Jehněčí na velikonočním stole | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Jehněčí na velikonočním stole

29. 3. 2017

Jaro se hlásí o slovo, a proto vám nabízíma originální velikonoční recepty, které vymyslela kuchařka Karolína Kamberská ve spolupráci se značkou FINO.

JEHNĚČÍ NA ROZMARÝNU A PEČENÉ BRAMBORY

Suroviny: 1/2 většího biocitronu, 3 stroužky česneku, 5 snítek rozmarýnu, 300 ml suchého bílého vína, 5 lžic olivového oleje, 600–800 g jehněčí plece bez kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 menší cibule, 2 rajčata

Postup:

1. Z citronu vymačkejte šťávu do skleněné nebo keramické mísy a pak z něj odkrojte asi polovinu kůry, ale pouze žlutou část. Kůru nakrájejte na velmi tenké nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Lístky ze dvou třetin rozmarýnu nasekejte. To všechno promíchejte v míse s citronovou šťávou, vínem a 3 lžícemi olivového oleje a do této marinády vložte maso. Přelijte ho marinádou i shora (což ještě v průběhu marinování několikrát zopakujte, nebo maso po čase otočte), mísu přikryjte folií na potraviny Fino a dejte na 24 hodin do chladničky.

2. Druhý den maso vyndejte, nechte z něj okapat marinádu, osolte ho a opepřete. Položte ho do pekáčku a potřete zbytkem olivového oleje. Přikryjte poklicí nebo alobalem, dejte do dolní části studené trouby, troubu zapněte a nechte dojít až k teplotě 200 °C. Poté pečte 20 minut.

3. Potom přidejte cibule nakrájené na čtvrtiny, rozpůlená rajčata a polovinu marinády a opět zakryjte. Snižte teplotu na 160 °C a pečte další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Nakonec dopečte dozlatova již odkryté.

PEČENÉ BRAMBORY

Suroviny: 800 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 8 stroužků česneku ve slupce

1. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky nebo měsíčky, dejte do misky, přilejte k nim olivový olej, přisypte koření a sůl. Pak přidejte celé stroužky česneku, zbavené jen horní slupky a kořínku. Takto pečený česnek krásně zesládne a nespálí se. Všechno promíchejte, aby se brambory obalily směsí a kořením.

2. Do pekáčku dejte na dno papír na pečení Fino. Na něj nasypte brambory s česnekem a pečte je v troubě asi hodinu při 160 °C. Prvních třicet minut je mějte zakryté alobalem nebo poklicí, na druhou polovinu je pak odkryjte. Ve výsledku by měly být pěkně zlatavé.

KLEFTIKO

Suroviny: 4 steaky z jehněčí kýty, 2 lžíce lístků čerstvého oregana, a trocha na ozdobu, šťáva z jednoho citronu, 5 lžic olivového oleje, 100 ml bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 velké brambory o váze celkem asi 800 g, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g pecorina nebo fety, 4 bobkové listy

Postup:

1. Plátky masa dejte do ploché misky. Oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno smíchejte v šálku, osolte a opepřete. Touto směsí přelijte plátky masa v misce, obalte je v marinádě z obou stran a misku zakryjte fólií. Nechte marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

2. Druhý den si připravte čtyři listy pečicího papíru Fino. Brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a promíchejte je s trochou oleje, soli a oregana. Na střed každého listu papíru rozdělte brambory, na ně dejte plátek masa, posypte ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položte bobkový list a zalijte troškou marinády tak, aby nevytékala ven z papíru.

3. U každého papíru zvedněte cípy, stáhněte je k sobě, svažte je nahoře jako měšec a ty vyrovnejte do pekáče. Pečte 2 hodiny v troubě rozpálené na 160 °C. Balíčky přendejte na talíře, opatrně uvolněte provázek a ihned podávejte, aby si každý otevřel svůj balíček sám.


publikováno: 29. 3. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+