Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Hlavní strana » Výživa a gastronomie

Aktuálně

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

15. 10. 2019

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

více »

Recepty

Podzimní makový koláč s pohankou

24. 9. 2019

V sychravém odpoledni ocení vynikající koláč k čaji od Josefa Maršálka snad každý.

více »

Další články

Nejen manažer potřebuje „živé jídlo“

7. 3. 2019

Rozhovor se Stanislavem Petříčkem, zakladatelem bistRAWveg, popularizátorem zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.


Polévky ze Svatojánu

5. 3. 2019

Polévka je grunt, říkávaly s oblibou naše babičky. A měly pravdu. Můžete jimi nahradit hlavní jídlo a cítit se sytí, plní energie a vitality. Eva Francová foodblogerka a autorka kuchařky Polévky ze Svatojánu, vás ve své nové knize seznámí s více než 100 ověřenými recepty na chutné a vydatné polévky, které jsou plné zeleniny, luštěnin, obilovin i bylinek dostupných v daném ročním období…


Nový Knäck Snack s černuchou

4. 3. 2019

Řada křupavých chlebíčků RACIO Knäck Snack se rozrostla o další přírůstek. K oblíbeným příchutím přibyl zcela výjimečný Knäck Snack s černuchou. Tato zdravá pochoutka obsahuje 60 % žitné mouky. Černucha, neboli černý kmín, je chutným kořením, které blahodárně působí na řadu zdravotních neduhů, a to například na zažívací potíže nebo vysoký krevní tlak. A kromě toho také skvěle chutná!


Odolejte sladkým nástrahám na pracovišti

1. 3. 2019

Blíží se pondělí a vy jste plně odhodlaní držet se svého dietního plánu. Nemáte ve spíži žádné sladkosti, lednice je plná čerstvé zeleniny a mísa na stole přetéká ovocem. Tentokrát to vyjde! Do práce si nesete zdravý oběd v krabičce a po příchodu do kanceláře zjistíte, že v tomto okamžiku začíná váš boj. V kuchyňce jsou k dispozici sušenky, automat na chodbě je plný nezdravých svačinek a kolegyně nabízí čokoládu k odpolední kávě. Jak odolat všem lákavým nástrahám a dodržovat zdravý jídelníček?


Jak zachovat chuť a vůni skladovaného koření?

28. 2. 2019

Jídlům většinou dodá chuť a vůni vhodně zvolená kombinace koření a bylinek, vyplatí se vsadit kvalitu a tu pořádně chránit. Největším nepřítelem koření je totiž vlhko, světlo a horko.


Pitný režim je pro děti důležitý

13. 2. 2019

Klinické studie prokázaly vliv hydratace na kognitivní schopnosti dětí, jejich soustředění a pozornost. Dostatek vhodných tekutin (zejména čisté pramenité nebo minerální vody) podporuje poznávací funkce dětí, ale také dobrou náladu i pocit štěstí, zatímco nedostatek vody nebo příjem nevhodných tekutin (limonád a dalších sladkých nápojů) je podstatně zhoršuje. Tuto skutečnost je třeba brát v potaz i u dětí s ADHD, tedy trpících syndromem poruchy pozornosti.


Oslavte svátek zamilovaných v pravém italském duchu

13. 2. 2019

Italská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není divu. Itálie platí za zemi, kde je vaření povýšeno na umění. O jídle Italové mluví se stejným zápalem jako třeba Angličani o počasí a otázka, co bude dnes k obědu, je častým tématem sousedských hovorů. Italové jsou zároveň velcí romantici a milují velká gesta – co se u nich inspirovat a oslavit blížící se svátek sv. Valentýna v italském duchu? Pod pokličkou italské kuchyně


Místo zázvoru vyzkoušejte tradiční korejské yuzu

7. 2. 2019

O blahodárných účincích citrusů jsme slyšeli všichni. Podle odborníků je vhodné přidávat si jejich šťávu do různých pokrmů i nápojů. Díky ní si upevníme zdraví a načerpáme potřebnou energii a sílu. Co ale dělat v případě, kdy máme už klasických citrusů dost? Možnou alternativou je exotické, v našem kraji takřka neznámé, yuzu, které nás v zimě zahřeje a poskytne tělu potřebný vitamín C.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+