Čočka se vrací na náš stůl | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Čočka se vrací na náš stůl

28. 12. 2010

Čočka byla v českých zemích překvapivě vždy obestřena řadou pověr. Říkalo se třeba: „Kdo jí čočku na Velký pátek, toho se budou peníze držet po celý rok“ anebo „Ten, kdo si tluče na kapsu a pojídá při tom čočku, bude mít stále dost peněz“. Či notoricky známé – „Novoroční čočka, aby se množily penízky“. Neoddiskutovatelný je její přínos pro zdraví. Vyzkoušejte 3 recepty.

Historická plodina

Lze jen těžko uvěřit tomu, že čočka je součástí jídelníčku lidí již 4000 let. Turečtí archeologové letos objevili takto stará semena, a o to větší bylo jejich překvapení, když i tato semena vzklíčila. Čočka drobnozrnná pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie, čočka velkozrnná ze Středomoří. Dnes se čočka nejvíce pěstuje v Kanadě, Etiopii a v Pákistánu a její jednotlivé odrůdy se rozlišují a nazývají podle barvy zrnek diskovitého tvaru.

Při chudokrevnosti i cukrovce

Čočka si své výsadní postavení v našem jídelníčku právem zasloužila a její přínos pro zdraví je neoddiskutovatelný. Obsahuje velké množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je skvělou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy, a proto dokáže dobře zasytit bez nadbytečných kalorií a právem se řadí mezi výrobky racionální výživy. Zároveň je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi. Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin. Doporučuje se také při chudokrevnosti, řídnutí kostí, a navíc při pravidelné konzumaci pomáhá účinně snižovat cholesterol. Právě díky svému jedinečnému složení je čočka vhodná pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl, dále pro vegetariány, a také pro sportovce, kteří jsou vystaveni velké fyzické zátěži.

  • Čočka je ideální nejen jako příloha, ale lze ji použít i do salátů, pomazánek, polévek, a je výtečná především v kombinaci s obilovinami i zeleninou. Kvalitní čočku na náš trh přináší společnost Lagris.

Novoroční čočka

Ingredience: 500 g čočky Lagris, olej, 1 menší cibule, hladká mouka, kyselé okurky, mletý zázvor. Kapary, ocet, cukr

Příprava: Přebranou a propláchnutou čočku namočíme na dvě hodiny do studené vody. Následně vodu slijeme a čočku vaříme v čerstvé vodě doměkka. Solíme podle chuti před úplným změknutím. Mezitím si připravíme cibulovou jíšku: na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme hladkou moukou a osmahneme. Jíšku postupně vmícháváme do uvařené čočky, aby se zahustila. Poté přidáme okurky nakrájené na malé kostičky, mletý zázvor, kapary a podle chuti lák z okurek. Na finální dochucení můžeme použít ocet nebo cukr.

Tip na servírování: Takto připravená čočka se dá jíst samotná s tmavým pečivem nebo s volským okem či opečenou uzeninou.

Barevná čočka

Ingredience: 300 g čočky Lagris, olej, 1 středně velká cibule, 200 g žampionů, 150 g šunky, 2 menší barevné papriky, 2 – 3 rajčata, kyselá okurka, sůl

Zálivka: bílý jogurt, sůl, pepř, francouzská hořčice

Příprava: předem namočenou čočku uvaříme podle návodu a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony, šunku, barevné papriky a jako poslední vložíme nakrájená rajčata. Vše osolíme. Hotovou směs necháme vychládnout, a poté ji přidáme k uvařené čočce. Následně k ní přimícháme na kostičky nakrájenou kyselou okurku a na závěr přidáme připravenou zálivku z jogurtu. Podáváme s čerstvým pečivem.

Španělská čočková polévka

Ingredience: 250 g čočky Lagris, 1 ks klobásy chorizo, 2 brambory, 1 mrkev, 1 rajče, půlka zelené a červené papriky, 4 stroužky česneku, 1 cibule, římský kmín, sladká mletá paprika, sůl

Příprava: Předem přebranou a namočenou čočku dáme do hrnce se všemi ingrediencemi kromě brambor, zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Poté vyjmeme zeleninu, rozmixujeme ji, vrátíme zpět, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme dalších 20 minut. Ke konci vaření z hrnce vyjmeme celé chorizo, nakrájíme jej na kolečka a vložíme zpět do polévky. Poté je polévka připravena k podávání.


publikováno: 28. 12. 2010, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: hlavní chod, místní speciality, polévka, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+