Bylinky nebo svižná procházka pomáhají při nadýmání | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Bylinky nebo svižná procházka pomáhají při nadýmání

12. 5. 2016

Nadýmání naštěstí není vážným onemocněním, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho vážnějšího. Pokud vás nadýmání trápí dlouhodobě, neváhejte se obrátit na svého lékaře. Jak si pomoci sám bez lékaře i léků radí výživoví specialisté sítě dietetických poraden NATURHOUSE.

Luštěniny nebo kapusta, známé příčiny

Potraviny nejsou jedinou příčinou těchto obtíží. „Nafouknutí břicha, zvýšenou plynatost či říhání nezpůsobují jen některé pokrmy, ale i hltání či konzumace jídla ve spěchu a nedostatečné rozkousání nebo zadržování vody,“ popisuje Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Dodává, že pro ženy je období před menstruací či těhotenství spojené s nadýmáním především kvůli zadržování vody, které je obecně jednou z příčin nejen nadýmání, ale i dalších zdravotních obtíží.

Hlavní důvody

K příčinám, které výživová poradkyně zmínila, můžeme přidat ještě stres, potravinovou alergii, a to především na lepek a laktózu, nebo také návyky jako je kouření či žvýkání žvýkaček, které vedou k polykání vzduchu. Pokud nadýmání nevyvolávají tyto příčiny, je lepší obrátit se na praktického či specializovaného lékaře. Onemocnění žaludku či syndrom dráždivého tračníku není dobré podcenit.

Než se obrátíte na lékaře

Nafouknuté břicho, říhání a plynatost jsou hlavní příznaky nadýmání, které nezřídka doprovází i pocit na zvracení a nepříjemný, až bolestivý pocit plnosti. Jak se těchto obtíží jednoduše zbavit? „Změňte své stravovací návyky. Na jídlo si udělejte čas, jezte pomalu, pořádně žvýkejte a nepřejídejte se. Navíc přidejte ke každému jídlu porci zeleniny, omezte sladké a příliš slané pokrmy a uvidíte, že se budete cítit výrazně lépe,“ říká Štěpánka Štěpánová z NATURHOUSE.

Jídlo správně připravujte

Obvykle se radí nekonzumovat potraviny, které nám nadýmání způsobují. Výživová poradkyně však radí opak: potraviny zařaďte, ale v malých porcích a správně upravené! „Když si pravidelně a v malých dávkách dopřejeme fazole nebo brokolici, naše tělo si na ně zvykne a tento typ potravin přestane dělat paseku v našem trávení,“ vysvětluje a přidává i další tipy, které se v kuchyni rozhodně neztratí. A pokud si se svým jídelníčkem nebo životním stylem nevíte rady, neváhejte se obrátit na poradce z NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz, kteří jsou připraveni vám pomoci.

Jedenáct tipů do kuchyně

  1. Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice vždy tepelně upravte.
  2. Luštěniny vždy před vařením namočte alespoň na 6 hodin a vodu v průběhu vyměňte. Zbavíte se tak antinutričních látek, které tělu škodí.
  3. Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.
  4. Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejen, že tyto luštěniny nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.
  5. Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty. Například kefír nebo bílý jogurt.
  6. Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Dokonce i polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.
  7. Od potíží uleví i bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.
  8. Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to nezpochybnitelně naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.
  9. Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.
  10. Dopřávejte si s chutí i exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.
  11. Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi. Působí příznivě na střevní mikroflóru.

www.naturhouse-cz.cz


publikováno: 12. 5. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: zažívání

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+