Kde si opravdu pochutnáte při putování krajem kolem řeky Orlice? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Kde si opravdu pochutnáte při putování krajem kolem řeky Orlice?

10. 5. 2013

Pátráte po originalitě a lokálních specialitách, hlavně však po nových chutích? Ochutnáváte rádi pokrmy podle již dávno zapomenutých receptů, či si užíváte experimenty se současnou českou gastronomií? Pokud plánujete další „gastro“ výlet, popřemýšlejte o zařazení Orlických hor do vašeho itineráře. Jsou tu totiž místa, která rozhodně stojí za pozornost gurmánů.

Podle receptů po babičce

Doporučit vám můžeme nově zrekonstruovaný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě, který je v okolí proslulý svou vytříbenou kuchyní. Majitel a zároveň šéfkuchař Pavel Hubálek dokázal zdejšímu menu doslova propůjčit duši. Zakládá si na používání lokálních surovin a těží z dlouholeté zkušenosti. O to víc potěší, že si hostinec udržuje rodinnou atmosféru. V jídelním lístku tu najdete především jídla podle staročeských a regionálních receptů, inspirací jsou kuchařky venkovských babiček. Ochutnat tak můžete ojedinělé speciality jako cibulovou marmeládu či hrušková povidla. Jídlo pak můžete zapít jedním z pěti druhů regionálních piv. Pokud pivu neholdujete, jistě si vyberete z široké nabídky vín mimořádné kvality z různých vinařských oblastí z Čech, ale i Moravy a Slovenska. Jak je správně snoubit s pokrmy vám tu také poradí.

http://www.uhu­balku.cz/

Staročeská kuchyně v novém pojetí

Originální kuchyní se pyšní i restaurace Kramářovy chaty na Suchém vrchu. Historická chata se veřejnosti otevřela loni v červenci a šéfkuchař Aleš Jurek zde uplatňuje své zkušenosti ze zahraničí. Vedle tradičních receptů totiž na Kramářově chatě připravují ještě speciální tematická menu – hosté tak mají jedinečnou příležitost poznat například polskou či středomořskou kuchyni. Aleš Jurek se však inspiruje i v českých historických kuchařkách, ale staré recepty upravuje po svém a dodává jim moderní šmrnc.

http://www.suchak­.cz/

Středověká specialita

Ojedinělým místem je středověká krčma na Tvrzi Orlice v Letohradě. Návštěvníky láká hodováním ve středověkém stylu v renesančních sklepních prostorách s původní kamennou podlahou a krbovým ohništěm. Vedle dobových pokrmů na hosty čeká pravé, nefiltrované pivo.

http://www.tvrzor­lice.cz/

Dezerty podle domácích a tradičních receptů

Pokud prahnete po sladkém, navštivte zámeckou cukrárnu na zámku Potštejn. Specialitou Cukrářky Evelíny jsou potštejnské vdolky, které dříve byly tradičním místním pokrmem vesnického obyvatelstva. Dezert doplní káva z Frolíkovy ruční pražírny kávy. Objednat si ji můžete hned na několik způsobů. Oblíbená je také horká potštejnská medovina či pravá horká čokoláda.

Druhým, neméně stylovým místem je Toniova zámecká kavárna v Novém zámku Kostelec nad Orlicí. I zde na návštěvníky čekají domácí speciality, například Císařský trhanec podle rodinného receptu Bernadetty Kinské. Odměnit se jím můžete po procházce zámeckým parkem, který je zároveň i přírodní rezervací. Při troše štěstí potkáte zdejšího mladého zámeckého pána, Kristiana Kinského.

http://www.za­mekkostelecno­.cz/


publikováno: 10. 5. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cestování, dítě, kultura, místní speciality, zábava

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+