Jablečné recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jablečné recepty

22. 9. 2017

Znenadání se vám nahlásí hosté a vy ještě narychlo pečete tolik oblíbený jablečný štrúdl? Jenže s jablky se toho dá v kuchyni vykouzlit mnohem víc. Aby byly pokrmy co nejchutnější a nejzdravější, vyplatí se je připravovat z kvalitních surovin. Ty poznáte mj. podle toho, že jejich obaly zdobí značky kvality, např. Klasa, „biozebra“, Regionální potravina apod. Pokud toužíte vyzkoušet originální recepty provoněné jablky, není nic jednoduššího.

DOMÁCÍ JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA

Vzpomínáte s láskou a nostalgií na chvíle, kdy maminka nebo babička zašla do spíže a donesla ke svačině domácí jablečnou přesnídávku? Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale neuvěřitelně voňavý recept a potěšte své blízké dobrotou plnou vitaminů.

Ingredience (na 6 skleniček): 2,5 kg jablek, ½ sáčku vanilkového pudinku, podle chuti: cukr, skořice

Postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Nasypte je do hrnce a podlijte asi 2 cm vody.
  3. Přiklopte a na mírném stupni duste, dokud jablka nezměknou.
  4. Hotová jablka rozmixujte mixérem a podle vlastní chuti můžete přidat cukr a špetku skořice.
  5. Do rozmixované směsi vmíchejte pudink, postavte zpět na sporák a vařte do zhoustnutí.
  6. Přesnídávkou plňte vyvařené sklenice, uzavřete je a nechte chladnout dnem vzhůru.

TIP: Pokud připravujete přesnídávku pro malé děti, nemusíte přidávat pudink, skořici ani cukr. Stačí svařit a rozmixovat očištěná jablka, která jsou už sama o sobě pro děti chutná.

KUŘE PEČENÉ NA JABLKÁCH

Rozmanitá paleta chutí, které se postupně rozvíjejí – zpestřete si nedělní oběd pečených kuřetem na jablkách. Trocha exotiky z typicky českých surovin. Aby vám co nejvíce chutnalo, preferujte výrobky se značkami kvality (Klasa, „biozebra“ apod.). Tedy v případě, že nemáte jablka ze zahrádky a domácí kuřátko.

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 3 jablka, 1 cibule, 50 g špeku, 20 g másla, olej, 150–200 ml smetany ke šlehání, uzená paprika, sůl, pepř

Postup:

  1. Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte je na měsíčky.
  2. Kuřecí stehna omyjte, osušte a ochuťte solí, pepřem a uzenou paprikou.
  3. V pánvi, kterou je možné vložit i do trouby, ze všech stran prudce zatáhněte stehna na troše rozpáleného oleje.
  4. Kuřata z pánve vyjměte, na dno naskládejte nadrobno nakrájený špek, cibuli a plátky jablek.
  5. Vše podlijte smetanou (asi do výšky 1 cm) a navrch naskládejte kuřata. Přidejte 50 ml vody a na stehna poklaďte kousky másla.
  6. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud stehna nebudou hotová.

DOMÁCÍ PAŠTIKA S JABLKY

Až se vás hosté zeptají, můžete hrdě odpovědět, žemáte domácí paštiku. U paštiky se oceňuje nejen její jemnost, ale i komplexnost chutí. Že jste ještě tuhle delikatesu nikdy nezkoušeli připravit? Všechno je jednou poprvé. Můžete se inspirovat tímto osvědčeným receptem z webu akademiekvality.cz.

Ingredience: 500 g kuřecích jate, 200 ml bílého vína, 100 ml smetany, 250 g slaniny, 1 jablko, ½ cibule, sůl, pepř, 2 bobkové listy, hrst vlašských ořechů, máslo

Postup:

  1. Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Slaninu a cibuli nasekejte nadrobno.
  2. Játra očistěte a nakrájejte na kostičky.
  3. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm slaninu s cibulí. Poté vmíchejte jablka a ještě krátce restujte.
  4. Do pánve přidejte játra a vše společně osmažte. Poté směs podlijte vínem, přidejte bobkový list, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud se víno nezredukuje a nevypaří se alkohol.
  5. Směs podlijte troškou vody a nechte ještě pár minut dusit pod pokličkou, aby játra dostatečně změkla.
  6. Vyjměte bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Vmíchejte smetanu a nahrubo nasekané ořechy,
  7. Paštiku nalijte do formy a její povrch zalijte rozpuštěným máslem.
  8. Uložte přes noc do lednice, kde nechte paštiku ztuhnout.

MANDLOVÝ KOLÁČ S JABLKY

Milujete lehké a osvěžující moučníky s tenoučkým korpusem, našlehaným tvarohovým krémem, na kterém nesmí chybět nějaké voňavé a příjemně nakyslé ovoce, třeba jablka? Máme pro vás ideální recept.

Ingredience na těsto: 160 g hladké mouky, 1 vejce, 60 g cukru krupice, 110 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli

Ingredience na náplň: 250 g polotučného tvarohu, 1 smetana ke šlehání (31%), 1 vejce, 2–4 lžíce cukru (dle chuti), ½ pytlíku Creme Ole (pudink za studena od Dr. Oetker), 2 jablka, citronová šťáva

TIP: Jablka pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Postup:

  1. Smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem.
  2. Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na 30 minut.
  3. Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem.
  4. Na lehce pomoučeném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou.
  5. Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte jej trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.
  6. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky.
  7. Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce. Vzniklou směs utřete do hladka. Pomalu přisypávejte Creme Ole a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
  8. Směs rozetřete na připravený korpus a pokládejte měsíčky jablek.
  9. Připravený koláč pečte 20–25 minut na 180 °C.

publikováno: 22. 9. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, drůbež, ovoce, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+