Brambory, lilek nebo kachna? Vše se hodí na gril | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Brambory, lilek nebo kachna? Vše se hodí na gril

28. 7. 2015

Už nevíte, co vymyslet na letní grilovačku? Máme pro vás zajímavé recepty od Outdoorchef, specialisty na venkovní grily. Vyzkoušejte!

Brambory ve slanině

Ingredience pro 2 osoby: 2 brambory (každá cca 200 g), polévková lžíce másla, lžička koření (sůl, pepř, bylinky…, podle chuti), 12 plátků šunky Serrano (asi 120 g), 12 malých lístků šalvěje, 60 g hoblinek sýru Pecorino Romano nebo parmezánu

Postup:

Gril nechte zhruba 3 minuty předehřát při 220 °C na nepřímém ohni. Brambory potřete máslem a ochuťte kořením, poté je takto namarinované zabalte každou zvlášť do alobalu. Nechte je opékat pod zavřeným poklopem grilu při 220 °C asi hodinu, dokud nebudou měkké. Poté fólii otevřete a nechte brambory trochu vychladnout. Každou bramboru rozkrájejte na šest měsíčků. Na plátky slaniny dejte hoblinky sýra a lístky šalvěje, a do takto připravených kabátků pevně zabalte měsíček brambory. Grilujte asi 6 minut při 220 °C.

Kachní prsa s levandulí

Ingredience pro 4 osoby: 4 kachní prsa (každé cca 200 g), 50 g olivového oleje (2–3 lžíce), 18 g koření (sůl, pepř, dále podle chuti – hodí se estragon, oregano, rozmarýn, saturejka…),1 g sušeného květu levandule, 25 g sušených drcených chilli papriček

Postup:

Nejprve si připravte kachní prsa tak, že vrstvu tuku a kůže nařízněte do tvaru kosočtverců. Dejte ale pozor, abyste nožem nezajeli až do masa. Smícháním oleje a koření vytvořte marinádu, kterou prsa potřete. Takto namarinovaná je pevně zabalte do potravinové fólie. Nastavte gril na přímý žár a nechte grilovací plochu rozpálit po dobu asi pěti minut. Kachní prsa položte kůží na grilovací plochu a pečte, dokud kůže nezhnědne. Poté prsa otočte kůží nahoru a nechte asi 20 vteřin zlehka zatáhnout i z druhé strany. Grilovací plochu sundejte z grilu a přepněte trychtýř grilu na nepřímý žár. Grilovací plochu vraťte do grilu. Na nepřímém ohni pečte prsa zhruba 6 minut při 200 °C. Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout ideálně 53 °C. Před porcováním nechte prsa pod pokličkou ještě zhruba pět minut odležet. Vnitřní teplota se tak zvýší na 59 °C.

Lilek a la parmigiana (Melanzane alla parmigiana)

Ingredience: 300 g lilků, 400 g krájených rajčat (pěkně zralých nebo z plechovky), 150 g mozzarelly, sůl, čerstvě mletý pepř, hrst čerstvých nasekaných bylinek (rozmarýn, bazalka, oregano…), 2 lžičky olivového oleje

Postup:

Lilky podélně nakrájejte na 5 až 10 mm silné plátky, potřete olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem. Mozzarellu nakrájejte na 3 mm silné plátky. V misce smíchejte rajčata se solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Pět minut předehřívejte zavřený gril při středním nastavení. Trychtýř nastavte na nepřímý žár. Lilky opékejte při nízké teplotě asi dvě minuty z každé strany. Olivovým olejem vytřete zapékací misku a naskládejte do ní lilky, rajčata i mozzarellu. Zapékejte v předehřátém grilu na 200 °C po dobu asi patnácti minut.


publikováno: 28. 7. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování, maso, muž, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+