Bezlepkové uzeniny z Klatov na vánoční pohoštění | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Bezlepkové uzeniny z Klatov na vánoční pohoštění

17. 12. 2013

Lidé, kteří se potýkají s celiakií, musí kompletně změnit své stravovací návyky a často s překvapením zjišťují, že lepek najdou i v potravinách, které by je předtím ani nenapadlo spojovat s moukou, například v uzeninách. Drůbežářský závod Klatovy ve svém portfoliu na osoby s celiakií nezapomíná a nabízí jim škálu bezlepkových uzenin.

Kuřecí párky i polotovary

„V naší nabídce nezapomínáme ani na zákazníky s celiakií nebo glutenovou senzitivitou. V případě bezlepkových uzenin, které běžně lepek obsahují přinášíme široký výběr, díky kterému si lidé s bezlepkovou dietou mohou dopřát kompletní sortiment kuřecích párků, salámů, šunek a polotovarů z kuřecího masa,“ upozorˇnuje Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. „Výrobky určené pro celiaky zákazníci bezpečně poznají podle symbolu s přeškrtnutým klasem nebo podle psané informace na obalu „bez lepku“ ,“dodává Ing. David Bednář.

Co je to celiakie?

Celiakie je celoživotní onemocnění, při němž tělo pacienta není schopné strávit lepek neboli gluten, což je lepivá bílkovina, která se nachází v obilovinách jako je například pšenice, špalda, ječmen a žito. Jedinou možnou léčbou je vyloučit z jídelníčku potraviny obsahující lepek. V současné době však již není třeba uchylovat se k askezi, protože na trhu se nachází rozmanitá nabídka potravin, která náročná kritéria bezlepkové diety splňuje.

Bezlepkové vaření

Bez lepku je vyráběn celý sortiment kuřecích párků jako jsou Jemné kuřecí párky, Debrecínské kuřecí párky, Vídeňské kuřecí párky, klobásy, celý sortiment sekaných salámů, šunek. Zejména rodiče ocení Kuřecí dětské párky bez E a měkký salám Kuřecí dětský junior bez E –  které, jsou vyrobeny z 68 % kvalitní kuřecí svaloviny a běžně používaná aditiva jsou v nich nahrazena přírodními látkami. Díky vysokému obsahu kvalitní kuřecí svaloviny mají nízký podíl tuku a vysokou nutriční hodnotu.

Housková strouhanka je nahrazena cizrnovou a kukuřičnou

Klatovský kuřecí řízeček bez alergenů a bez Éček. Jedná se o kuřecí části, jako jsou kuřecí křídla, kuřecí steak, kuřecí játra, obalená v bez Éčkové a bez alergenní panádě určené k fritování nebo smažení. Tradiční housková strouhanka je nahrazena cizrnovou a kukuřičnou instantní moukou bez lepku. Unikátní úprava soli tukovým kapslováním nám dovolí snížit její obsah. Sůl z masa při delším kontaktu vytlačuje vodu a zvyšuje jeho tuhost. Při této úpravě se totiž do masa uvolní až při zahřátí nad 40 °C těsně před jeho zpracováním. To nám zachová šťavnatost a závěrečný slaný efekt i při poloviční dávce soli než je obvyklé.


publikováno: 17. 12. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: celiakie, lahůdky, maso, nákupy, uzeniny

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+