Čtvrtý ročník soutěže Regionální potravina vyhlášen | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Čtvrtý ročník soutěže Regionální potravina vyhlášen

6. 5. 2013

O značku Regionální potravina se soutěží v každém ze 13 krajů České republiky a je součástí dlouhodobé kampaně Ministerstva zemědělství na podporu kvalitní české potravinářské produkce. Ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší zemědělský nebo potravinářský výrobek, který usiluje o tuto značku, který musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin dané oblasti, nebo pokud je to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin. Spotřebitelé mohou už nyní vybírat z celkem 273 produktů, nově oceněné výrobky pak budou známy do konce června.

Porota

Výrobky hodnotí komise, které jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Pekařka, farmář a řezník

Právě na producenty se zaměří letošní kampaň na podporu značky. Zákazník si tak regionální původ potravin spojí s konkrétními tvářemi oceněných výrobců. Regionální potravinu budou v médiích reprezentovat pekařka Ivana Reslerová rozená Masaříková z Pekařství Masařík v Uherském Hradišti, farmář Michal Hrdlička z Brníčka u Zábřehu na Moravě a řezník Ladislav Francouz z Morašic.

Podpora domácích producentů lokálních potravin

Soutěž provází informační kampaň, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků. Mohou se také zúčastnit expozice Regionální potravina na výstavě Země živitelka, ochutnávek na různých akcích v krajích, v pojízdné prodejně Regionálních potravin apod.

Jak se přihlásit?

Uchazeč vyplní žádost, která je uveřejněna na webových stránkách www.regionalni­potravina.cz v sekci Pro výrobce, kterou předloží ve stanoveném termínu vyhlašovateli soutěže – krajskému regionálnímu koordinátorovi. Za účast v soutěži se nehradí žádný poplatek.


publikováno: 6. 5. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, farma, gourmet, místní speciality

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+