Jaké potraviny upřednostnit při vegetariánství a veganství? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jaké potraviny upřednostnit při vegetariánství a veganství?

27. 1. 2014

Špatná výživa a nevhodné stravovací návyky denně pronásledují téměř všechny z nás. Jíst se ale musí. Lidé s oslabenou imunitou, nemocní i ti vyléčení, zkrátka všichni, kterým není zdraví lhostejné, by měli přemýšlet o tom, co konzumují. Čeho se ve stravě vyvarovat a čím to nahradit, nejen pokud se rozhodnete pro vegetariánství a veganství, nám odpověděl Jiří Stabla. Známější je spíš jako odborník na konopí z Carun Pharmacy, ale zdravému stravování se věnuje mnoho let a o všech ingrediencích, které doporučuje, je přesvědčen, že jsou klenoty v kuchyni.

Jiří Stabla

Jiří Stabla

Náhrada mléka

Doporučuji maximálně 2 dcl nápoje denně: rýžové, jahelné, ovesné, žitné, konopné (dá se koupit, nebo jednoduše vyrobit ve Veganze, kterou máte a recepty seženete na internetu).

Strava bez masa je jednoduchá

Je zdravá a nenáročná. Vaření bez masa je jednodušší, levnější a ekologičtější. Jako náhrada slouží třeba tofu (náhrada bílkovin z masa). Nejlepší je uzené, ale je k dostání ve více variantách. Je výborné, a pokud z něj připravujete majonézy, používejte recepty z neuzeného tofu (běžně obě varianty najdete v klasických obchodech Billa, Tesco, Kaufland). Z tofu lze připravit vše. V obchodech lze zakoupit i sóju, či párky a salámy ze sóji. Lze koupit i jogurty a mnoho jiných produktů.

Základem je zelenina

Strava bohatá na listovou zeleninu může snížit riziko rakoviny. Bio brokolice je nejen bohatá na vitamin C, ale i řadu dalších vitaminů či vlákninu a bojuje proti volným radikálům. Dále je výborná strava bohatá na mrkev, kedluben, celer a veškerou kořenovou zeleninu. Pokud možno také v jemně syrovém stavu, ať se zachovají důležité enzymy. Nezapomínejte na červenou řepu či dýni.

Strava bohatá na luštěniny

Červená čočka (jediná, která nenadýmá) je výborná a nemusí se namáčet přes noc. Veškeré luštěniny jsou velmi důležité. Lze jimi nahradit maso a získat bílkoviny. Ve stravě by neměla chybět cizrna. Moc dobrá je cizrnová pomazánka. Doporučuji veškerý sortiment společnosti Sunfood. K dostání je ve zdravých výživách.

Ovoce

Jablko jezte denně. Pokud půjdou sehnat tak i borůvky.

Příloha i hlavní jídlo

Nezapomínejte na rýži. Při varu přidávejte vždy jeden hřebíček na člověka. Pokud holdujete těstovinám, tak používat jen nevaječné.

Když pečivo, tak domácí

Jezte celozrnné pečivo, žitný chléb, (neobarvený). Vhodné je pořídit si domácí pekárnu. Máte pak jistotu kvalitních surovin i zpracování.

Mouka

Doporučuji mouku jahelnou, žitnou, konopnou, špaldovou či amarantovou.

Neocenitelné přírodní doplňky stravy

Zkuste kupříkladu rakytník. Podzimní bobule mají blahodárné účinky na lidské zdraví. Konopné semínko obsahuje důležité esenciální nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Jak posílit imunitu a zvýšit energii?

Dobrý je mladý ječmen, vitamin D3– 5000 jednotek, vitamin C – 1000 jednotek. U vitaminu C je důležité, aby množství jednotek bylo získáno z citrusů, nikoliv synteticky. Dále Betaglukán. Doporučuji koupit semínka chia, dají se sehnat ve zdravých výživách a přinášejí energii a důležité látky, tisíce let prověřená mnoho kmeny a Indiány. Mátu peprnou preferuji jíst, protože čaj je slabý. Pozor na to, že máty je více druhů. Vybírejte mátu peprnou. Pokud snesete jíst 3 cm čerstvého zázvoru 3 x týdně, váš organismus to jistě ocení. Dále konzumujte plody Goji, kustovnice čínské, která je v Číně posvátná a oblíbená. Lze koupit i čaje a další výrobky s přídavkem medu. Doporučuji však raději obyčejné plody. Stačí konzumovat hrstka denně. Amalaki neboli embilika lékařská je často používaná v ájurvédské medicíně. Amalaki lze koupit kandované. Není však tolik kvalitní jako čistý prášek. K dostání je v indických prodejnách. Má nejvyšší přírodní obsah vitaminu C.

