Citronový dort z ricotty a Sauvignon 2018 | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Citronový dort z ricotty a Sauvignon 2018

15. 6. 2020

Příprava dortu je velmi rychlá, také proto, že můžete použít listové těsto. Vyzkoušejte.

Suroviny: 700 g ricotty, 6 vajec, 150 g cukru moučka, 2 citrony, 1 vanilkový lusk, 1 balení listového těsta, kousek másla

Na citronový sirup: šťáva ze 3 citronů, 3 lžíce cukru krupice

Postup:

Listové těsto si rozválejte na plát nebo roztáhněte, pokud používáte již předem vyválené těsto. Připravte si rozevíratelnou dortovou formu o průměru cca 23 až 25 cm. Vymažte ji kouskem másla a rozložte do ní listové těsto tak, aby bylo na dně i podél stěn formy.

Do mísy z robota si vyklepněte všechny bílky. Ušlehejte je na tuhý sníh, ke konci šlehání přidejte 50 g moučkového cukru, a ještě chvíli šlehejte. Sníh přendejte do velké mísy a místo něj dejte do mísy robota všechny žloutky a zbylý cukr. Společně ušlehejte a přidejte ricottu, kterou všlehejte na nižší otáčky. Přidejte také šťávu a kůru ze dvou citronů a semínka z vanilkového lusku. Všechno společně promíchejte tak, aby se suroviny i chutě důkladně promísily.

Ochucenou ricottu vmíchejte velice jemně do bílkového sněhu. Pracujte opatrně, aby sníh zůstal nadýchaný. Směs vlijte na připravené listové těsto, do rozevíratelné dortové formy.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 50 minut. Vyndejte na mřížku, nechejte vychladnout a polijte sirupem. Jeho příprava je jednoduchá. Vymačkejte šťávu ze tří citronů a dejte ji do malého hrnce. Přidejte cukr krupice a prudce svařte. Vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a šťáva nezhoustne. Měli byste mít zhruba 4 až 5 lžic citronového sirupu. Nechejte ho trochu vychladnout a přelijte jím dort. Dejte minimálně na dvě hodiny do lednice.

  • Podávejte ozdobené jedlými květy a sklenkou vína Sauvignon 2018 z vinařství Vinselekt Michlovský. Sauvignon 2018, pozdní sběr, Lednicko-Valtický areál, Vinselekt Michlovský

Recept: Elly – Bohyně z kuchyně


publikováno: 15. 6. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+