Halloweenské strašidelné cupcakes | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Halloweenské strašidelné cupcakes

26. 10. 2015

Už se nezadržitelně blíží oslavy Halloweena. Tento starý keltský svátek patří k jednomu z nejoblíbenějších svátků nejen v anglicky mluvících zemích. Své příznivce si navíc již získal i u nás. Pokud zrovna ale nepatříte mezi ty, kteří si obléknou děsivé převleky, posílají děti koledovat po sousedství či zdobí svůj dům vydlabanými dýněmi, zkuste oslavit Halloween alespoň nějakou strašidelně dobrou dobrotou – upečte strašidelné cupcakes.

Halloweenské strašidelné cupcakes

(na 12 středních cupcakes)

Korpus: • 50 g kvalitního kakaa • 240 ml vařící vody • 175 g hladké mouky • 2 lžičky prášku do pečiva • špetka soli • 113 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 100 g krupicového cukru • 2 vejce • 2 lžičky vanilkového extraktu

Kokosový krém: • 150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 300 g moučkového cukru • 3–4 lžíce kokosového krému • velká hrst sušeného strouhaného kokosu

Halloweenská dekorace: • 225 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 180 g třtinového cukru • 1 vejce • 350 g hladké mouky

• 25 g kvalitního kakaa • špetka soli • 2 bílky • 400–500 g moučkového cukru • citronová šťáva podle potřeby

Postup: Troubu předehřejeme na 190 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Kakaový prášek rozmícháme na hladkou pastu ve vařící vodě a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Rostlinný tuk Hera máslová vyšleháme s cukrem do pěny. Poté zašleháme jedno po druhém vejce a vanilkový extrakt. Přidáme moučnou směs, promícháme a nakonec zapracujeme zchladlou kakaovou pastu. Promícháme dohladka.

Pečeme v předehřáté troubě asi 15–18 minut nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout. Během chladnutí dortíků připravíme krém. Kokos opražíme nasucho na pánvi a necháme zchladnout. Rostlinný tuk Hera máslová vyšleháme společně s prosátým moučkovým cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud nedosáhneme nadýchané konzistence. Nakonec přidáme kokosový krém a šleháme, dokud není krém jemný.

Na halloweenskou dekoraci vyšleháme změklý rostlinný tuk Hera máslová společně s třtinovým cukrem, šleháme asi 2–3 minuty. Poté do směsi zašleháme jedno po druhém vejce. Všechny sypké ingredience tedy mouku, kakao a sůl prosejeme a zašleháme do mokré směsi. Jakmile je těsto zpracované, vyklopíme jej na pracovní desku či vál a ještě chvíli zpracováváme. Hotové těsto rozdělíme na 2 stejné bochánky, zabalíme do potravinářské folie a dáme odležet do lednice (nejlépe přes noc). Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme na plát silný asi 4 mm a vykrajujeme náhrobní kameny. Sušenky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10–15 minut podle velikosti sušenek. Zbylé odřezky také upečeme, nasypeme do zipového sáčku a pomocí paličky rozdrtíme na hrudky připomínající hlí­nu.

Na dozdobení náhrobku připravíme polevu. Smícháme moučkový cukr společně s bílky dohladka. V případě, že je poleva moc hustá, rozředíme ji pár kapkami citronové šťávy. Na sušenky malujeme buď pomocí špejle, nebo úzké cukrářské špičky. Upečené cupcakes potřeme připraveným kokosovým krémem, obalíme je v sušenkové hlíně a zapíchneme sušenkové náhrobní kameny.

Halloweenské strašidelné cupcakes

na 12 středních cupcakes

Korpus: • 50 g kvalitního kakaa • 240 ml vařící vody • 175 g hladké mouky • 2 lžičky prášku do pečiva • špetka soli • 113 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 100 g krupicového cukru • 2 vejce • 2 lžičky vanilkového extraktu

Lísko-oříškový krém: • 250 g krémové sýra • 35 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť • 65 g moučkového cukru • 4 lžíce lísko-oříškového krému, např. Nutelly

Dekorace – duchové: • 4 bílky z velkých vajec • 250 g krystalového cukru • ½ lžičky vanilkového extraktu • špetka soli • černé gelové barvivo nebo černý cukrářský fix • pár kapek octa, vinného octa nebo citronu • Oreo sušenky nebo jiné oblíbené čokoládové sušenky

Postup:

Troubu předehřejeme na 190 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Kakaový prášek rozmícháme na hladkou pastu ve vařící vodě a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Rostlinný tuk Hera máslová vyšleháme s cukrem do pěny. Poté zašleháme jedno po druhém vejce a vanilkový extrakt. Přidáme moučnou směs, promícháme a nakonec zapracujeme zchladlou kakaovou pastu. Promícháme dohladka. Pečeme v předehřáté troubě asi 15–18 minut nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá.

Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladící mřížku, kde je necháme zcela vychladnout. Během chladnutí dortíků připravíme krém. Elektrickým mixérem vyšleháme krémový sýr se změklým rostlinným tukem Hera máslová, zašleháme prosátý moučkový cukr i lísko-oříškový krém.

Krém necháme odpočinout a připravíme dekoraci. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 170 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Velmi pečlivě si oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do mísy mixéru a společně se špetkou soli šleháme, dokud sníh nezačne tvořit polotuhé špičky. Poté začneme zašlehávat cukr, lžičku po lžičce. Nakonec zašleháme i vanilkový extrakt. Výsledný sníh by měl být velice tuhý (měl by jít velmi těžko setřepat ze šlehací metly) a krystalky cukru by měly být zcela rozpuštěné. Pokud jsou stále cítit, šlehejte ještě chvíli. Takto připraveným sněhem naplníme cukrářský sáček s kulatou špičkou (průměr cca 9 mm) a tvoříme duchy – uděláme bochánek, pak na sáček přestaneme tlačit a rychle jej odděláme.

Plech vložíme do trouby a teplotu ztlumíme na 150 °C. Takto pečeme asi 50–60 minut nebo dokud nejdou sněhové pusinky lehce odlepit od pečícího papíru. Na sněhové pusinky potom pomocí cukrářského fixu nebo gelové barvy namalujeme obličeje duchů. Nakonec v sáčku pomocí paličky rozdrtíme Oreo sušenky. Na každý cupcake pomocí kulaté cukrářské špičky naneseme vrstvu krému. Tu namočíme do sušenkové drti. A už jen stačí doprostřed cupcaku umístit ducha.

Tip: před šleháním bílků je dobré všechny části mixéru či elektrického robota očistit hadříkem lehce namočeným do octa – tím se zbavíme veškeré mastnoty, která je nežádoucí při šlehání bílků.


publikováno: 26. 10. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, sladkosti, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+