Kouzlete v kuchyni s žervé | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Kouzlete v kuchyni s žervé

12. 3. 2019

Žervé může mít mnoho podob i chutí. Záleží jen na vás, zda ho použijete na sladko či slano, do dezertů nebo polévek. V Jaroměřické mlékárně se žervé vyrábí podle tradiční receptury výhradně z mléka od českých farmářů. Neobsahuje žádné přidané konzervační látky, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“. Složení je nádherně jednoduché: smetana, mléčné kultury a sůl. Jaroměřické žervé potěší nejen vyznavače zdravého životního stylu, ale i ty nejnáročnější gurmány. Vyzkoušejte recepty.

V jednoduchosti je krása

Jaroměřické žervé představuje čerstvý sýr, tedy sýr, který nezrál a obsahuje vysoký podíl vody. Mléko se jen nechalo srazit, sýrové zrno se oddělilo od syrovátky a dal se mu tvar. V Jaroměřické mlékárně se ještě do žervé přidává sůl a smetana, aby byla chuť lahodnější. Právě díky jednoduchému složení (smetana, mléčné kultury a sůl) můžeme Jaroměřické žervé chápat jako základní surovinu pro přípravu celé řady vynikajících pokrmů.

Žervé jako inspirace

Většinu napadne, že z žervé je možné připravit pomazánku. Někteří už slyšeli o sladkých krémech do dortů a koláčů. Tím však rozhodně recepty, kde žervé hraje důležitou roli, nekončí. Zkuste žervé přidat do zeleninového krému, ovocných koktejlů a šejků, masových závitků nebo pečených paprik. Se žervé vyčarujete také lahodně smetanové brambory, jemné omáčky na těstoviny a gnocchi nebo přelivy na lívance. Žervé je vhodné i při bezlepkové dietě a to z Jaroměřic je možné nabídnout i batolatům od ukončeného 8. měsíce.

Mimořádná kvalita i chuť

Důkazem o kvalitě Jaroměřického žervé jsou i jeho ocenění – první místo na loňské Celostátní přehlídce sýrů, ocenění FÉR potravina i titul Regionální potravina Kraje Vysočina. „Jsem přesvědčen, že obliba lokálních potravin ještě poroste. Veřejnost si začíná uvědomovat, jak je důležité kupovat potraviny, které neputovaly na stůl přes půl světa. Jen regionální produkty totiž mohou být opravdu čerstvé,“ upozornil Bedřich Štecher, ředitel a majitel Jaroměřické mlékárny.

POMAZÁNKY

Zeleninu, česnek, koření, rybičky, ale i celou řadu dalších ingrediencí můžete smíchat přímo s Jaroměřickým žervé nebo do směsi s taveným sýrem, máslem, zakysanou smetanou, jogurtem nebo s Jaroměřickým měkkým tvarohem či s Jaroměřickým tradičním pomazánkovým. Vyzkoušejte tipy Jaroměřické mlékárny: pomazánku z červené řepy, avokádovou pomazánku nebo pomazánku z pečené mrkve a česneku.

PĚNA DO DORTŮ, KOLÁČŮ A ROLÁD

Do vyšlehaného másla s cukrem přidejte Jaroměřické žervé a znovu vyšlehejte. Tuto základní pěnu můžete ochutit libovolnými přísadami, jako je třeba kakao, vanilka, ovoce nebo pudink. Krém můžete ale připravit i ze žervé a mascarpone, příkladem může být čokoládový koláč nebo vanilkový koláč s citrónovým přelivem.

DO POLÉVEK

Jaroměřické žervé dokáže výborně zjemnit chuť polévek a především zeleninových krémů. Obvykle se žervé přidává do krémů až v závěru před konečným promixováním. Vyzkoušejte například polévku z pečené řepy.

CHEESECAKE

Tento koláč se u nás náramně zabydlel a patří k oblíbené pochoutce. Víte, že na tvarohovém koláči si pochutnávali už řečtí atleti během starověkých olympijských her? Připravovat cheesecake z tvarohu ve vodní lázni není úplně snadné. Ale upéct ho z žervé podle receptu, který pro Jaroměřickou mlékárnu připravila brněnská kavárna Le Petit Café, zvládne určitě každý.

Více na www.mlekarna.cz.


publikováno: 12. 3. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, mléko, polévka, pomazánky, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+