Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recepty

Indická delikatesa Palak paneer

5. 4. 2016

Překvapte okolí exotickým pokrmem palak paneer, který nejen skvěle chutná, ale i báječně voní. Jeho příprava nezabere mnoho času a úspěch je předem zaručený. „Typickou vůni dodává tomuto tradičnímu jídlu několik druhů koření, která se v indické kuchyni hojně využívají, protože pokrm zajímavě dochutí a zároveň mají i příznivý vliv na trávení,“ říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu.

více »

Další články

Sladká rawmance, první česká sweet raw kuchařka

30. 11. 2015

Patříte mezi milovníky raw kuchyně a speciálně sladkostí? Pak vás jistě nadchne nová kuchařka s názvem Sladká rawmance. Podle originálních receptů její autorky a majitelky cukrárny Veroniky Klamtové si teď vynikající sladkosti můžete připravit sami doma. Záměrně nepoužíváme slovo péct, protože raw znamená, že suroviny při přípravě pokrmu neprojdou teplotou vyšší než 42 ºC. Této konzumaci se říká také vitariánství nebo syrojezení a má své příznivce mezi lidmi preferujícími zdravý životní styl.


VIP coby prodavači v rychlém občertsvení

20. 11. 2015

O tom, že známý režisér a herec Jakub Kohák je muž více tváří, už asi vědí všichni. Pro dobrou věc se v minulosti nebál ani převléknout do ženských šatů a nyní se zapojil do projektu jako prodavač v rychlém občerstvení, a to dokonce už po několikáté. V rámci tradiční charitativní akce s názvem Mchappy Day jste mohli potkat za pultem prodejen rychlého občerstvení i známé české tváře.


Co se děje při rafinaci olejů?

19. 11. 2015

Než se z řepky, slunečnice nebo jiné olejniny získá samotný jedlý olej, musí projít procesem lisování. Vedle populárního lisování za studena prochází oleje také procesem rafinace. Díky němu získáváme čisté kvalitní oleje. Jak tyto procesy probíhají?


Co víte o kávě?

17. 11. 2015

Káva patří k celosvětově nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojům. Způsobů její přípravy je nespočet a stejně tak se v různých koutech světa liší i kultura její konzumace.


Špalda, kamut a amarant. Najděte pro ně místo na svém stole

12. 11. 2015

V minulosti byly běžně využívané, dnes je člověk potká tak maximálně v obchodech se zdravou výživou. Víte ale něco o alternativních obilninách a jejich zdravotních benefitech? Lidé, kteří se zabývají zdravou výživou, jejich kouzlo již objevili, naši předkové je běžně v kuchyni využívaly a teď jste na řadě vy! Představuje se špalda, kamut a amarant!


Po biopotravinách následuje bezlepková éra

11. 11. 2015

Celiakie – pojem, který ještě donedávna znala jenom úzká skupina zasvěcených je dnes užíván již zcela běžně. Tato autoimunitní nemoc, která trápí zhruba padesát tisíc Čechů a vyžaduje přísnou dietu s naprostou absencí lepku, k sobě v poslední době připoutala pozornost právě díky přísným stravovacím pravidlům. Přesto, že většina celiaků by si svou dietu odpustila a s chutí se zakousla do rohlíku, rapidně stoupá počet dobrovolných „celiaků“ v řadách zdravé populace. Motivuje je především vidina kvalitnějšího života, což potvrzují mnozí špičkoví světoví sportovci či hollywoodské hvězdy.


Bezlepková resaturace Uhelna

9. 11. 2015

Tady se nemusíte ptát, jestli vám připraví jídlo bez lepku! Je to tu totiž zcela automatické. V UHELNĚ naopak musíte prosit o to, zda vám uvaří jídlo s lepkem.


Vyznáte se v pečivu?

6. 11. 2015

Zorientovat se v nepřeberném množství druhů pečiva v nabídce obchodů nebývá jednoduché. Pokud se zajímáte o zdravou výživu, pravděpodobně vyhledáváte v sortimentu jiné než světlé pečivo, které je vyrobeno z bílé pšeničné mouky. Na výběr pak máte nejčastěji z celozrnné, grahamové nebo vícezrnné, případně další typy. Ale není zrno jako zrno, i mezi těmito druhy jsou velmi podstatné rozdíly. V orientaci vám pomůže nový portál dokřupava.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+