Dietní recepty pro vaši figuru | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Dietní recepty pro vaši figuru

9. 7. 2020

Patříte-li mezi ty, co se se snaží rychle upravit svou váhu do plavek, určitě se také pokoušíte svůj jídelníček co nejvíce odlehčit a zaměřujete se na nízkokalorické potraviny. V tom případě by do něj měl patřit i květák a kedlubna. Obě tyto potraviny jsou totiž na jedné straně dokonalé díky nízkému obsahu kalorií, ale na druhé straně zásobí vaše tělo spoustou vitamínů a minerálů, abyste se udrželi zdraví a v pohodě. Například květák obsahuje ve 100 gramech pouze 24 kcal a kedlubna 27 kcal.

Oba druhy zeleniny jsou skvělým pomocníkem v boji proti civilizačním chorobám, jako je například rakovina a cukrovka. Napadlo vás, že z kedlubny nemusíte jíst pouze hlízu, ale také listy? Ty jsou bohaté na vitamín C a nejčastěji se v receptech používají vařené. Zajímavostí u květáku je, že si na něj musí dát pozor jedinci, kteří trpí dnou. Květák totiž obsahuje vysoké množství kyseliny močové, konkrétně 100 g květáku obsahuje 24 mg. Nemusíte však mít obavy, pokud netrpíte dnou, získáte z květáku pouze samé benefity. V obchodech Tesco nyní naleznete skvělý květák i kedlubny od českých farmářů ze zemědělského podniku Předměřická a.s.

Kedlubnový salát s rýží a pikantními hovězími nudličkami

Ingredience: • 400 g hovězí roštěné nebo svíčkové • řepkový olej • 2 lžíce dijonské hořčice • 200 g dlouhozrnné jasmínové rýže • 1 cibule • 2 hřebíčky • svazek listové petržele • 3 kedlubny • 1 limeta • sůl • pepř

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájejte na nudličky a osolte je, opepřete. Poté přidejte lžíci oleje a hořčici. Vše promíchejte a nechte maso chvíli odležet v chladnu.
  2. Do hrnce nasypte rýži. Přidejte oloupanou celou cibuli, do které zapíchněte hřebíčky. Zalijte vodou tak, aby sahala 1 cm nad rýži.
  3. Osolte a vařte, dokud se voda z rýže nevypaří – asi 15 minut.
  4. Petržel nasekejte nadrobno. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na delší nudličky.
  5. Kedlubny a petržel spolu smíchejte s uvařenou rýží. Salát dochuťte pepřem a zakapejte limetovou šťávou.
  6. Maso ogrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi: 5 až 8 minut.

Kedlubnové carpaccio s ragú z grilované hlívy ústřičné a prosciutta

** Ingredience:** • 4 menší kedlubny • 100 g hlívy ústřičné • 4 lžíce olivového oleje • trocha kmínu • 4 plátky prosciutta • 2 limetky – šťáva • sůl • pepř

Postup:

  1. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na velmi tenké kulaté plátky. Následně je poskládejte na talíře.
  2. Hlívu očistěte, nakrájejte na proužky a ogrilujte na grilovací pánvi, kterou před tím vytřete olivovým olejem. Pro lepší chuť můžete hlívu posypat troškou kmínu.
  3. Prosciutto rovněž nakrájejte na tenké nudličky a přidejte na okraj pánve k hlívě.
  4. Doprostřed kedlubnových plátků pak servírujte ogrilovanou hlívu, přes ni dejte proužky prosciutta.
  5. Vše osolte, opepřete a zakapejte limetkovou šťávou a olivovým olejem.

Kedlubnová polévka se zakysanou smetanou

Ingredience: • 2 kedlubny • 1 cibule • 1 pórek • 3 lžíce olivového oleje • 10 g másla • 1 l zeleninového vývaru • 100 g zakysané smetany • 1 lžička soli • mletá paprika

Postup:

  1. Cibuli pokrájejte nadrobno. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. V hrnci si rozehřejte máslo a olivový olej. Kedlubnu a cibuli opékejte asi 5 minut.
  2. Zeleninu zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte pokrájený pórek a povařte ještě 5 minut.
  3. Na talíři polévku dozdobte kopečkem smetany a mletou paprikou.

Květáková polévka s čedarem

Ingredience: • 1 celý květák • 50 g másla • 2 šalotky • 1 mrkev • 2 lžíce hladké mouky • 1 l zeleninového vývaru • 200 ml smetany 33 % • 150 g sýra čedar • plocholistá petržel • 100 ml olivového oleje • sůl • pepř

Postup:

  1. Očištěný květák rozdělte na jednotlivé růžičky a uvařte je ve vodě do měkka. Bude to trvat přibližně 10 minut.
  2. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte pokrájenou mrkev a dál restujte.
  3. Zeleninu zaprašte moukou, osmažte a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte předvařený květák a vše rozmixujte v jemný krém.
  4. Na závěr do polévky vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem, ozdobte nastrouhaným čedarem a petrželkou, zakápněte olivovým olejem.

publikováno: 9. 7. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+