Drůbežářský závod Klatovy nabízí uzeniny bez éček | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Drůbežářský závod Klatovy nabízí uzeniny bez éček

1. 11. 2013

V Drůbežářském závodu Klatovy se v poslední době orientují na výrobu uzenin a polotovarů bez chemických aditiv. Mezi produkty, které jsou na českém trhu ojedinělé patří řada výrobků nazvaná „bez E“. Ty oceňují milovníci masa a uzenin, kteří se chtějí stravovat zdravěji a odmítají zatěžovat tělo zbytečnou chemií. Mezi nejúspěšnější výrobky z Klatov patří Dětské párky „bez E“, které jsou vyrobeny z 68% kvalitní kuřecí svaloviny.

Čím nahrazují v Klatovech aditiva?

Běžně používaná aditiva jsou v produktech Drůbežářského závodu Klatovy nahrazena například amarantovou moukou, výtažkem z třešně Acerola a glutaman sodný nahrazují přírodní kvasničné extrakty. Takto vyrobené párky jsou pro děti rozhodně vhodnější než běžné uzeniny. Zastánci zdravého životního stylu vítají i marinované kuřecí kousky v různých chuťových variantách, která jsou připraveny bez použití umělých aditiv a bez alergenních složek za použití čistě přírodních látek.

Zajímá vás, co jíte?

Co obsahuje šunka, nebo třeba tlačenka, kterou kupujete v supermarketu? Umíte rozluštit informace na obalech. Každý výrobce je povinen uvádět na obalech obsah masa, maximální obsah tuku, přídatné látky a obsah soli, pokud je vyšší než 2,5%, musí to být na etiketě napsáno!

Jak zjistíte původ chlazeného masa nebo uzeniny? Musíte sledovat oválnou značku označující schválený zpracovatelský závod. Například značka Drůbežářského závodu Klatovy je CZ 931 ES. CZ = Česká republika. ES = schváleno pro Evropskou unii. 931 = číslo zpracovatelského závodu. Je to jediný údaj, který vám například u privátních značek obchodních řetězců umožní zjistit výrobce a zemi, kde se produkt vyrábí.

Zaměřte se také na přítomnost éček. Jsou to přírodní či uměle vyrobené látky přidávané do potravin, které mají zlepšit jejich trvanlivost, vzhled, chuť nebo vůni. Jsou označovány speciálním kódem, který se skládá z písmene „E“ a trojmístného, či čtyřmístného čísla. Co který kód znamená?

Co znamenají kódy éček?

E100 – E199 barviva

E200 – E299 konzervanty

E300 – E399 antioxidanty, regulátory kyselosti

E400 – E499 emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory

E500 – E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla

E600 – E699 látky zvýrazňující chuť a vůni

E900 – E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny

E1000 – E1999 další látky

www.dzklatovy.cz.


publikováno: 1. 11. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: drůbež, éčka, nákupy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+