Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Pozor na nepodložené mýty o mléce a mléčných výrobcích

19. 11. 2019

Vedle zarytých zastánců mléka a mléčných výrobků jsou i jejich odpůrci. Nicméně je nesporné, že produkty z mléka se v našich zeměpisných šířkách konzumují téměř od nepaměti. Přinášejí nám řadu nezbytných živin. Přesto se o nich dočtete i negativa. Které z nich jsou jenom výmysly bez jakéhokoliv vě­deckého důkazu?

více »

Recepty

Kuřecí vývar se zeleninou, nudlemi a masovými knedlíčky

13. 11. 2019

Vyzkoušejte recept podle šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG z Prahy 2.

více »

Další články

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

4. 10. 2019

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?


V cavě Freixenet ochutnáte ohnivé Španělsko

2. 10. 2019

Šumivá vína si v posledních letech získávají po celém světě stále více příznivců. Například italské prosecco není již pro nikoho cizím pojmem, ale ani další druhy „bublinek“ nezůstávají pozadu a dostávají se zákazníkům více do povědomí. Sekt, crémant, cava, ale i šampaňské se stále častěji otevírá nejen při významných událostech a oslavách, ale i ke zpříjemnění všedních dní. Cava, španělské šumivé víno, kterému se u Čechů dostalo pozornosti relativně nedávno, vás přesvědčí na první ochutnání.


Káva slaví svůj den

2. 10. 2019

Umíte si představit probuzení bez kávy? Šálek je nejen ranní povzbuzení, ale i příjemný a voňavý rituál. Z kávové sedliny si navíc můžete udělat přírodní peeling, ale o tom až někdy příště. Dnes se zaměříme na samotný nápoj. Víte, že pokud si dáte espresso mimo domov v nějakém podniku, zaplatíte za něj průměrně 41 korun? Nejdražší je podle očekávání v Praze. Podívejte se na infografiku od Storyous a zjistěte, kolik stojí káva ve vašem kraji.


Džemy z Prachatic patří k nejlepším na světě

27. 9. 2019

Další prestižní světové ocenění získaly jihočeské džemy značky Rose Garden. Kombinaci meruněk s levandulí a višní s mirabelkami ohodnotila porota soutěže Great taste dvěma hvězdičkami a jedním slovem: „výjimečné“.


Co bychom měli vědět o houbách a možná nevíme?

26. 9. 2019

Houby sbíráme pro potěšení, krásu a ceníme si je pro chuťové a aromatické vlastnosti. Pokládáme je za pochutinu s vysokými organoleptickými účinky na naše smysly. Jejich využití je široké – můžeme jimi dochutit vařené pokrmy, používat je jako koření, anebo je použít hlavní složku bezmasého pokrmu, pokud z nich uděláme řízky nebo třeba smaženici.


Nejpálivější festival pod sluncem se vrací

23. 9. 2019

Máte chuť si okořenit život? Tak to si nemůžete nechat ujít Chilli fest – nejpálivější food festival v Česku! V sobotu 28. září se na smíchovské náplavce pěkně zapotíte nad peprným menu našich stánkařů. Budete žasnout, co všechno zvládnou ozvláštnit díky feferonkám, jalapeños, habaneros či anjos. Kromě známých chilli pokrmů či pikantních omáček budete mít možnost vyzkoušet i řadu netradičních sladkostí.


Rychlá večeře

23. 9. 2019

Dostali jste chuť na lehký oběd s vůní východu? Připravte si národní jídlo Ázerbájdžánu – pilaf. Je to hračka.


Ovocné kapsičky od Ovocňáku vyvolávají víčkománii

20. 9. 2019

Barevná víčka od oblíbených ovocných kapsiček se mění ve vychytanou stavebnici, se kterou si vyhrají děti i dospělí. Sbírejte Ovovíčka ze zdravých svačinek a užijte si s Víčkománií nekonečnou zábavu. Že se má věcem dávat druhý život? Víčkům od Ovocňáku můžete dát životů třeba sto. Záleží jen na vás, kolik staveb z Ovovíček vymyslíte.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+