Glazurovaný švestkový koláč | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Glazurovaný švestkový koláč

19. 10. 2020

Využijte švestky ze zahrady a upečte si vynikající koláč. Můžete použít želatinu ve spreji.

Čas přípravy: 60 minut

Suroviny: 3 vejce, 250 g cukru krystal, 250 ml smetany ke šlehání, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 20 švestek, 5 lžic meruňkové marmelády, 2 lžíce rumu

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem, postupně přiléváme šlehačku a zašleháme mouku s kypřícím práškem. Hladké těsto vlijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného moukou. Švestky vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny, klademe je přes celý povrch těsta. V předehřáté troubě pečeme na 180 °C.

V mezičase si připravíme glazuru. V kastrůlku rozehřejeme džem s rumem a prohříváme tak dlouho, až je z glazura úplně lepkavá. Glazuru propasírujeme a ještě teplou nanášíme na hotový švestkový koláč.

TIP Dortisimo.cz: Rádi byste zužitkovali švestky a nechce se vám připravovat domácí glazura? Použijte želatinu ve spreji. Práce s ní je rychlá, stačí jen nastříkat. Výsledek bude perfektně lesklý, stejnoměrně pokrytý a hlavně chutný koláč.

K dostání na www.dortisimo.cz


publikováno: 19. 10. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+