Detox s raw stravou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Detox s raw stravou

30. 4. 2019

Detox organismu se stal nedílnou součástí zdravého životního stylu. Po zimě nás čeká očista těla jarním detoxem. Právě strava raw by pro řadu z vás mohla být ideální cestou. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.

Co největšího množství zeleného

„Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamražování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

Očistit se také zevnitř

Nestačí ale jen změnit jídelníček, je nutné se očistit také zevnitř. To, co v sobě máme za 40 let života nastřádané, za pár dní samo nezmizí. „Nejen v rámci detoxikačních procedur doporučuji zařadit do jídelníčku co nejvíce ovoce, zeleniny a raw stravy. Nezatěžuje organizmus jako strava vařená a plná živočišných surovin. Většinou zhubneme, jídlo nás doplní energií a vitalitou a často i pročistí. Začněte klidně postupně, alespoň jedním „zeleným dnem,“ vyzívá Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Výhody raw stravy

Zní to až neuvěřitelně, že jiný pohled na jídlo a stravování může mít až tak pozitivní vliv na člověka jako celek, na váhový úbytek v desítkách kilogramů, zlepšení a nabytí ztracené imunity, uzdravení se z různých kožních onemocnění, alergií, zkrátka „sbohem všem lékům“. Výhody jsou i ekonomické, ušetříte za plyn či elektriku. Příprava salátu, umixování smoothie, dipu, omáčky či pomazánky zabere pár minutek a spotřeba elektřiny je minimální. Nespornou výhodou je jednoduchost přípravy. Velikou výhodou raw stravy (pokud to ovšem s množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „20“. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.

Syrová strava je přímo nabitá živinami, vitamíny a minerály

„Krátkodobě rozhodně neuškodí, spíše naopak. Ne nadarmo se jí říká živá. Může vám pomoci například s pročištěním těla, imunitou, zvýšením energie a celkově se cítit lépe,“ říká Marta Svačinová, odbornice na zdravý životní styl z Blendea.cz s tím, že syrová strava v dostatečném množství je rozhodně neopomenutelnou součástí každého zdravého jídelníčku. Vyvážený jídelníček by však měl ideálně obsahovat jak syrové, tak i vařené jídlo, které je mimo jiné lépe stravitelné. „Pokud jste si RAW zamilovali, jste aktivní, jíte pestře a bedlivě si hlídáte příjem všech živin, pevnému zdraví se můžete těšit i nadále. Spíše bych však doporučila krátkodobé stravování pouze syrovou stravou – například týden, jeden den v týdnu či tzv. “raw till 4” neboli příjem syrové stravy do 4 odpoledne a večer lehká ale výživná, nejlépe veganská večeře,“ říká Marta Svačinová z Blendea.cz.

Nedostatky

Nevýhodou je rovněž podle Stanislava Petříčka z bistRAWveg určitě i nátlak okolí. Přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo musíte často vysvětlovat, proč s nimi nejdete na „normální“ oběd nebo večeři do restaurace. Slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. A je důležité si uvědomit, že mozek vnímá jablko jako svačinu, ne plnohodnotné jídlo jako je oběd nebo večeře.

Jezte sezónně

„V našich zeměpisných šířkách bych RAW stravování doporučila v těch ročních obdobích, kdy je k dostání lokální syrová strava. Dovážená zelenina a ovoce, která plní regály obchodů zejména v chladnějších měsících, nebývá zrovna nejčerstvější, nejchutnější, a ani nejzdravější. Nehledě na vyprodukované emise a negativní dopad na přírodu, které se s převozem přes celou planetu neodmyslitelně pojí,“ upozorňuje Marta Svačinová, odbornice na zdravý životní styl z Blendea.cz a pokračuje: „Při dlouhodobém příjmu pouze RAW stravy hrozí nedostatek vitamínu B12, vápníku a bílkovin“.

Jarní detox a detoxikační kúry by měly sloužit spíše jako restart vašeho jídelníčku, ideálně i přístupu k pohybu, a vy byste i po jejich ukončení měli ve zdravém stravování pokračovat. Jen tehdy pro vás mohou mít skutečně přínos.


publikováno: 30. 4. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: raw

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+