Inspirující recepty s vejci | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Inspirující recepty s vejci

11. 4. 2017

Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích? Neměli bychom na ně ale zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitaminy, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin – např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Připravte si vaječné dobroty!

FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE: 1 vejce, 3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT: 250 g menších brambor, ½ červené cibule, hrst polníčku, hrst čerstvého špenátu, 40 g slaniny, snítka kopru, sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU: 6 lžic olivového oleje, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 1 lžička medu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, lžíce nasekaného kopru

POSTUP:

1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

INGREDIENCE: 2 menší brambory, 6 vajec, 6 cherry rajčátek, ½ jarní cibulky, 20 g slaniny, 4 plátky sýra, hrst baby špenátu, sůl, pepř

POSTUP:

Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru). Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

INGREDIENCE: 600 ml 30% smetany, 5 žloutků, 1 lžíce škrobu, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce cukru, borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

POSTUP:

500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.


publikováno: 11. 4. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, vejce, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+