Jogurtové vánoční cukroví | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Jogurtové vánoční cukroví

10. 12. 2019

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou

Suroviny: 175 g Selského bílého jogurtu Hollandia, 100 g cukru, 20 g žloutků, 60 g vajec, 15 g medu, 5 g perníkového koření, 20 g oleje, 5 g jedlé sody, 300 g hladké mouky

Postup:

  1. V misce si smícháme cukr a med, přidáme jogurt, koření a olej.
  2. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou.
  3. Z připravené směsi vypracujeme těsto.
  4. Připravíme si misku s vodou a plechy s pečícím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme pak malé hromádky na plech.
  5. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.

Čokoládová poleva

Suroviny: 100 g kvalitní čokolády 10 g kokosového oleje

Postup:

  1. Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit ve vodní lázni a důkladně smícháme.
  2. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády.

Navíc: cukrová poleva

50 g cukru moučka

20 g bílků

10 g citronové šťávy

Postup:

  1. Vše smícháme dohromady a vytvoříme hladkou polevu.
  2. Cukrovou polevou můžeme na hotové a vychladlé perníčky malovat libovolné ornamenty.

Tip: Do pečení zapojte i děti. Mohou míchat, nebo jen ochutnávat.

Rychlocukroví podávané teplé

Suroviny: 300 g hladké mouky, 10 g cukru krystal, 6 g prášku do pečiva, 2 g jedlé sody, 75 g másla, 75 g Selského bílého jogurtu Hollandia, 30 g vajec, 10 g studené vody, špetka soli

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzistence.
  3. V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.
  4. Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.
  5. Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.
  6. Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.
  7. Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.

Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.


publikováno: 10. 12. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, pečení, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+