Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

15. 10. 2019

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

více »

Recepty

Podzimní makový koláč s pohankou

24. 9. 2019

V sychravém odpoledni ocení vynikající koláč k čaji od Josefa Maršálka snad každý.

více »

Další články

Kravské, kozí či ovčí mléko?

23. 7. 2019

Mléko a výrobky z něj mají v našem jídelníčku téměř nezastupitelnou roli. Konzumujeme je v různých podobách i několikrát denně. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaké mléko, sýr či jogurt vkládáte do košíku? Přemýšleli jste, odkud daný výrobek pochází a zda je kvalitní? Spolehlivou záruku poskytuje certifikované označení potravin zkratkou BIO. V režimu ekologického zemědělství se ale zdaleka neprodukuje pouze kravské mléko, ale i jeho kozí a ovčí varianta. Ty se stávají čím dál více populární.


Nealkoholicé víno, hit letošního léta

22. 7. 2019

Chcete si k obědu vychutnat sklenku skvělého vína, ale musíte jet zpět do práce nebo vyzvednout děti ve školce? Není problém! Dejte si k obědu skleničku nealko vína, které je hitem letošního léta.


Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

15. 7. 2019

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.


Tipy pro správné grilování uzenin

10. 7. 2019

Uzeniny jsou v Česku hojně konzumovanou pochoutkou, která se své oblibě těší hlavně v letní grilovací sezóně. Připravili jsme pro vás 4 tipy na výběr a přípravu té nejlepší masové večeře, kterou vám budou všichni sousedé závidět.


Dáte si jahodovou, nebo borůvkovou Zmrzku od Hollandie?

10. 7. 2019

Svěží, lehká, lahodná, božská… Vaše chuťové pohárky si jistě podmaní nová ZMRZKA od české mlékárny Hollandia. Perfektně vyváženou chuť dodává této novince příjemně nakyslý jogurt s prospěšnými kulturami BiFi, voňavé a slaďoučké jahody nebo borůvky a hořká křupavá poleva.


Co pít v parných dnech?

8. 7. 2019

V horkých dnech se více potíme, a ztrácíme tak více tekutin. Pokud tyto ztráty nedoplníme, tělo strádá. Stejně jako nad množstvím je ale důležité přemýšlet i nad složením tekutin. Základem letního pitného režimu by měla být čistá voda a přírodní minerální vody pro doplnění vypocených minerálních látek. Ztráty tekutin během tropických nocí je třeba tělu doplnit příjmem vyššího množství tekutin po ránu.


Jak grilujete?

3. 7. 2019

Olíbené je nejvíc u nás na grilování kuřecí maso, o něco méně vepřové, ale Češi si pochutnávají i na uzeninách. Grilované pokrmy si zpestříte různými steakovými omáčkami, nakládanými okurkami, cibulkou či si k masu přidejte kukuřici.


Špalda, jáhly či pohanka. Přijďte na chuť zapomenutým plodinám

2. 7. 2019

Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+