Jak správně uskladnit, nakrájet a kombinovat sýry? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jak správně uskladnit, nakrájet a kombinovat sýry?

8. 4. 2014

Máte rádi plísňové a zrající sýry? Kterým dáváte přednost? Přírodním, s bylinkami, kořením či s houbami? Víte, jak je doma skladovat? Víte, že čerstvým a měkkým typům sýrů je nejlépe v nejchladnější části chladničky, zatímco tvrdé sýry mohou být uskladněny při vyšší teplotě.

Správné skladování

Vhodnější prostředí pro uchování sýra než chladnička poskytuje sklep se stálou teplotou mezi 10 a 12 ºC. Důležitý je rovněž vhodný obal, který zabrání vysoušení a sýr si tak udrží své aroma i chuť. U tvrdých sýrů postačí alobal či potravinová fólie, sýry měkčí by měly naopak dýchat, takže je vhodné použít pergamenový nebo jiný nemastný papír. Nezapomeňte také vyjmout sýr z chladničky zhruba v hodinovém předstihu před konzumací, tak mu dovolíte, aby se rozvinula jeho chuť a přilákalo vás jeho typické aroma.

Jak sýr krájet?

Chuť sýra není ve všech jeho částech stejná, jinak chutná uprostřed, kde je nejjemnější a také nejchutnější, a jinak u kůrky, kde se přiostřuje. Sýr by se tedy měl krájet tak, aby všechny porce obsahovaly stejný podíl středové části jako kůrky a žádný z degustujících nebyl ochuzen.

Sýr k vínu, víno k sýru

Víno a sýr si spolu skutečně notují. Sýry lze k vínu jednoduše nakrájet a přizdobit např. hroznovým vínem či jiným ovocem, vlašským ořechem nebo parmskou šunkou. Jenže jaký sýr se nejlépe hodí k jakým vínům? Obecně platí, že sýry typu hermelín se hodí k vínům červeným a třeba zrající sýry zase skvěle doplňují vína bílá.

Výběru vína je dobré věnovat stejnou pozornost jako výběru sýra. Nechcete-li nic podcenit, sáhněte např. po vínu od Josefa Valihracha, jenž se stal Vinařem roku 2013.

Chcete-li se skutečně „trefit“, neuděláte chybu, když budete následovat doporučení výrobců Krále Sýrů, kteří např. k odrůdě Cabernet Moravia doporučují sýr Charakter ze své dílny. Vždy je však třeba mít na zřeteli, že by se chutě sýra a vína neměly vzájemně přebíjet a měly by spolu ladit.

www.kralsyru.cz


publikováno: 8. 4. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: sýr, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+