Galeta z lilku, karamelu a skořice od Josefa Maršálka | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Galeta z lilku, karamelu a skořice od Josefa Maršálka

12. 12. 2018

Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr, který vedl několik let tým cukrářů a pekařů v obchodním domě Harrods. Tento koláč pekl například i pro anglickou královnu.

Těsto: 240 g hladká mouka, 150 g slané máslo, 20 g cukr, 40 g ledová voda

Náplň: 2 velké lilky, 150 g cukr krupice, 50 g olej z para ořechů, 1 lžička mleté skořice

Na dokončení: 30 g strouhaný kokos, 30 g hnědý cukr 

Postup:

Z másla, mouky a cukru vypracujeme drobenku, přidáme vodu a krátce zamícháme v těsto. Na pomoučeném vále rozválíme na sílu 2–3 mm a přeneseme do vymazané formy. Na náplň si připravíme světlý karamel z oleje a cukru, do kterého přidáme na velké kusy nakrájené lilky. Krátce zamícháme. Na dno formy vyložené těstem nasypeme kokos, na který umístíme lehce zchladlou náplň. Zbývající těsto přehneme směrem dovnitř na náplň, potřeme vodou a posypeme hnědým cukrem. Pečeme pomalu v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Nejlépe chutná ještě vlažné se sklenkou dobrého vychlazeného Chardonnay.

Doporučujeme Chardonnay 2015 pozdní sběr Chateau Dowina, Vinselekt Michlovský. Hrozny pochází z vinice s regulovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s prodlouženým zráním na jemných kvasničných kalech. Víno dlouhodobě zrálo v sudech z francouzského dubu. Nazrálý buket žlutomasých peckovin doprovází v chuti hrozinky, zavařené meruňky s lehkým závěrem karamelovaného Crèmebrûlée.

Zakoupíte na www.michlovsky­.com


publikováno: 12. 12. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečení, vaříme, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+