Malé mlékárny přibývají. Vznikají na farmách | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Malé mlékárny přibývají. Vznikají na farmách

4. 4. 2013

V České republice vzniklo za poslední dva roky na pět desítek malých mlékáren. Po létech, kdy v tuzemsku fungovala pouhá desítka farmářských mlékáren, přišel boom. Přímo na farmách budují své zpracovny jak drobní zemědělci, kteří dojnice nebo kozy ve chlévě počítají na kusy, tak i ti větší. Chtějí obstát v konkurenci a stát se nezávislejšími na výkupních cenách a podmínkách velkých mlékárnách. Díky tomu se v České republice zpestřuje nabídka sýrů a mléčných výrobků, byť dostupných jen v určitém regionu.

Vybudování vlastní mlékárny

„Vybudování mlékárny přímo na farmě je výhodným krokem. V podstatě je to jediná cesta pro malé farmáře, kteří by bez finalizace a faremního zpracování nebyli schopní přežít. Pro větší zemědělské podniky je vybudování vlastní mlékárny se sýrárnou spolu se zajištěním odbytu vlastní produkce významným argumentem při vyjednávání o výkupních cenách mléka,“ vysvětluje Ivan Hrbek ze Svazu faremních zpracovatelů (SFZ). Není neobvyklé, že nejprve zahájí zemědělec faremní zpracování s menší kapacitou, kterou pak rozšiřuje tak, aby pokryla veškerou produkci.

Podpora malých mlékařů

Svaz faremních zpracovatelů ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců učí zemědělce mléko zpracovávat. Pořádá kurzy zpracování mléka, které zahrnují jak legislativu, tak praktickou část. Na seminářích pro začátečníky se zájemci naučí čtveřici typických sýrařských výrobků – měkký a tvrdý sýr, zpracování syrovátky a jogurtů. Těmito kurzy prošly již desítky lidí, kteří navazují v pokračovacích kurzech se sýry typů ementál (s oky), rokfór (s plísní uvnitř), čedar (složitý proces čedarování) a mozarella (pařený sýr). „O kurzy je velký zájem jak z řad chovatelů a faremních zpracovatelů zaměřených na kravské mléko, tak těch, kdo se specializují na kozy nebo ovce. Díky tomu se v tuzemsku rozšiřuje nabídka kvalitních mléčných výrobků, jež jsou velmi často i v biokvalitě,“ uvádí Ivan Hrbek, předseda SFZ.

Dostupnější nákup od sedláka

Nakupovat mléko přímo od sedláka je rok od roku zase normálnější, dostupnější. Jen do počátku roku 2011 přibylo 79 farem, kde lze mléko koupit (celkem je jich 316). Za stejné období vzniklo i 54 malých farmářských výroben pro přímý prodej mléčných výrobků. Nejvíce jich zahájilo provoz v Olomouckém kraji (10) a na Vysočině (6).

**Seznam farmářů, kteří vám prodají na farmě mléko **nebo vyrábí a prodávají mléčné výrobky je dostupný na stránkách Státní veterinární správy www.svscr.cz.


publikováno: 4. 4. 2013, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, farma, mléko, nákupy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+