Bramborový salát není žádná věda | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Bramborový salát není žádná věda

23. 12. 2014

Kromě nezbytných brambor vám bude stačit na vánoční bramborový salát jen sedm základních ingrediencí. Nejčastěji se jedná o nakládané okurky, majonézu, vajíčka, cibuli, mrkev, hrášek a hořčici. Přesně tyto ingredience Češi nejčastěji dávají do svého bramborového salátu. Jsou ale i tací, kteří se svůj salát snaží všemožně vylepšit, nebo odlehčit. Najdou v něm pak místo také pro celer, petržel, gothaj, jogurt, jablko nebo kukuřici.

Generační rozdíly

Při výsledném výběru surovin hraje ale důležitou roli věk. Například téměř polovina respondentů ve věku 18 – 29 let si svůj bramborový salát neumí představit bez tatarské omáčky, u starší generace je to zase celer a gothaj. Mladí lidé do salátu často přidávají také kukuřici, méně oblíbená je u nich naopak cibule nebo petržel. Napříč generacemi by ale v žádném salátu neměly chybět nakládané okurky, vajíčko, mrkev a hrášek. Téměř třetina respondentů ve věku do třiceti let přidává do bramborového salátu kvalitní šunku, polovina z nich pak i poměrně neobvyklou tatarskou omáčku. Oblíbenou ingrediencí je také kukuřice a někdy dokonce i rajčata. U starších osob převažuje naopak tradiční kořenová zelenina, především petržel a celer. Osoby nad šedesát let přidávají také hořčici (téměř sedmdesát procent z nich) a cibuli (osmdesát procent) výrazně častěji než mladí.

Pro všechny generace jsou základem brambory

Výběru brambor věnují všichni zvláštní pozornost. Rok od roku tak stoupá zájem o Keřkovské rohlíčky – speciální bramborovou odrůdu určenou přímo na salát. „Keřkovské rohlíčky máme každoročně v prodeji od listopadu. Jejich spotřeba závratně stoupá ale především v období kolem Vánoc. Vyznačují se totiž svou lojovitostí a i po uvaření zůstávají pevné a konzistentní, skvěle se tak hodí právě pro přípravu bramborového salátu,“ uvádí Miloslav Macháček, který má v Tesco na starosti nákup a prodej brambor, a dodává: „V loňském roce jsme jich během posledního adventního týdne prodali desítky tun.“ Více než polovinu těchto prodejů pokrývá český dodavatel, společnost BROP, která v Čechách paří k předním distributorům odrůdy Keřkovských rohlíčků.

Opečená slanina, kapie nebo kapary

Dotazovaní v průzkumu dále uvedli, že do salátu používají také majonézu, kterou více než patnáct procent osob do třiceti let nahrazuje výrazně zdravějším bílým jogurtem. Necelá polovina Čechů dává do salátu i celer, který v něm ale preferuje spíše starší generace. Méně než třetina dotázaných připravuje salát také s kyselou octovou zálivkou. Mezi další ingredience používané do bramborového salátu byla zařazena rovněž strouhaná jablka, kapie, křen, kapary, pomazánkové máslo nebo plátky opečené slaniny.

  • Pokud se na výrobu vlastního salátu necítíte, tak si můžete koupit osvědčený bramborový salát z pultového prodeje Tesco. Ve svátečním bramborovém salátu, který je připraven podle tradiční receptury, nechybí majonéza, vajíčka, okurky ani hrášek. Salát zvítězil v nejnovějším testu pořadu České televize Černé ovce.

Průzkum exkluzivně pro Tesco realizovala společnost dunnhumby ve dnech od 14. až 25. 11. 2014 formou online dotazníkového šetření v internetovém panelu Názory zákazníků. Průzkumu se zúčastnilo 1049 respondentů.


publikováno: 23. 12. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: místní speciality, nákupy, Vánoce, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+