Aktuálně
Malý vaječný rádce na Velikonoce
27. 3. 2024Bio, farmářská, z podestýlkového chovu…anebo třeba od souseda. Zkrátka není vejce jako vejce, a s blížícími se Velikonocemi vám může přijít vhod takový malý průvodce. Zjistíte, že farmářské nemusí znamenat kvalitní, a naučíte se vejce skladovat tak, aby vám vydržely co nejdéle.
Recepty
Zapojte žitnou mouku a vykouzlete velikonoční dobroty
28. 3. 2024Velikonoce jsou časem rodinných setkání, kdy se domovy naplní vůní mazanců, beránků nebo božích milostí. Letos pro vás máme recepty, se kterými dodáte na velikonoční tabuli skvělé, chutné ale méně tradiční slavnostní pečivo – čokoládový bochánek a velikonoční briošku. Navíc jsou ze žitné celozrnné mouky, která přinese do jídelníčku řadu benefitů.
další receptyDalší články
Proč začít jíst zdravě už dnes?
26. 12. 2023V dnešním rychlém světě se stále více lidí obrací k pochopení vztahu mezi kvalitní stravou a dobrým zdravím. S rostoucími obavami o obezitu, diabetes a srdeční onemocnění se pozornost zaměřuje na to, jak může správný výběr potravin přispět k lepšímu zdravotnímu stavu.
Horký nápoj bez kofeinu?
25. 12. 2023Kávová kultura v Česku voní nejen v domácnostech, ale také téměř na každém rohu menších městeček i velkých měst. Ale co takhle vyměnit klasickou kávu za dobrotu, která vás neochudí o luxusní chuť, je bez kofeinu, a ještě pohladí citlivé zažívání? Přesně to vám může slíbit Čekankové kaffe od české značky Nupreme.
Cenné rady k přípravě kapra od šéfkuchaře z Třeboně
22. 12. 2023I když si Vánoce bez kapra nedovedeme představit, spousta lidí nemá tuhle nejznámější českou rybu příliš v lásce. A to je velká škoda, neboť z ní můžete vykouzlit spousta skvělých a chutných pokrmů. Jak? To nám poradí šéfkuchař třeboňského hotelu Zlatá hvězda Adam Furthner.
Kde se vzal bramborový salát?
21. 12. 2023Kdo by neznal tradiční bramborový salát? Je součástí štědrovečerní tabule, ale v některých domácnostech se podává i při jiných slavnostních příležitostech a pro vzácné návštěvy. Tento oblíbený pokrm s sebou nese tajemství svého původu, jehož kořeny nejsou jednoznačné. Některé prameny tvrdí, že jeho tradice vyvstaly například v Rusku. Jisté ale je, že tradice bramborového salátu nabrala velké popularity. Abychom vám ulehčili přípravu, nakoukněte do foodora MARKET, kde najdete ingredience potřebné pro váš vlastní kulinářský příběh, anebo se inspirujte receptem na vyhlášený Pánkův bramborový salát.
Pozor na vánoční kila navíc
21. 12. 2023Pohoda, klid a odpočinek, ale také plné stoly prohýbající se pod tíhou cukroví, tučných pokrmů a energeticky vydatných alkoholických nápojů – to jsou tradiční vánoční svátky v českém podání. Není proto divu, že v lednu jsou Češi v průměru o 2 kg těžší. Vrátit se na svoji původní hmotnost a následně ji udržet však zvládne podle odborníků pouze 7–14 % těch, kteří se do hubnutí pustí.
Darujte porci bramborového salátu díky své fotografii
20. 12. 2023Bez bramborového salátu si štědrovečerní tabuli nedovede představit 80 procent Čechů. Recepty na něj se domácnost od domácnosti liší. Někteří dávají přednost klasice, jiní zkouší každý rok něco nového. Ať už se rozhodnete pro přípravu klasického bramborového salátu, nebo vyzkoušíte netradiční recept, pochlubte se svým výtvorem na sociálních sítích a podílejte se tak na pomoci samoživitelkám. Máme pro vás několik receptů.
Ořechy poslouží zdraví, když se aktivují jejich prospěšné látky
19. 12. 2023Ořechy jsou superpotravina s nákupní sezónou na podzim a v zimě. To jich zákazníci největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz nakupují 1,5krát víc než v jiných částech roku. „Je to škoda, protože ořechy jsou prospěšné pro své zdravé tuky, vitamín E a vitamíny skupiny B. A také minerály jako je hořčík, zinek a mastné kyseliny. Zasloužily by si naši pozornost po celý rok,“ říká lékárnice PharmDr. Kamila Horníčková z online poradny Lékárna.cz.
Jak nakoupit kvalitní maso a uzeniny na sváteční stůl
15. 12. 2023Vánoční svátky se neodmyslitelně pojí s nejrůznějšími dobrotami, mezi nimiž nesmí chybět maso ani vybrané uzeniny. Milujeme je buď jako chuťovky, nebo jako jeden z mnoha chodů při štědrovečerní večeři. Ať už si dopřáváte šťavnaté řízky s bramborovým salátem, vinnou klobásu třeba k tradičnímu kubovi nebo jen nakrájenou šunku během sledování oblíbených pohádek, vždy sáhněte po kvalitě. Dopřejte si mezi svátky poctivé výrobky, které potěší nejeden mlsný jazýček. Jak se zorientovat v masných produktech a správně vybírat u pultů během příprav na Vánoce, vám poradí Martin Čejka, majitel i řezník v tradičním a generacemi osvědčeném Řeznictví Čejka.