Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty

Plněné žampiony, gnocchi s bazalkovou strouhankou a minipizza s tuňákem

18. 07. 2014

Italská kuchyně je vyhlášená především svými těstovinami, rybami, pečivem a zmrzlinou. Co pro ni není typické, to jsou polévky, místo kterých se jako první chod v Itálii běžně podávají těstoviny v nejrůznějších úpravách. Na italském trhu existuje kolem 400 druhů těstovin, lišících se od sebe tvarem, délkou, velikostí, povrchem nebo barvou. Na rozdíl od jiných národů Italové nepoužívají k těstovinám kečup, zato si potrpí na omáčky. Základní omáčkou je rajčatová, která se připravuje z čerstvých, ve vařící vodě spařených a oloupaných rajčat, nakrájených na kousky a dušených na olivovém oleji do úplného rozvaření, dochucených např. česnekem nebo bazalkou. Dolmio omáčky jsou vyrobeny z čerstvých a 100% přírodních surovin bez konzervantů a umělých barviv a ulehčí vám přípravu vynikajících italských jídel podle našich receptů.

více »

Další články

Jak uskladnit víno a jak ho koštovat, radí vinař roku Josef Valihrach

23. 04. 2014

„Jediným pravidlem pro snoubení vín s pokrmy je, že neexistuje žádné pravidlo, a proto se nebojte experimentovat se svou chutí,“ vysvětluje Josef Valihrach z Vinařství Josef Valihrach, Vinař roku 2013 (2009, 2010) a pokračuje: „Samozřejmě jsou obecně známá pravidla jako kombinovat bílé maso (ryby a kuřecí) s bílým vínem a červené maso (vepřové, hovězí) s červeným vínem. Vždy ale zohledněte i danou úpravu masa. U sýrů musíme kombinace s víny volit opatrně. Běžné kombinace jsou červená vína s plísňovými sýry (např. Sametový Hermelín), bílá vína s trochou zbytkového cukru s měkkými sýry a tvrdé sýry, smetanové či zralé (např. Král Sýrů Nebeský) si rozumí jak s ovocnými červenými víny, tak i se svěžím bílým vínem.“


Vajíčka, sladkosti a suroviny na pečení s velikonoční slevou

18. 04. 2014

Jak vypadají velikonoční akce pohledem zákazníka supermarketu? Řetězce téměř bez výjimky vydávají speciální letáky plné „velikonočních delikates“ a pořádají rekordní počty akcí především na sladkosti a vejce. Velikonoce jsou podle statistik portálu Kupi.cz, který monitoruje ceny v supermarketech, také svátky domácího pečení. Nejlevněji lze třeba vejce pořídit za 2 Kč/ks, ceny vajíček jsou obecně o něco nižší než o loňských Velikonocích. Ale to není vše.


Velikonoční sladkosti. Jsou pro děti odměna, nebo trest?

17. 04. 2014

V České republice se ročně zkonzumuje 60 000 tun čokolády, což je zhruba 6 kilogramů na osobu. Čokoládu neodmítne skoro žádný Čech, několikrát týdně ji konzumuje 55 % z nás. Na Velikonoce se spotřeba laskominek zvyšuje téměř o 100 %. Nadměrná konzumace sladkostí přitom vážně ohrožuje nejen zdraví dospělých, ale především dětí, které na sladkosti často navykají jejich rodiče. Na Velikonoce si sladkosti klidně dopřejme, ovšem kvalitní a v rozumné míře. Zvýšíme-li coby zdatní koledníci i pohybovou aktivitu, náš velikonoční příjem a výdej energie bude mít šanci dostat se do rovnováhy.


Jak o Velikonocích nepřibrat?

16. 04. 2014

Velikonoce jsou kalorické svátky, užíváme si tradiční pamlsky a ani v pití alkoholu se mnoho koledníků moc nekrotí. S přibranými kily však potom dlouho bojujeme. Výživový kouč Martin Škába radí, jak si Velikonoce užít a přitom nepřibrat a přidává recept na zdravého velikonočního beránka.


Bohatá velikonoční pomlázka

15. 04. 2014

Velikonoční svátky si letos budete moci užít v klidu a bez horečného přemýšlení, čím letos malé i velké koledníky překvapit. Každý si totiž určitě vybere z široké nabídky velikonočních novinek, které pro tento rok připravila společnost Mondelez Czech Republic. V letošní nadílce nechybí dobrůtky z limitovaných edic od tradičně zastoupených značek Milka, Brumík či Fidorka. Vyberte si.


Tradiční pivovar Svijany připravil velikonoční nabídku

14. 04. 2014

Pivovar Svijany patří mezi hrstku pivovarů, které i při rostoucí poptávce a rozšiřující se výrobě tvrdošíjně lpějí na tradičních výrobních postupech. Stejně je vyrobený i Svijanský Máz 11 %, jenž kvasí v otevřených spilkách a zraje v ležáckých tancích. Limitovanou sérii velikonočních multipacků s 8 pivy Svijanského Mázu 11 % si můžete pořídit ve čtyřech veselých jarních barvách.


Matcha čaj – Japonsko ve dvou šálcích denně

11. 04. 2014

Jemně mletý zelený prášek na první pohled připomíná wasabi, slavný japonský křen, který neodmyslitelně patří k sushi. Země původu je stejná, jen chuť a použití se naprosto liší. Smaragdově zelenou barvu získává Matcha Tea díky intenzivní produkci chlorofylu. Ten navíc čaj obohacuje o větší množství aminokyselin a jemnou, nasládlou chuť.


Petr Havlíček se stal exkluzivním poradcem společnosti Aramark

10. 04. 2014

Společnost Aramark, provozovatel více než 80 firemních restaurací v České republice, zahájila exkluzivní spolupráci s Petrem Havlíčkem, předním českým odborníkem na výživu. „Aramark jako první cateringová společnost přinesl do České republiky ucelený koncept zdravého stravování Vitalfood. Od spolupráce s Petrem Havlíčkem si slibujeme především další výrazný rozvoj našeho konceptu Vitalfood. Chceme ukázat, že Aramark to se zdravým stravováním myslí opravdu vážně, a naučit naše zákazníky stravovat se zdravě po celý den,“ říká Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+