Kuře s meruňkami a mandlovým kuskusem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Kuře s meruňkami a mandlovým kuskusem

11. 2. 2011

Marks & Spencer připravil jednoduché delikátní recepty, kterými můžete okouzlit svého milého. Na stole by také neměla chybět láhev kvalitního vína. „Pro slavnostní okamžik, jakým je valentýnská večeře, mohu doporučit italské růžové šumivé víno Bellante nebo pravé šampaňské, kterému se říká nápoj lásky. Umírněné množství tohoto nápoje totiž vyvolává příjemný hřejivý pocit a odbourává zábrany,“ doporučuje Jana Matúšová, manažerka pro komunikaci společnosti Marks & Spencer.

Kuře s meruňkami a mandlovým kuskusem

Jemně kořeněné kuře se sušenými meruňkami, které zvyšují touhu po milování. Důležitou roli v láskyplných pokrmech hraje palčivé koření jako je zázvor. Černé fazole obsahují kromě bílkovin a vlákniny aminokyselinu tryptofan, která nám pomáhá při uvolňování. Mandle v kuskusu mají vitamin E a zinek, který je důležitý pro sexuální apetit muže. (Večeře za 320 Kč)

Suroviny: 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 střední cibule, oloupaná a nakrájená na jemno, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mletého koriandru, 500 g kuřecích prsních řízků, 100 g, sušených meruněk, 500 ml kuřecího vývaru, 400 g černých fazolí, 30 g kukuřičné mouky , 100 ml pomerančového džusu

Na kuskus: 150g Organic kuskusu, 200 ml vařící vody, 75 g celých mandlí nakrájených, 2 lžíce nakrájené petrželové natě

Postup:

Zahřejte olej v pánvi s nepřilnavým povrchem a přidejte cibuli, smažte po dobu 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte koření a kuře a za stálého míchání pokračujte ve vaření několik minut. Poté přidejte meruňky a přilijte kuřecí vývar. Ztlumte na nižší teplotu a vařte pod dobu 25 –30 minut, občas promíchejte. Kukuřičnou mouku promíchejte s pomerančovým džusem a přimíchejte ke kuřeti. Vařte ještě několik minut, aby omáčka zhoustla. Kuskus uvařte ve vroucí vodě dle návodu, po uvaření přidejte pokrájené mandle a petrželovou nať.

Nakoupíte: Sušené meruňky Marks & Spencer, Hotový kuřecí vývar Marks & Spencer Pomerančový džus Eat Well Marks & Spencer, Koriandr Marks & Spencer, Mletý zázvor Marks & Spencer, Kukuřičná mouka Marks & Spencer, Organic Kuskus Marks & Spencer, Mandle Marks & Spencer

Pečené fíky a blumy s kardamomovým medem

Sladká tečka v podobě jednoduchého dezertu umocní zážitek z celého večera. Fíky kombinované s medem, mandlemi a kardamomem vytvářejí delikátní kombinaci a navíc rafinovanou afrodiziakální bombu. Fíky byly již ve starověkém Řecku podávány při milostných rituálech. (Dezert už za 200 Kč).

Suroviny: 200g čerstvých fíků (zhruba 3–4 fíky dle velikosti), 300g žlutých blum , 1 lžíce čerstvého Fairtrade medu , špetka rozemletého kardamomu , 150g bílého jogurtu, 1 lžíce opečených mandlí

Postup:

Zahřejte troubu na 180 °C. Ukrojte horní část fíku a lehce plod zmáčkněte, tak aby byla lehce odhalena semínka uvnitř. Rozkrojte blumu a odstraňte pecku, pokud jsou blumy větší, nakrájejte je na víc částí. Vložte ovoce do zapékací misky a pokapejte medem. Poté jej jemně okořeňte kardamomem. Pečte 25 – 30 minut, dokud ovoce nezměkne a nepustí šťávu. Nechte chvíli vychladnout a posypte praženými mandlemi. Ovoce servírujte teplé s bílým jogurtem.


publikováno: 11. 2. 2011, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, hlavní chod, nákupy, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+