Neem (nimba)

Existuje více možnosti užití nimby – vnitřně, ale i zevně. Nimba je jednou z nejsilnějších krev čistících a detoxikačních látek, jaké byly kdy známy. Hlavní léčebnou metodou je v Indii vnitřní paliativní léčba. V Indii je tato rostlina dodnes uctívána pro své léčivé vlastnosti a ve světě o ni velmi rychle narůstá obrovský zájem, k čemuž přispěly výzkumy z nedávné doby. Zároveň je z ní vyráběno mnoho produktů.

Jaké oleje zvolit?

Rostlinné oleje, by neměly být používány denně, ale maximálně 2–3× týdně. Olivový olej sloužil v mnoha léčitelstvích jako klenot. Ostatně o olivovníku se traduje, že je to král stromů. Výborný je konopný olej, ale také lněný. Olivový nebo slunečnicový olej ke smažení používejte jen nemodifikovaný, tzn. free GMO. Nekupujte levné nekvalitní oleje, ani ty, které jsou v plastu, a raději volte sklo.

Zahušťování a zahušťovadla

Jedním z hlavních problémů při vaření je zahušťování. Vhodná je kukuřičná mouka. Dále kuzu (japonský prášek, který lze zakoupit ve zdravé výživě). V každé zdravé výživě je k dostání hraška (hrachová směs) určená pro zahušťování a obalování místo strouhanky. Ve sladkých pokrmech doporučuji použít místo vejce rozmačkaný banán. Výborné pro zahuštění jsou i jemné ovesné vločky. Vyhneme se tak bílé mouce.

Jaképak koření?

Každé koření skrývá nějakou superlativu, tady jsou nejběžnější a lehce dostupné: bazalka, tymián, rozmarýn, kari, šafrán, bobkový list, kmín, dále koření mahá, které se sestavuje z koriandru, ibišek, dobromysl, kardamon.

Dochucovadla

Umeocet (nevařit, ale přidat na konci varu) a pokud bujón, tak nikoli živočišný a bez glutamátu sodného. Všude koupíte Natur od Vitany. Sójové omáčky dávat minimum a raději na konci varu. Osobně doporučuji sójovou omáčku Tamari (v prodeji ve zdravých výživách).

Jablečný ocet

Voní jako zkažený mošt, proto se nelekejte. Je však brán jako jeden z největších klenotů medicíny. Není vhodné jej užívat ráno, protože jde o kyselinu. Čili raději během dne. Jablečný ocet byl všelékem od dob Hippokrata. Hlavně dbejte na to, aby byl nepasterizovaný a v biokvalitě. Denně doporučuji 2 dcl vody a do ní přimíchat polévkovou lžíci octu. Užívat 2× denně. Pokud pracujete s octem, zapomeňte na lihový “technicky” a raději spoléhat na vinné a další z přírodních octů. Výborné je i kysané zelí z bio výživy, bez přidání lihového octu.

Sladidla

Upřednostňujtet­řtinový cukr, stévii, agáve, ovesný slad, rýžový sirup. Dávejte velký pozor na aspartan (je obsažen ve všech umělých sladidlech, žvýkačkách a různých limonádách). Pozor rovněž na acesulfam.

Čím solit?

Pokud sůl tak himalájskou, nebo mořskou, výborný je umeocet. Zapomeňte nejlépe na chlorid sodný z obchodu. Bujóny taky obsahují hodně soli, takže raději méně a nezatěžovat zbytečně ledviny.

Čaje? Ano, ale s mírou

Je dobré pít maximálně 2 až 4 dcl denně (měsíčkový, heřmánkový, šalvěj a další bylinkové se doporučují používat maximálně 1 měsíc a pokud pravidelněji, tak pouze jeden druh, pak na nějakou dobu vynechat, nebo vyměnit s jiným. Kopřiva se může dávat i do vařených jídel k varu. Pokud si chcete čaje dopřávat více, raději volte slabší koncentráty nebo bílý čaj.

  • Důležité je si uvědomit, že čím méně člověk jí, ale zdravěji, tím se do organizmu dostává opět život. Zlepšení uvidíte po pár týdnech, někdy i dnech. Komu nepomohou léky, tomu pomůže příroda!

publikováno: 27. 1. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: byliny, detox, dieta, hubnutí, luštěniny, nadváha, nákupy, nemoci, obezita, očista, odvykání, ochucování, ozdravné kúry, přejídání, trávení, vitaminy, vláknina, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+