Jak vybírat vánočního kapra? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jak vybírat vánočního kapra?

19. 12. 2016

„V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně 18 000 tun. Letos se očekává stejná výše, + – 3 % podle druhů a podle toho jak chovatelé nasadili rybníky,“ sděluje Ing. Ladislav Vacek, víceprezident Rybářského sdružení ČR.

Sladkovodní ryby s evropským označením

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojmo se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropskou známku Chráněné označení původu.

Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací.

Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení.

Více informací na www.oznaceni.eu

Kolik za kapra zaplatíme?

Farmářská cena za kapra pravděpodobně letos mírně vzroste (2,00 – 3,00 Kč/kg) vůči obchodu, ale jestli se to promítne do cen konečnému spotřebiteli zatím není jasné. Cena pro koncového zákazníka u producentů bude kolísat mezi 65,00 Kč/kg až k 79,00 Kč/kg u kapra tržního I. třídy (na sádkách u prvovýrobce). Cena by se neměla nikterak lišit od předchozích let.

Na co si dát pozor při výběru kapra?

  • Nakupujeme přímo od chovatele, a to jak na sádkách nebo prodejnách ryb u producentů.
  • Při nákupu ve městech volíme ty prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy řádně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.
  • Zkontrolujeme si pohledem kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené či poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.
  • V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.
  • Při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujeme podle potřeby velikosti rodiny a také podle toho jestli budeme vařit vánoční polévku.
  • Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce.
  • Usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice.
  • Porcujeme rybu teprve před samotnou kuchyňskou úpravou.
  • Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte, u šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

Jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá?

  • Oči jsou jasné, nezamlžené.
  • Povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý.
  • Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích.
  • Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor a je cítit pouze rybí vůně.

publikováno: 19. 12. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, ryby, Vánoce, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+