Kde si opravdu pochutnáte při putování krajem kolem řeky Orlice?
Pátráte po originalitě a lokálních specialitách, hlavně však po nových chutích? Ochutnáváte rádi pokrmy podle již dávno zapomenutých receptů, či si užíváte experimenty se současnou českou gastronomií? Pokud plánujete další „gastro“ výlet, popřemýšlejte o zařazení Orlických hor do vašeho itineráře. Jsou tu totiž místa, která rozhodně stojí za pozornost gurmánů.
Podle receptů po babičce
Doporučit vám můžeme nově zrekonstruovaný hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě, který je v okolí proslulý svou vytříbenou kuchyní. Majitel a zároveň šéfkuchař Pavel Hubálek dokázal zdejšímu menu doslova propůjčit duši. Zakládá si na používání lokálních surovin a těží z dlouholeté zkušenosti. O to víc potěší, že si hostinec udržuje rodinnou atmosféru. V jídelním lístku tu najdete především jídla podle staročeských a regionálních receptů, inspirací jsou kuchařky venkovských babiček. Ochutnat tak můžete ojedinělé speciality jako cibulovou marmeládu či hrušková povidla. Jídlo pak můžete zapít jedním z pěti druhů regionálních piv. Pokud pivu neholdujete, jistě si vyberete z široké nabídky vín mimořádné kvality z různých vinařských oblastí z Čech, ale i Moravy a Slovenska. Jak je správně snoubit s pokrmy vám tu také poradí.
Staročeská kuchyně v novém pojetí
Originální kuchyní se pyšní i restaurace Kramářovy chaty na Suchém vrchu. Historická chata se veřejnosti otevřela loni v červenci a šéfkuchař Aleš Jurek zde uplatňuje své zkušenosti ze zahraničí. Vedle tradičních receptů totiž na Kramářově chatě připravují ještě speciální tematická menu – hosté tak mají jedinečnou příležitost poznat například polskou či středomořskou kuchyni. Aleš Jurek se však inspiruje i v českých historických kuchařkách, ale staré recepty upravuje po svém a dodává jim moderní šmrnc.
Středověká specialita
Ojedinělým místem je středověká krčma na Tvrzi Orlice v Letohradě. Návštěvníky láká hodováním ve středověkém stylu v renesančních sklepních prostorách s původní kamennou podlahou a krbovým ohništěm. Vedle dobových pokrmů na hosty čeká pravé, nefiltrované pivo.
Dezerty podle domácích a tradičních receptů
Pokud prahnete po sladkém, navštivte zámeckou cukrárnu na zámku Potštejn. Specialitou Cukrářky Evelíny jsou potštejnské vdolky, které dříve byly tradičním místním pokrmem vesnického obyvatelstva. Dezert doplní káva z Frolíkovy ruční pražírny kávy. Objednat si ji můžete hned na několik způsobů. Oblíbená je také horká potštejnská medovina či pravá horká čokoláda.
Druhým, neméně stylovým místem je Toniova zámecká kavárna v Novém zámku Kostelec nad Orlicí. I zde na návštěvníky čekají domácí speciality, například Císařský trhanec podle rodinného receptu Bernadetty Kinské. Odměnit se jím můžete po procházce zámeckým parkem, který je zároveň i přírodní rezervací. Při troše štěstí potkáte zdejšího mladého zámeckého pána, Kristiana Kinského.