Čerstvé ovoce nebo zeleninu svačí denně jen polovina školáků | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Čerstvé ovoce nebo zeleninu svačí denně jen polovina školáků

31. 1. 2014

Nejčastěji mají děti ke svačině pečivo a sýr a téměř polovina z nich svačí sladkosti. Výživová hodnota svačiny a její složení považuje za důležité pouze třetina rodičů, spíše upřednostňují, aby dětem svačina chutnala. Vyplývá to z průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju, který také podpořila společnost Ahold Czech Republic. Průzkum byl zaměřen na svačiny českých školáků, protože nevhodná skladba jejich jídelníčku může vést ke zdravotním komplikacím.

Svačina podpoří lepší učení

Rodiče mohou významně ovlivnit stravovací návyky svých dětí, a proto by měli být jejich vzorem a snažit se dodržovat pravidelný jídelní režim a zároveň dbát na to, aby se tak stravovaly i jejich děti a nevynechávaly často opomíjené svačiny.

„Svačiny jsou pro děti velmi důležité, protože slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony,“ uvádí PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka a odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju.

Děti svačí nejčastěji pečivo a sýr

Svačina téměř dvou třetin (66,5 %) českých školáků nejčastěji obsahuje pečivo a sýr. Čerstvé ovoce a zeleninu svačí každý den jen přibližně polovina dětí (52,3 %), necelá třetina si ji dá třikrát až čtyřikrát týdně. 7 % dětí ke svačině ovoce a zeleninu nejí vůbec, nebo výjimečně.

Mléčné výrobky dostává ke svačině každý den jen 16,3 % dětí, občas necelých 60 % a nikdy nebo výjimečně dokonce více než 13 %. Necelá polovina dětí má pak ke svačině sladkosti, jako např. koblihu, tatranku, bonbony, čokoládu, koláč či dortík.

Svačina dopoledne i odpoledne

„V rámci pravidelného a vyváženého stravování je důležitá dopolední i odpolední svačina. Dopoledne je ideální zvolit porci mléčného výrobku, jako je jogurt, tvaroh, ochucené mléko či zakysaný mléčný výrobek, a k tomu ovoce. K odpolední svačině je vhodný kousek pečiva namazaný kvalitním rostlinným tukem a obložený plátkem šunky nebo sýra a k tomu nakrájená zelenina. Součástí svačiny může být i malá sladkost, ale nesmí se jednat o energeticky příliš hodnotné laskominy,“ doplňuje doktorka Hlavatá.

Výživová hodnota na prvním místě

Téměř polovina dětí (42,6 %) nemá možnost zakoupit si ve škole výživově hodnotnou svačinu, jako je například čerstvé ovoce, zeleninový salát či sendvič z celozrnného pečiva, a proto je důležité věnovat čas přípravě svačiny doma.

Nevhodná skladba vede k obezitě

Z průzkumu rovněž vyplývá, že rodiče přikládají vyšší váhu tomu, aby svačina dětem chutnala (50,1 %) než jejímu složení a výživové hodnotě (32,4 %). Složení svačiny je přitom velmi důležité. Nevhodná skladba vede k nadbytečnému příjmu nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů, často chybí vláknina a vápník. Ve spojení s nepravidelným jídelním režimem se přitom zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity nebo dochází k rozvoji poruch příjmu potravy.

Snadný výběr s Vím, co jím a piju

Připravit vyváženou svačinu se může zdát mnohým rodičům obtížné, nicméně opak je pravdou. Například v prodejnách Albert je možné zakoupit potraviny označené logem Vím, co jím, které obsahují minimum soli, přidaných cukrů nebo těch tuků, jichž máme v naší stravě obvykle až příliš. Navíc jsou takto označené i produkty určené pro děti.

„Problematice zdravého stravování se věnujeme dlouhodobě. Rodiče mají možnost zakoupit v našich prodejnách výživově hodnotné produkty s certifikací Vím, co jím, děti navíc učíme zásadám zdravé výživy v rámci celorepublikového programu Zdravá Pětka pod záštitou Nadačního fondu Albert,“ uvádí Judita Urbánková, ředitelka PR a komunikace společnosti Ahold Czech Republic.

Průzkum provedla obecně prospěšná společnost Vím, co jím a piju ve spolupráci se společností SANEP, partnerem průzkumu je společnost Ahold Czech Republic. Na otázky odpovídalo 5 473 respondentů, mezi nimiž byli pouze rodiče dětí ve věku 7–12 let.

  • Iniciativa Vím, co jím a piju je smluvním partnerem globální iniciativy The Choices Programme. Program Choices vznikl v roce 2007 z podnětu Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Ty totiž upozornily na živiny, které při nadměrné konzumaci mohou způsobovat civilizační onemocnění, jako jsou nadváha, obezita, diabetes 2. typu nebo srdečně-cévní onemocnění. Potraviny nesoucí logo „Vím, co jím“ obsahují žádné nebo naprosto minimální množství nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, soli, resp. sodíku a přidaných sacharidů (jednoduchých cukrů). U některých druhů potravin navíc logo napoví, že daný výrobek je bohatý na vlákninu a nedodá tělu přemíru energie, kterou by nebylo schopné efektivně zpracovat.

publikováno: 31. 1. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dítě, prevence, student, svačina, školák

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+