Na obědech šetříme. Vaříme si, často nejíme vůbec. Roste ale obliba rozvozu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Na obědech šetříme. Vaříme si, často nejíme vůbec. Roste ale obliba rozvozu

8. 1. 2015

Naše stravovací návyky v zaměstnání se mění. Ne vždy v době oběda vyrazíme do restaurace, častěji si nosíme jídlo z domova, občas nejíme vůbec. Čím dál více z nás však dá místo hladovění přednost jídlu dovezenému na objednávku. Pozitivní je, že se stále častěji snažíme dbát na lepší životosprávu.

Není čas ani na oběd

V dnešní hektické době často zapomínáme na správný stravovací režim. Kvůli časové tísni dokážeme důležitý oběd úplně vynechat nebo ho nahradit sladkými tyčinkami či fastfoodem. Tento přístup volí každý osmý člověk v Česku. Překvapivě ale stále preferujeme donesené domácí jídlo, které si v klidu připravíme den předem, díky čemuž máme také přehled, co jíme. Necelá polovina z nás se dle průzkumu z pracovního portálu Profesia.cz stravuje právě tímto způsobem.

Šetříme čas i peníze

„Zaměstnanci si často nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná. Někdy chybí i vyhovující stravovací zařízení v blízkosti pracoviště,“ komentuje Kateřina Jaroňová z Profesia.cz. Tento způsob hlavně šetří naše peněženky. Kvůli časovému vytížení je oblíbenou volbou také jídlo z rozvážkových internetových portálů, kde nás i oběd nestojí více než v restauraci. To potvrzuje i Marc Westermann, zakladatel portálu pro rozvoz jídel JídloTEĎ.cz: „Většinou si zákazníci přes náš server objednají jídlo z naší sekce polední menu pro celou skupinu. Rozvoz pak už mají zdarma, oběd tak každého z kolegů vyjde zhruba na sto korun.“

Donáška místo hladovění

Výsledky průzkumu naznačují, že stále raději využíváme právě donáškových služeb. V loňském roce si na dovezeném obědovém menu pochutnávali 4 % respondentů, letos už to byl každý desátý Čech. „Lidé přicházejí rozvozům jídla na chuť – každý kvartál rosteme o více než 30 % a v dohledné době neočekáváme změnu. Déle fungující portály v západní Evropě jsou na tom podobně,“ potvrzuje Westermann z JídloTEĎ.cz. Donášku upřednostňují právě ti z nás, kteří se bez oběda dříve obešli – v minulém roce to bylo 20 %, letos již pouze 13 %. Nahrává tomu atraktivnější nabídka, kromě oblíbené pizzy si už můžeme objednat obvyklá jídla, saláty nebo speciality třeba thajské, indické či mexické kuchyně a dalších.

Dostáváte stravenky nebo čipy?

Možnost provětrat si hlavu na společném obědě v restauraci volí 18 % respondentů, jídelny navštěvuje 14 % lidí. Z průzkumu mezi zaměstnavateli na Profesia.cz vyplynulo, že 53 % zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům stravenky. Objevil se také trend předplatného na rozvážkových portálech. „Firmy u nás nakupují kredit (tzv. čipy), který poté využívají k hromadným objednávkám obědů a večeří svým zaměstnancům. Tento typ objednávek roste, od začátku roku zhruba trojnásobně,“ uvádí Marc Westermann.

Když je v okolí nedostatek kvalitních restaurací

Tento způsob stravování nabízí řadu výhod. „Především nám šetří čas, máme i větší výběr pokrmů a koneckonců se vždy na oběd sejdeme společně. Vítáme i možnost objednat si jídlo předem na určitý čas,“ sděluje Nikola Rafaj, ředitel technologického inkubátoru StartupYard, kde lidé z mladých firem tráví dlouhé hodiny u počítače. Marc Westermann dodává: „Je to skvělé řešení, když je v okolí nedostatek kvalitních restaurací nebo člověk zatouží po změně.“

Portál JídloTEĎ.cz je tuzemský portál pro rozvoz jídel, který byl spuštěn pro veřejnost v březnu 2013. Svým zákazníkům nabízí rozvoz pokrmů z více než 1 000 podniků z 54 kategorií v patnácti městech republiky. Portál spolupracuje výhradně s předem prověřenými restauracemi a využívá elektricky vyhřívaných termotašek, které vždy drží teplotu konstantně na 70 °C.


publikováno: 8. 1. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, oběd, zaměstnání

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+