Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty

Špaldový beránek a další velikonoční sladkosti

16. 04. 2014

Bez beránka si velikonoční svátky asi nikdo nedovede představit. Vyzkoušejte i další recepty na sladkosti, kterými můžete pohostit koledníky. Jestliže nemáte své domácí džemy, můžete použít výběrové EXTRA JAMY od Hamé, vyrobené podle tradičních receptur se sníženou dávkou cukru. Neobsahují žádné konzervační látky ani umělá barviva.

více »

Další články

Zeleninové lupínky na silvestrovskou oslavu

27. 12. 2013

Ručně vyráběné zeleninové lupínky Tretter´s Chips mají nyní skoro o 10 % méně tuku a nové příchutě: řepa a celer s mořskou solí, mrkev a pastinák s chilli a příchuť mořská sůl. „Tretter´s Chips jsou alternativou zobání u vína. Neobsahují škrob, který u klasických brambůrků způsobuje, že na jejich povrchu vznikají karcinogenní látky. Takže nebuď brambora, jez Tretter´s Chips,“ říká Michael Tretter.


Jak se vyhnout přejídání?

24. 12. 2013

Zkušení dietologové znají celou řadu nejrůznějších triků, jak si udržet správné stravování pod kontrolou. Vedle osvědčené mantry – jíst správně, mít dostatek pohybu a vést si jídelníček – vám mohou poradit i další tipy na zmenšení porcí jídla. Obecně se doporučuje používat menší talíře a naopak větší sklenice, které ve vás vzbudí dojem, že máte více jídla a pití, než tomu ve skutečnosti je. Další radou je také odstranit z dohledu všechny lákavé, byť nezdravé, potraviny, naopak ty zdravé a nutričně hodnotné mít na očích neustále. Na druhou stranu je nutné si přiznat, že ve vašem okolí existují i jiné vlivy, mnohem méně zjevné, které mohou vaše stravovací návyky docela citelně rozhodit.


Jak hodovat zdravěji na Štědrý večer?

23. 12. 2013

Rybí polévka, smažený kapr, případně vepřový řízek a majonézový bramborový salát. Také u vás vypadá štědrovečerní večeře jako noční můra výživových poradců? Nechcete to zkusit zdravěji? „Tradice smaženého kapra se salátem vůbec není nijak stará,“ upozorňuje výživová poradkyně Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Rejzková. „Popravdě řečeno by se naši předkové hodně divili, kdybychom je na Štědrý večer pozvali na večeři. Takže nemusíte mít žádné výčitky, pokud si menu upravíte podle sebe.“ Jak na to?


Cukroví bez výčitek? Zkuste to!

21. 12. 2013

Vánoce bez cukroví si umí představit málokdo z nás. A málokdo mu také dokáže odolat. Pak ovšem často nastupují výčitky. Je totiž jasné, že mísou cukroví, co jsme slupli k večerní pohádce, jsme svému organismu nijak zvláště neprospěli. Zkuste to letos jinak! Upečte si cukroví, které vás všech výčitek ušetří, a navíc ho budete moci zařadit do kategorie „zdravé“. Je to snazší, než byste si mysleli. Stačí dodržet pár tipů.


Zdravou snídani si můžete dopřát s instantní cereální kaší Nomina

20. 12. 2013

Chcete si po ránu dopřát chutnou a zdravou snídani? A ještě k tomu ji rychle připravit? Pak vyzkoušejte instantní cereální kaše Nomina. Jde o české výrobky, které splňují ta nejnáročnější kritéria a jsou označeny nezávislým certifikátem Vím, co jím. Některé z kaší jsou navíc bezlepkové, takže si je mohou dopřát také alergici na lepek.


Štědrý den v českých restauracích tráví hlavně cizinci

20. 12. 2013

Na Štědrý den bude mít podle odhadů šéfkuchaře Radka Davida otevřeno zhruba 40 procent restaurací, jejich klientelu budou z 80 procent tvořit cizinci. Ti chtějí nejčastěji ochutnat českou klasiku – rybí polévku, bramborový salát, kapra nebo řízek. Naopak Češi tráví Štědrý den zpravidla ve svých domovech, jež opouštějí až na Silvestra.


Ryby se objevují čím dál víc na našich talířích

19. 12. 2013

Prodeje ryb v Čechách zaznamenávají neustálý vzestup. Jen v prodejnách Tesco se v běžném týdnu prodají téměř dvě tuny chlazených ryb sladkovodních a jedna tuna chlazených ryb mořských. Nabídka čerstvých, chlazených a mražených ryb je pro společnost Tesco jednou z nezanedbatelných částí prodeje, zvláště pak během vánočních svátků. Sortiment zahrnuje více jak dvě desítky druhů ryb, mezi kterými nechybí český kapr, štika nebo candát, ale ani mořský halibut, treska nebo v Čechách velmi oblíbený losos. Stálicí v prodejích však celoročně zůstává kapr. V běžném týdnu se tu prodá pět set kilogramů. V předvánočním období pak prodeje stoupají dokonce až ke dvěma stům tisícům kilogramů. Do obchodů Tesco dodávají kapry a další ryby dvakrát až třikrát týdně přední česká rybářství z Chlumce nad Cidlinou a z Pohořelic.


Jak se objevil bramborový salát na vánočním stole?

19. 12. 2013

Umíte si představit Vánoce bez ozdobeného stromečku a dárků, nebo bramborového salátu? S majonézou, nebo bez, s okurkou či vajíčkem, každému podle svého gusta, ládujeme do sebe každoročně lahůdku z brambor na všechny způsoby. Možná ale nevíte, že na české tabuli si musel vydobýt své místo. Naši předkové měli rádi vícechodové a rozmanité tabule. Především zabijačkové pochoutky v podobě jelit, jitrnic, klobás, ovaru či dokonce pečeného selete byly ve velké oblibě. Rozšířené a tradiční byly kaše – krupičná, prosná či hrachová. „Historické prameny uvádějí, že až do poloviny 20. století bylo především v pohraničí na Štědrý večer oblíbené uzené maso a bramborové knedlíky s povidlovou omáčkou,“ říká Marcela Mitáčková ze společnosti Hamé.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+