Máte rádi ovoce a zeleninu? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Máte rádi ovoce a zeleninu?

7. 10. 2014

Z výzkumu společnosti Maspex vyplývá, že ovoce a zelenina si sice už našly cestu na náš talíř, ale pořád v nedostatečné míře. Přitom pravidelnou konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny denně doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Ovoce a zeleninu bychom si měli dávat ke každému z denních jídel, abychom snědli alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Z výživového hlediska je ovoce doporučováno spíše dopoledne, zelenina pak odpoledne a večer. Podle průzkumu si pravidelnou konzumaci pěti jídel denně hlídá více než polovina z dotázaných. Přesto téměř pětina přiznala, že se stravují nepravidelně a některá jídla zcela vynechávají.

Velkým pomocníkem jsou svačiny

Tato dvě menší denní jídla bývají zpravidla opomíjena. Právě díky nim ale dodáme tělu potřebnou energii během dne. Jenže až třetina z dotázaných přiznala, že na svačinu v práci často zapomene. To má za následek přejídání se obědem i večeří. Tělo má totiž pocit, že výpadek v příjmu energie musí dohnat. Naučit se pravidelně stravovat přitom nemusí být vůbec těžké. Tělo si poměrně rychle zvykne na nový režim a pak vám už dá samo vědět, že potřebuje doplnit „palivo“. Pokud si nevěříte, že se to sami naučíte, na pomoc si můžete vzít i pomocníky.

Nepravidelné stravování vede k tloustnutí

Tělo se podle nepravidelného režimu naučí fungovat celkem rychle, dělá zásoby, aby z nich v případě potřeby mohlo čerpat. Celkem lehce se pak stane, že zásob už má přebytek. Tomuto stavu se říká nadváha, od které je to kousek k obezitě. Právě nadváhou a obezitou trpí zhruba polovina české populace. Podle průzkumu se s ní snaží bojovat téměř tři čtvrtiny dotázaných tak, že si čas od času zajdou zasportovat. Pravidelně se hýbat ale dokáže jen třetina dotázaných. Ti se pak sportování věnují obvykle třikrát týdně.

  • Aplikace www.jidelniplan­.cz vám pomůže sestavit vyvážený jídelníček s ohledem na vaše individuální nároky, díky kterému jednoduše zhubnete a vyčistíte svůj organismus. Program pracuje s parametry jako je vaše výška, váha, věk, pohlaví atd., na základě kterých nastaví optimální doporučení pro váš jídelníček. Celou aplikaci vytvořila výživová specialistka Nikola Hanyšová. Mimo jiné se zde můžete také inspirovat zdravými recepty.

publikováno: 7. 10. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: hubnutí, prevence, sladkosti

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+