Inspirujte se nápaditými recepty z nové Květinové kuchařky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Inspirujte se nápaditými recepty z nové Květinové kuchařky

25. 2. 2015
Soutěž byla ukončena.

Správná odpověď: V Květinové kuchařce Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení se objevuje 99 rostlin.

Výherci: Karel Mytysík, Hana Pášová, Klára Ryšková

Objevte chutě a vůně podle jedinečných receptů Jany Vlkové. Jedlé kvítí a býlí promění váš talíř v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů. V zahraničí jde o dlouhodobý trend, v kuchyních českých šéfkuchařů a gurmetů si květiny už také nacházejí místo. Kuchařka, kterou vydává nakladatelství Smart Press nabízí nové a netradiční chutě a vůně, ale i příběhy s přírodou spojené. Kniha obsahuje vedle 99 rostlinných druhů, zajímavých informací i tipů také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti.

Vydejte se na louky a stráně

Autorka Květinové kuchařky Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení Jana Vlková je odbornicí na jedlé kvítí a býlí. Ví, kam a kdy se na kvítí vydat, čím se vyzbrojit a jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout. Pro Janu je ale sběr rostlin a jejich následné zpracování také cestou k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti. „Cesta za sběrem květů je sama o sobě cílem. Nejde jen o obstarávání stravy nebo výživy, ale především o relaxaci, pobyt v přírodě, sdílení chutí či rozjímání o kvítí, býlí, jídle nebo třeba o modré obloze.“

Podle ročních období

Precizně ilustrovaný herbář, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do „čtyř ročních období kytkožrouta“, je výtvorem ilustrátorky a dvojnásobné laureátky soutěže O nejlepší botanickou ilustraci Pavly Dvorské. O jedinečný barevný doprovod receptů na polévky, saláty, hlavní jídla i moučníky se postaral fotograf David Turecký, grafické zpracování je pak dílem Kateřiny Kamenické. Knihu doprovází odborné recenze toxikoložky Ing. Ivany Černé a botanika RNDr. Jana Květa, CSc.

Jana Vlková založila blog kytkykjidlu.blog­spot.cz a webové stránky www.kytkykjidlu­.cz. Provozuje též kabinet kulinárního koučinku: www.kulinarni­koucink.cz.

Soutěžní otázka

Kolik rostlin se v Květinové kuchařce Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení objevuje?

a) 87

b) 99

Tři výherci, kteří do 10. 3. 2015 správně odpovědí na soutěžní otázku, dostanou knihu Květinová kuchařka Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení. Odpověď zasílejte na soutez@trendyz­dravi.cz s označením květiny na vaření.


publikováno: 25. 2. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, knihy, květiny, maso, sladkosti, zahrada, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+