosti nebo ty ze špaldové mouky. Peče se zde pouze z certifikovaných biosurovin, zdravých tuků a hlavně bez palmového tuku a oleje.


Vařte s dětmi pro děti

14. 12. 2015

Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti – Vaření pro děti od tří do deseti let os Petry Novotné je skvělou inspirací pro všechny maminky, které rády vaří svým dětem originální, chutná a zdravá jídla, a také pro všechny ty, které rády tráví čas s dětmi v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou a dalším náčiním. Petra Novotná, grafička, fotografka, ale hlavně máma, připravila společně se svými malými dětmi kuchařku plnou krásných jídel, která budou jistě chutnat dětem i vám.


Víte co znamenají symboly na rybích konzervách?

11. 12. 2015

Odborníci se shodují, že pro optimální příjem Omega 3 mastných kyselin byste do jídelníčku měli alespoň dvakrát týdně zařadit rybu. Zeměpisná poloha Česka ale nedovoluje, abychom konzumovali čerstvé mořské ryby, které jsou jejich významným zdrojem. Jednoduché a cenově dostupné řešení tak představují rybí konzervy. Všimli jste si někdy, jaké symboly se na konzervách vyskytují? Pojďte s námi rozklíčovat význam těch nejčastějších.


Vánočka nesmí chybět

9. 12. 2015

Vánočka by se bez nadsázky dala nazvat královnou vánočního pečiva. Její historie sahá údajně až do 14. století, ačkoliv tehdejší vánočka se té dnešní podobala jen vzdáleně. Zpočátku se totiž jednalo o nepletené pečivo podlouhlého tvaru, které se nazývalo calta. Vzhled i používané názvy pro tento druh pečiva se postupem času měnily. Vánočky kdysi patřily mezi nejoblíbenější vánoční dárky, a dokonce byly i součástí mzdy pro sloužící. Upéct vánočku také nebylo jen tak. Dříve ji mohli péct pouze cechovní řemeslníci – pekaři. Teprve od 18. století si je lidé začali péct doma sami. Dnes si tradiční vánočku z bohatého máslového těsta s rozinkami můžeme vychutnat kdykoliv během roku a navíc bez práce.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+