Chytrý boj s nedostatkem vitaminů | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Chytrý boj s nedostatkem vitaminů

23. 12. 2016

Je všeobecně známo, že experti doporučují každodenní konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny. Splnit tento požadavek v letních měsících, kdy stánky překypují čerstvým ovocem a zeleninou, není problém. Nicméně s podzimem a přicházející zimou je stále těžší dodávat našemu tělu vše potřebné a dodržovat správné stravovací návyky. Z toho pak bohužel pramení únava, lenost a těžkopádnost. Ukážeme vám, jak se jim vyhnout, nebo je lehce překonat!

Vitaminy lehce na dosah

100% ovocné a zeleninové džusy a pyré jsou v obchodech dostupné po celý rok. Chceme-li zvolit určitou příchuť 100% džusu nebo pyré, nemusíme přemýšlet, zda je sezóna nebo ne. Navíc, pokud se rozhodneme dát si džus nebo pyré, můžeme si být jistí, že obsahuje všechny živiny a vitaminy toho ovoce, nebo zeleniny, ze kterého jsou vyrobené.

Bez éček

„Předpisy Evropské unie ručí za to, že 100% džusy obsahují 100% ovocné a zeleninové šťávy vymačkané přímo z ovoce nebo zeleniny nebo získané z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy doplněné podílem vody a přirozenou chuť ovoce a zeleniny. Není dovoleno přidávat do nich žádná barviva ani konzervační látky a jakékoliv příchutě odlišné od těch, které byly získány z ovoce a zeleniny, z nichž jsou džusy vyrobeny. A co víc, do ovocných a rajčatových džusů se taktéž nesmí přidávat cukr,“ komentuje MUDr. Jozef Martinča, expert projektu „Džusy a pyré – vitamíny ve SMART formě“. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli denně konzumovat minimálně 400 gramů ovoce a zeleniny. Odborníci potvrzují, že jedna z těchto pěti porcí může být nahrazena 100% džusem nebo pyré, přičemž by se mělo jednat buď o 200 ml džusu (1 sklenička), nebo 100gramové balení pyré. Toto je způsob, jak můžeme bojovat se zimním nedostatkem vitamínu C, B (jako je kyselina listová – vitamín B9) nebo hořčíku.

Vitamín C zlepšuje správné fungování imunitního systému a podporuje nervový systém. Nicméně náš organismus jej není schopen hromadit. Proto je dobré jej doplňovat, a to především nyní, kdy jsme náchylní k různým infekcím a nachlazením. Tento vitamín najdeme v citrusových džusech –  pomeranč nebo grapefruit. Sklenice tohoto džusu pokryje denní dávku vitamínu C. Pokud jde o zeleninu, nejvyšší množství vitamínu C najdeme v rajčatové šťávě.

Další vitamin, který podporuje imunitní systém, je kyselina listová (B9). Její denní potřeba může být pokryta sklenicí džusu z červené řepy. Vitamín B9 je také přítomný v pomerančovém džusu, ale v menším množství.


publikováno: 23. 12. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje, ovoce, vitaminy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+