Jak poznat kvalitní zmrzlinu a na co si dát na obalech pozor? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jak poznat kvalitní zmrzlinu a na co si dát na obalech pozor?

20. 8. 2015

Letošní léto patří bezpochyby mezi nejteplejších v historii. Mnozí z nás si horké dny užívají, někteří ale doslova trpí a snaží se všemožně zchladit. Kromě koupání se v létě rádi osvěžíme chlazenými nápoji i zmrzlinou. Ne o všech zmrzlinách se ale dá říci, že by byly z kvalitních surovin. Jak ale poznáme, že zmrzlina svým složením nepřipomíná spíše zmrzlou hmotu plnou náhražek a umělých barviv? Prozradíme vám, co konkrétně byste měli na obalech bedlivě hlídat.

Smetanová zmrzlina bez smetany, ovocná bez ovoce. Nenechte se obalamutit

Na obalech je dobré kontrolovat, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh, či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány jinými umělými přísadami. „U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími sirupy,“ říká Dalena Martiníková, která vymyslela zmrzlinu Mrož a dnes působí jako vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina.

Jakou zmrzlinu si dát v případě, že si hlídáme kalorie

Zmrzlina bude vždy považována za dezert, který lidé konzumují pro potěšení a za odměnu. Od zmrzliny očekáváme, že si na ní především pochutnáme. Proto by měla být vyrobena z opravdových a poctivých surovin, a nikoli z náhražek. Pokud ji nekonzumujeme několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu. Za tzv. dietnější variantu zmrzliny můžeme považovat ovocnou klasiku v podobě jahodové zmrzliny Mrož, která je vyrobena ze smetany, tvarohu a obsahuje více jak 55% ovoce.

Tvarohová zmrzlina je v Čechách a na Slovensku raritou

Tvarohová zmrzlina je v Čechách i na Slovensku specialitou a patří mezi nejprodávanější. Ve světě se už tak velké oblíbenosti netěší. V zahraničí je velmi populární např. zmrzlina jogurtová. Tento trend přichází postupně i k nám. A jaké příchutě jsou nejvíce v oblibě? Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a už dlouhá léta vede vanilková následovaná čokoládovou a hned na třetím místě je jahodová. Hodně se prosazují zmrzliny s obsahem ovoce.

Víte, že

• Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová

• Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit a poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná opravdu lépe

• Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky

• Nejvíce se prodávají impulzní balení zmrzlin k okamžité konzumaci. To jsou zmrzliny na špejli nebo kournouty, Ruská zmrzlina apod.


publikováno: 20. 8. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, dítě, nákupy, sladkosti

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+