Bruschetta s rajčaty, čočkový salát s ořechy a houbové rizoto s hlívou ústřičnou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Bruschetta s rajčaty, čočkový salát s ořechy a houbové rizoto s hlívou ústřičnou

28. 11. 2012

Jestli máte na něco z nabízených pochoutek chuť, stačí si nakoupit potřebné suroviny a připravit si je podle receptů, které následují. Speciální jsou v tom, že používají novinku na našem trhu: vynikající řecký balsamikový ocet, nebo krém Papadimitriou.

Houbové rizoto s hlívou ústřičnou

Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 30 minut

Suroviny pro 4 osoby: 250 g rýže na italské rizoto (např. Arborio), 150 g žampionů, nakrájených na plátky, 150 g hlívy ústřičné, nakrájené na plátky, 1 cibule, na kostičky, 1 stroužek česneku, rozdrcený, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, ½ šálku bílého vína, 750 ml kuřecího vývaru, 2 čajové lžičky hořčice, 2–3 lžičky balsamikového octa Papadimitriou, sůl, čerstvě mletý pepř, hrst nakrájené petrželky

Postup:

V menší pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte máslo. Přidejte houby a restujte, dokud nezískají zlatavou barvu. Před koncem je zalijte balsamikovým octem Papadimitriou a ochuťte solí a pepřem. Odstavte. Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli s česnekem a restujte přibližně 2 minuty. Přisypte rýži a míchejte další dvě minuty. Osolte a přilijte víno. Nechte chvíli vyvařit. Poté za stálého míchání postupně přilévejte vývar, dokud rizoto nezíská vláčnou krémovou konzistenci. Těsně před koncem varu vmíchejte do rizota dvě lžičky hořčice. Servírujte v hlubokém talíři, s houbami a čerstvou petrželkou.

Salát s čočkou, ořechy a cherry rajčátky

Doba přípravy: 5 minut

Doba vaření: 15 minut

Suroviny pro 4 osoby: 200 g čočky, 2 nakrájené jarní cibulky, 12 cherry rajčátek nakrájených na polovinu, 2 pšeničné suchary nakrájené na kousky, 3 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce balsamikového krému Papadimitriou, 2 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme čočku. Vaříme po dobu 15 minut. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Do velké mísy dáme čočku, cherry rajčata, jarní cibulky, nasekanou petrželku, sůl a čerstvě mletý pepř. Dobře promícháme a pokapeme olivovým olejem. Podáváme v hlubokých miskách, posypeme ořechy nakrájenými na kousky a pokapeme balsamikovým krémem Papadimitriou.

Bruschetta s rajčaty a fetou

Doba přípravy: 5 minut

Suroviny: 1 bageta anebo veka,3 zralá rajčata, nakrájené na plátky, 300 g tvrdého sýru Feta rozdrceného na velké kusy, 4 lžíce dobře omytých kaparů, 4–5 lžiček balsamikového krému Papadimitriou , čerstvý tymián, olivový olej, čerstvě mletý pepř

Postup:

Na nakrájenou bagetu poklademe plátky rajčat, posypeme kusy sýru Feta a kapary. Na ozdobu přidáme trošku čerstvého tymiánu anebo sušené oregano. Pokapeme balsamikovým krémem Papadimitriou (nebo směsí několika kapek olivového oleje a balsamikového krému) a podáváme. Pokud preferujeme teplou variantu, před přidáním balsamikového krému dáme krátce zapéct do rozpálené trouby, a poté dokončíme stejným způsobem.


publikováno: 28. 11. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: houby, rýže, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+