Grilujte správně s kořením | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Grilujte správně s kořením

2. 5. 2018

Grilované dobroty jsou po chladných měsících vítaným osvěžením. Kuchtění venku na zahradě, na terase nebo v městských parcích má své neopakovatelné kouzlo. Pokud si chceme dopřát lákavé pochoutky, neměli bychom zapomínat na několik důležitých zásad. Šéfkuchař Ivan Vodochodský radí, jak si hravě poradit s přípravou chutných pokrmů na grilu.

Dobré rady šéfkuchaře Ivana Vodochodského

1. Základem každého chutného jídla je kvalitní maso – vyhněte se baleným masům  ze supermarketu!

2. Nikdy bychom neměli zapomínat na sůl a maso těsně před grilováním lehce nasolit. Jakmile se maso nenasolí předem, pak už se dosolit nedá. Maso sice pustí ze začátku vodu, ale ta se po nějaké době vtáhne zpět a maso nám krásně prosolí.

3. Podobně je to i se zeleninou a sýry, na které se musí dát koření hned na začátku, jinak by se už nedochutily.

4. Při použití bylinek bychom měli být obezřetní. Při grilování se pálí a pak dodávají masu hořkou chuť, někdy je lepší bylinky před grilováním setřít.

5. Při výběru koření bychom měli zkoumat složení směsí, používejte kořenicí směsi se sníženým obsahem soli nebo bez soli.

Tipy Ivana Vodochodského pro správné marinování

  1. Kvalitní hovězí maso stačí jen lehce okořenit pepřem, solí a bylinkami. Ideální volbou je tymián, šalvěj, medvědí česnek, rozmarýn nebo bazalka.
  2. Ostatní druhy masa je vhodné marinovat, ale musíme mít na paměti, že marináda má masu pomoci, ne jeho chuť přebít.
  3. Nikdy nekupujte již marinovaná masa. Většinou ukrývají nějaké nedostatky.
  4. Maso marinujte 1 až 3 hodiny před grilováním. Delší marinování maso znehodnocuje.
  5. Pro marinování se skvěle hodí citrusové šťávy, které přirozeně zjemní maso a ochrání ho před vysušením. Navíc napomáhají lehčímu trávení. Rovněž je vhodný kvalitní olej, víno nebo pivo.
  6. Zbylou marinádu můžeme vzít, na grilu svařit na pánvi, přidat máslo a pak, až se maso ugriluje, marinádou připravené kousky opět lehce potřít.
  7. Marinádu před vložením masa na gril raději osušte, jinak poteče do grilu a šlehající plameny by maso připálily.
  8. Marinády si můžeme vyrobit do zásoby, správně uskladněné v zavařovací lahvi v lednici vydrží celé léto.
  9. Aby maso po grilování zůstalo šťavnaté, je důležité nechat ho po grilování odpočinout 5–10 minut před konzumací. Nejlépe zabalené v alobalu a položené na víko grilu nebo někde blízko tepla.

TIPY NA PRODUKTY

Medvědí česnek

Oblíbená jarní bylinka má výraznou česnekovou chuť a aroma. Lze ji použít jako náhradu za klasický česnek. Cena: 17,90 Kč

Šalvěj

Výrazná chuť a aroma šalvěje vynikne při přípravě masitých pochoutek, zejména z telecího, skopového a jehněčího masa, ale stejně dobře se hodí i k rybám či vepřovému. Šalvěj pochází z oblasti Středomoří a Malé Asie. Můžeme ji najít i ve směsi provensálských bylinek. Cena: 18,90 Kč

Italské bylinky

Středomořské chutě ukryté v malém pytlíku koření. Typické oregano, bazalka, rozmarýn, petrželka a tymián dodají připravovanému pokrmu lahodnou chuť a vůni italské kuchyně. Výborně se hodí i do rajčatových a smetanových omáček, zapékaných pokrmů, bylinkových másel, salátů, ryb, ale také k přípravě pizzy nebo drůbežího masa. Cena: 18,90 Kč

Marinovaná krkovička

Pro přípravu jemných a šťavnatých steaků doporučujeme ochutnat směs koření, kterou je vhodné rozmíchat v pomerančové šťávě. Má neodolatelnou chuť s nádechem rajčat a bylinek. Maso můžete marinovat i v pomerančovém džusu. Cena: 18,90 Kč

Marinovaná ryba

Speciální kombinace koření určená pro rozmíchání v citronové šťávě na přípravu grilovaných ryb. Citrusové aroma vhodně doplňuje přítomnost rozmarýnu, šalvěje a česneku. Ideální je grilovat maso ihned po potření marinádou. Cena: 18,90 Kč

Kuře pečené – bez soli

Nádherně opečené kuře je skvělou volbou pro každou grilovačku. Správně namíchané bylinky, paprika a kmín vykouzlí lahodnou chuť. Směs je kromě kuřecího masa vhodná též na přípravu pečené krůty, drůbežích rolád nebo králičí pečínky. Cena: 18,90 Kč


publikováno: 2. 5. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+