Lahodný listový špenát | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Lahodný listový špenát

28. 5. 2020

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

Vsaďte na zaručenou kvalitu

Čerstvý listový špenát se skvěle hodí nejen k obědu, ale také jako lehká večeře. Obsahuje velké množství vitamínů B, C, D, E i vápník, hořčík, železo, fosfor, zinek a mnohé další. Při výběru vsaďte na zaručenou kvalitu, kterou nabízí pěstování surovin v režimu ekologického zemědělství. Bio špenát seženete přímo na farmách, online přes e-shopy nebo v supermarketu. Tam jej poznáte jednoduše podle loga biolistu či biozebry.

Lehký špenátový salát s ovocem

  • 1 balení (svazek) bio špenátu
  • 1 balení bio borůvek
  • 1 balení bio jahod
  • hrst bio vlašských ořechů
  • měkký sýr typu lučina či feta
  • balsamico (či balzamikový krém ochucený – např. fíkový)
  • olivový olej
  • sůl

Barevný a velmi chutný salát připravíte v okamžiku. Špenát i ovoce omyjte a rozkrájejte na menší kousky. Přidejte sýr pokrájený na kostičky a přepůlené vlašské ořechy. Promíchejte, posolte a přelijte kapkou olivového oleje. Před podávání zakápněte balsamicem. Kombinaci sladkokyselé chuti si zamilujete.

Špenát jako perfektní příloha

Zapomeňte na okamžik na klasický špenát, který se běžně připravuje ke knedlíkům a vepřovému. Zkuste připravit dušený listový špenát, který přijde k chuti a vhod nejen v době diety. Perfektně doplní maso i rybu.

  • 2 balení bio špenátu (klidně i více, po dušení z něj moc nezbyde)
  • 1 bio cibule
  • 1 bio česnek
  • 1 kelímek bio smetany
  • olej
  • sůl a pepř

Špenát properte a nechte okapat. Mezitím si na pánvi dozlatova opečte cibulku a poté i česnek. Následně přisypte špenát, posolte a pomalu duste. Pro výraznější a krémovou chuť přilijte kapku smetany. Podávejte jako přílohu.

Špenátový karbanátek nejen do hamburgeru

  • 150 g mletého bio masa (nakombinujte hovězí a vepřové)
  • 150 g čerstvého bio špenátu
  • 2 bio vejce
  • ½ hrnku nastrouhaného bio sýru typu eidam
  • strouhanka
  • olej
  • sůl a pepř

Mleté maso a rozmixovaný (nebo nakrájený velmi najemno) špenát smíchejte s vajíčky, sýrem, kapkou oleje a dochuťte solí a pepřem. Pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu strouhanky či mouky. Vytvarujte pěkné kulaté placky o výšce cca 2 cm a o velikosti hamburgerové bulky. Ty opatrně obalte ve strouhance a ukládejte na plech vymazaný olejem. Pečte zhruba 20–30 minut při teplotě 180 stupňů. Povrch karbanátku by měl být zlatavý až lehce hnědý a křupavý. Podávat můžete do originálních hamburgerů, ale také třeba ke klasické bramborové kaši.

Ty nejlepší biopotraviny máme na dosah ruky

Stačí pečlivěji vybírat. Jako zákazníci se při výběru potravin rozhodujeme pod vlivem mnoha faktorů. Roli hrají naše chuťové preference, zkušenosti, dostupnost a kvalita sortimentu a v neposlední řadě také propracovaný marketing, který často překryje vše ostatní. Pokud se jako spotřebitelé ale chceme rozhodovat opravdu zodpovědně, měli bychom vždy zvážit i mnohé další aspekty například původ či čerstvost. U biopotravin to platí dvojnásob.

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naší i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Jedná se o ten nejlepší způsob, jak jim za jejich neúnavné úsilí můžeme poděkovat. Zejména biomaso nebo produkty z biomléka jsou přitom k dostání celoročně.

Za biopotravinami můžete vyrazit i na eko farmu, kde si nakoupíte čerstvé produkty podle své chuti. Navíc víte, odkud přesně produkty pochází a kolik práce stálo za tím, že je můžete připravit své rodině k obědu či večeři. Výhodou nákupů přímo od farmářů není jen příjemný osobní kontakt či možnost konkrétního výběru sezónních produktů, ale také zážitek z farmy jako takové.

Významnou roli při nákupu hraje také čerstvost. Pokud nenakupujete přímo na farmě, vždy je dobré myslet na to, kdo je výrobcem nebo producentem dané potraviny, a jak dlouho tedy mohlo trvat, než se dostala až do vašich rukou.

Při rozhodování je dobré si také uvědomit, že ekologičtí zemědělci často hrají významnou roli v lokální ekonomice, dávají práci dalším lidem a přispívají k oživování venkova. Až tedy příště budete pohledem pročesávat regály, myslete, prosím, na ty, jejichž práce přispívá k lepšímu prostředí pro nás pro všechny.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.


publikováno: 28. 5. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+